IMF ile kredili anlaşmaya gerek yok

27.07.2007 - 15:30 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, ``Bugün gelinen noktada kredili bir IMF ile anlaşma yapmamıza gerek yok, buna ihtiyacımız yok`` dedi. Ancak Yılmaz`a göre bunun tek şartı mali disiplinden taviz verilmemesi.

CNNTURK

Yılmaz, Elimizde bir program var, bu programın uygulanmasında IMF <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/durmusyilmaz1.jpg" align="right" vspace="5">bizim için önemli çaba olmuştur. Kendi iç dinamiklerimizle eğer IMF`nin son 4-5 yılda bize sağladığı çabayı kendimiz sağlayabilirsek, bu çok güzel bir şey olur. Önümüzdeki dönemde ister IMF`li, ister IMF`siz olsun, mali disiplin ile ilgili olarak birtakım kuralların ortaya konup uygulanması gerek dedi.
 
Kamu harcamalarındaki artışın ekonomiyi olumsuz etkilediğini de kaydeden Yılmaz, hükümetin önlem almasını istedi.
 
Yılmaz, Yıl sonunda bu büyüklüklere uyulursa para politikası çerçevesi de buna uyumlu olacaktır. Bizim beklentimiz burada bir sapma var ise -ki bazı yerlerde var gibi görünüyor, dolayısıyla yıl sonunda konulmuş olan hedeflere uyulması için gerekli tedbirlerin alınması söylediğimiz bu, uyulmazsa faiz dışı fazla 6.5`un altında olacak dedi.
 
Faizde inatlaşma söz konusu değil
 
Faiz indiriminde piyasa ile bir inatlaşmanın kesinlikle söz konusu olmadığını bildiren Yılmaz, Vakit geçirilmeden bütçe konusunda gerekli tedbirler alınır, açıklamalar yapılır ve önümüzdeki yılın bütçeleri ile ilgili olarak önümüzü daha net gördükten sonra, bizde bu konuda atılması gereken adımları atabiliriz. Faiz indirimi konusunda inatlaşmamız söz konusu değil. Orta vadeli bilgilerden emin olmamız gerekir diye konuştu.
 
Yılmaz, 2007 yılı sonunda, yüzde 70 olasılıkla, enflasyonun yüzde 5.1 - 6.9 arasında, orta nokta yüzde 6 olarak gerçekleşeceğinin, 2008 yılı sonunda ise yüzde 70 olasılıkla, yüzde 1.5 - 4.9 arasında, orta nokta yüzde 3.2 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtti.
 
Bu tahminlerin mesajının `faizlerin ekim ayında indirileceği` olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Buradan çıkarılacak temel mesaj, yılın son çeyreğinde, kısa vadeli faizlerin ölçülü bir indirim olmasında dahi, sıkı para politikasının gecikmeli etkilerinin bir müddet daha enflasyondaki düşüş sürecini destekleyeceğidir diye konuştu.
 
Yılmaz, yıllık enflasyonda görülen düşüş eğiliminin, enflasyon beklentilerine de yansımakta olduğunu belirterek, 2007 yılının başından itibaren genelde yatay bir seyir izleyen orta vadeli enflasyon beklentilerinin, son aylarda düşüş eğilimine girdiğini söyledi.
 
Yılmaz, Ancak orta vadeli beklentilerin halen hedeflerin üzerinde olması, ücret ve fiyat belirlemede risk unsuru olmaya devam etmektedir dedi.
 
Kirada artış hızı yavaşlayacak
 
Yılmaz, önümüzdeki aylarda kiralardaki yıllık artış hızının kısmen yavaşlayacağını, konut arzının artmasıyla da orta vadede daha istikrarlı bir görünüme kavuşacağının düşünüldüğünü ifade etti.
 
Yılmaz, enflasyon beklentilerini en olumsuz  etkileyen kalemin kira olduğunu yineledi, hem kiracıları hem de ev sahiplerini duyarlı davranmaya davet etti.
 
Yılmaz`a göre bir başka riskli kalemse tüketici kredileri. Merkez Bankası Başkanı uzun vadeli kredi alırken faizlerin düşeceği de hesaplanmalı dedi.
 
Cari açık ikinci yarı yılda artacak
 
Yılmaz, Yılın ikinci yarısında cari işlemler açığının tekrar artma eğilimine girmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak 2007 yılında bir önceki yıla göre cari işlemler açığının GSMH`ye oranında düşüş olacağı tahmin edilmektedir dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.