İMKB neden kaybettiriyor? İşte cevabı!

08.02.2008 - 15:14 | Son Güncelleme :

İMKB, dünya borsaları üzerinde en fazla değer kaybeden ülkelerin başında geliyor.

Gökhan USKUAY / TURKISH YATIRIM

Piyasa çarpanlarına göre en ucuz gelişmekte olan piyasa konumunda olan İMKB, neden 2008’in en fazla değer kaybettiren borsası konumuna düştü?  Hatırlanacağı üzere İMKB’de daha 2 hafta öncesine kadar Avrupa’nın en büyük borsaları ile burun ucu giderken bu kadar farklılaşmanın nedeni neydi? 25 Ocak tarihine kadar Almanya DAX endeksi %18, İMKB %22 yıllık değer kayıpları yaşamıştı.

<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/0802H1GOKHAN.JPG">

25 Ocak tarihinden sonra farklılaşmanın,ayrışmanın ve belki de en fazla değer kaybeden borsa olmamızın sebebi esasında burnumuzun dibinde cereyan eden türban tartışmalarıdır. 25 Ocak tarihine kadar MHP’nin AKP’ye destek vereceği ve türbanın üniversitelerde serbest bırakan Anayasa değişikliğinin gerçekleşeceği belli değildi. AKP-MHP görüşmeleri 25’inde, anlaşma ise 28’inde sağlandı. Ne olduysa ondan sonra oldu ve İMKB yurtdışı piyasalardan daha hızlı düştü ve buna karşın yurtdışı piyasaların verdiği tepki kadar tepki veremedi.

Alternatif piyasalar henüz fiyatlandırılmadı

Sonuç olarak ise İMKB yeryüzünde en fazla değer kaybeden borsası oldu. 25 Ocak tarihine kadar yurtdışı kaynaklı hareket eden İMKB, o tarihten sonra riskleri fiyatlandırmaya başladı. Yani İMKB hem yurtdışı hem de yurtiçi riskleri fiyatlandırdığı için, dünyada en fazla değer kaybeden borsası oldu. Alternatif piyasalar ise ne yurtdışı nede yurtiçi riskleri fiyatlandırdı. Alternatif piyasaların güçlü durmasının ana nedeni yüksek reel faizin göz alıcı ışıltısı nedeniyle, risklerin göz ardı edilmesi olarak özetlenebilir. Türkiye, 2008’de dünyada en fazla reel faizi ödeyen ve  en fazla düşen borsaya sahip olarak ismini duyurdu.

Dün YÖK’ün Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında, ilk toplantısı sürerken YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme`nin görevinden istifa ettiği haberi geldi. Yargıtay`ın yeni başkanı Hasan Gerçeker, anayasal ve yasal değişiklik yapmanın TBMM`nin görevi olduğunu, ancak bu yetkinin laikliğin zayıflatılmasına neden olacak şekilde kullanılamayacağını belirtti. Göz ardı edilen bu haberler, esasında 25 Ocak ile 8 Şubat arasında yaşanan farklılaşmanın nedeniydi. Üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakmayı öngören Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri Meclis Genel Kurulu`ndaki ilk tur oylamada, 400`ün üzerinde oy aldı.
 
İkinci tur oylama yarın yapılacak. Sonuç olarak Meclis’ten bu Anayasa değişikliği çıkacak. Peki, İMKB bundan sonra nasıl bir etkileşim gösterir? Dünya borsalarında yaşanacak tepki hareketine İMKB’nin katılımı bundan sonrada sınırlı kalacaktır. 42.000-46.000 bandı dünkü kapanış ile tam olarak bozulmamıştır.

Fakat 42.000 üzerinde yaşanacak bir başlangıç durumda 43.500 geçilmeden hatta üzerinde kapanış olmadan 42.000-46.000 bandının tam olarak oturduğunu söyleyemeyeceğiz. 42.000 desteğinin altında kapatmamız durumunda ise dışarıda ABD’de resesyon ve içeride türban katkılı düşüş hareketi hızlanarak devam edecektir. 43.500 üzerinde kapanış ancak piyasalarda rahat nefes aldırır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.