IMF’yle ’gölge program’ yaparız ekonomiyi yılda yüzde 8 büyütürüz

18.07.2007 - 09:41 | Son Güncelleme :

DP, ’aş, iş, onurlu yaşam’ sloganıyla seçmenin önüne iddialı bir ekonomi programı koydu. DP’nin ekonomi kurmaylarından eski Hazine Müsteşarı Tevfik Altınok, IMF ile stand-by anlaşması uygulamasına son vereceklerini ve gerekirse bir shadow program (gölge program) anlaşması yapacaklarını söylüyor. DP, Türkiye’yi yılda yüzde 8 büyüteceğini iddia ediyor.

DEMOKRAT
Parti (DP) geleneklerine bağlı olarak, liberal ekonomi politikalarına yine sahip çıkıyor. DP’nin ekonomi kurmaylarından eski Hazine Müsteşarlarından, eski Fon Bankaları Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, son dönemde yabancı sermaye karşıtlığına dönüşen söylemlerin yanlış olduğunu, serbest piyasa ekonomisinin daha sağlıklı işlemesi için çalışacaklarını söylüyor. Altınok, ’aş, iş, onurlu yaşam’ sloganıyla tanıttıkları ekonomi programının ülkenin bu alandaki sorunlarına çare olacağını belirtiyor. Programın hedefinin, Türk halkının ’Onurlu Yaşamasını’ sağlamak olduğunu anlatan Altınok, Bundan kastımız ise her bireyin, her sahada insan haklarına saygılı, adil, yoksulluk ve açlığa mahkum edilmeyen bir ortamda yaşamasının sağlanmasıdır diyor. Halkın geçim sıkıntısını gidermek, işsizliği önlemek ve rekabet ortamını yeniden tesis etmek istediklerini ifade eden TEvfik Altınok şöyle devam ediyor: Bu hedefe ulaşmaya çalışırken enflasyonu körüklemeden, sürdürülebilir makul bir büyümeyi gerçekleştirmek esas. Tek yol bugün uygulanan fiyat artışlarını önlemeye odaklanmış ekonomi programı yerine, üretime odaklanan bir ekonomi programının uygulamaya konulmasıdır.

ÖZELLEŞTİRMEDE YENİDEN YAPILANMA:

Tevfik Altınok şöyle konuşuyor: Devletin ekonomik yaşamda, hem kuralları koyan ve denetleyen hakem, hem de oyunda bir oyuncu olmasına izin verilmeyecek. Özelleştirmede, strateji değişikliğine gideceğiz. Özelleştirmeyi de hükümet yapmayacak, Özelleştirme İdaresi yeniden yapılandırılacak ve bağımsız, varlık yönetim şirketi yapısında bir kurul oluşturulacak. İhalelere gireceklerde sadece yeterlilik ön planda tutulacak, yabancı-yerli ayırımı yapılmayacak. TMSF ya da belediyelerin yeni işletme kurmalarına izin vermeyecek, mevcutları en kısa sürede özelleştirecek.

IMF’YLE STAND-BY YOK:

Tevfik Altınok, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bir üyesi olarak Türkiye’nin IMF ile ilişkilerini sona erdirmesinin, düşünülemeyeceğini ancak ülke egemenliği açısından bakıldığında, güdümlü bir ekonomi politikası uygulamanın da savunulur tarafı olmadığını söylüyor. Altınok, şöyle konuşuyor: DP olarak hazırladığımız ekonomi programında, IMF ile stand-by anlaşması uygulamasına son verilmesini öngörüyoruz, ancak uluslar arası piyasalarla ilişkilerimiz de gerekir ise bir ’shadow program’ (gölge program) üzerinde anlaşmaya gidilmesi ya da IMF’nin yeni bir finansal kolaylık sağlanmadan, ’reserve account program’ adıyla uygulamaya konulan programları uygulamaya koyarak piyasalara gerekli mesajı vermek niyetindeyiz.

Büyük projelere özel teşvik var

TEVFİK
Altınok, sermayenin, yerli ya da yabancı sermaye olarak ayrıştırılmasının anlamsız olduğunu düşünüyor ve DP’nin, yatırım ortamını yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için, daha avantajlı hale getireceğini söylüyor. Altınok, şöyle devam ediyor: Yabancı sermayenin en fazla ihtiyaç duyduğu hukuki güvenceyi yasal değişiklikler yaparak sağlayacağız. Yabancı sermayenin önündeki tüm idari engelleri ve bürokratik işlemleri kaldıracağız. Büyük projelerin hayata geçirilmesi için özel önlem ve teşvikler sağlayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım ortamını tanıtacak ajanslar kuracağız. Sermaye hareketlerine yönelik bir kambiyo ya da vergi düzenlemesi yerine, rekabet ortamını düzeltecek reformlar yapacağız, piyasa koşulları yeniden oluşacak. Sıcak para sorunu da kendiliğinden çözülecek.

Serbest piyasaya ters uygulama olmayacak

DP
’nin ekonomi kurmayı Tevfik Altınok, partisinin ekonomiye bakışını net bir şekilde tanımlamak için de şöyle konuşuyor: Serbest piyasa mekanizmasının işleyişine ters yaklaşım ve politikalar bizim iktidarımızda uygulanacak politikalar olmaz, olamaz. Serbest ekonomi kurallarına inanıyorsak, mekanizmaya ters düşecek politikalardan da kaçınmak gerekir. Bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurum ve kurullara önemli görevler düşüyor.

1 milyon yeni KOBİ kurulacak 5 milyon işsiz iş bulacak

DP
’nin en çarpıcı ekonomi icriatlarından birinin KOBİ’ler yoluyla yaratılacak yeni istihdam olduğunu anlatan Tevfik Altınok, Demokrat Parti olarak hedefimiz, 1 milyon yeni KOBİ kurulması olacak ve böylece 5 milyon kişilik yeni istihdam sağlanacak. Bu amaçla, vergilendirme, teşkilat, eğitim, girişimcilik, dış ticaret ve finansman konularında tüm dar boğazlar giderilecek ve teşvik verilecek diyor. Sivil Toplum Kuruluşlarının da desteği ile KOBİ Kalkınma Ajansı kurulacağını söyleyen Tevfik Altınok şöyle devam ediyor: İllerde Sanayi Odaları, Meslek Kuruluşları ve KOSGEB aracılığı ile ’KOBİ Envanteri’ çıkarılacak. Risk Sermayesi Yatırım Ortaklığı kuruluşlarının yasal düzenlemeleri gözden geçirilerek, KOBİ işletmelerinde yatırım ortaklıkları teşvik edilecek. KOBİ Birlikleri kurulması için yasal düzenlemeye gidilecek ve ’organize’ tüzel kişilikler kurularak KOBİ Organize Sanayi Bölgeleri’nin teşvik uygulamalarından yararlanması sağlanacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.