IMF: Mortgage zararı artarsa büyüme yine düşer

27.02.2008 - 10:00 | Son Güncelleme :

Bu yıla ilişkin küresel büyüme beklentisini yüzde 4.4’ten 4.1’e düşüren Uluslararası Para Fonu (IMF), bu öngörünüsünün gerçekleşeceğinden de şüpheli.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ABD ve Avrupa bankalarının yüksek riskli mortgage piyasasında daha fazla zarara uğramaları halinde, büyümenin tahmin ettikleri yüzde 4.1 seviyesini yakalamayabileceğini söyledi. Afrika gezisi sırasında yaptığı açıklamada,

AVRUPA BORCU NETLEŞMEDİ: Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’da konuşan Strauss-Kahn, gelişmekte olan ekonomilerin 2008 yılında hızlı büyümeye devam edeceklerini, ancak yine de zengin ülkelerdeki yavaşlamanın etkilerinden kaçınamayacakları uyarısında bulundu. Aşağı yönlü riskler var mı? Evet tabii ki var diyen Strauss-Kahn, şunları söyledi: Özellikle bugün mortgage krizinden doğan borçların tamamının ortaya çıkıp çıkmadığını bilmiyoruz. ABD’de bunların çoğu açığa çıkmış gibi görünüyor. Birçok uzman Avrupa’da daha hálá açıklanmayan kayıplar olduğunu söylüyor, yani bunu bilmek çok zor.

GÜZEL SÜRPRİZLER OLABİLİR: Tahvilleri sigortalayan, kredi sigorta şirketlerinin durumu ile ilgili kaygılarını da dile getiren Strauss-Kahn, Eğer krizde yeni bir düğüm noktası olursa, o zaman büyüme konusunda muhtemelen kötü haberler alacağız. Eğer daha fazla zarar olmazsa o zaman muhtemelen tahminler doğru çıkacak. Hatta belki güzel sürprizler bile olabilir dedi. Bilindiği kadarıyla ABD bankaları ve düzenleyici kurumlar tahvil sigorta şirketi Ambac’ı kurtarmak için bir plan oluşturmaya çalışıyor.

2009’DA YENİDEN HIZLANACAK: Geçen yıl yüzde 4.9 olan global ekonomik büyüme, rekor petrol fiyatlarına ve dünya genelinde artan gıda maliyetlerindeki artışa rağmen güçlü oldu diyen Strauss-Kahn, Eğer bilinmeyen bir şey kalmadıysa o zaman, 2008 sonunun daha iyi olacağını ve dünya ekonomisinin 2009 başında yeniden hızlanacağını beklemek mantıklı olur diye konuştu.

Gelişmekte olanlar geç etkilenebilir

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin, kredi krizinden olumsuz etkilenen gelişmiş ülkelerden ayrıldığı yönündeki piyasa görüşlerini reddetti. Strauss-Kahn, şöyle konuştu: Onlardan ayrılmaları mümkün değil. Gelişmiş ülkelerdeki gerilemenin, gelişmekte olan ekonomilere etkisinde belki bir gecikme olabilir. Geçen yıl gelişmekte olan ekonomilerin dünya genelindeki ortalama büyümedeki payı 4’te 3 oranındaydı. Bu yıl daha da büyük olabilir.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.