IMF Ekim Sonunda Geliyor

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMF`in, stand-by anlaşması kapsamında ekonomik programa yönelik üçüncü gözen geçirme çalışmalarını tamamlamak üzere yapacağı ziyaretini, bu ayın sonunda gerçekleştireceği bildirildi.

Hazine eylül ayına ilişkin stand-by değerlendirme raporu yayımlandı. Raporda, IMF heyeti ile görüşmelerin ve üçüncü gözden geçirmenin IMF heyetinin ekim ayı sonundaki ziyareti ile tamamlanmasının beklendiği bildirildi. IMF heyeti, eylül ayında üçüncü gözden geçirme çerçevesinde görüşmeleride bulunarak Türkiye`den ayrılmış, bütçe çalışmalarının başlangıç aşamasında olması ve 2001 yılına ilişkin parametrelerin henüz kesinleşmemesi nedeniyle, çalışmaların ekimde tamamlanması kararlaştırılmıştı.

Temel büyüklüklerdeki gelişmeler

Hazine`nin stand-by raporunda, ekonomik programın dokuz aylık uygulama sonuçları hakıknda şu tespitler yer aldı:

-Enflasyon: TÜFE ve TEFE eylül ayında sırasıyla yüzde 3.1 ve yüzde 2.3 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel imalat sanayi fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 2.2 arttı. Böylece TÜFE ve TEFE`deki oniki aylık artış eylül ayında sırasıyla yüzde 49.0 ve yüzde 43.9`a indi.

-Kamu Finansmanı: Özel ödenek açısından düzeltilmiş verilere göre, ocak-ağustos döneminde toplam gelirler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102.4`lük bir artışla 21 katrilyon 720 trilyon lira olurken, vergi gelirleri 17 katrilyon 517 trilyon liraya ulaştı. Diğer gelirler ise 4 katrilyon 75 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Toplam harcamalar yüzde 84 artarak 32 katrilyon 286 trilyon lira oldu. Faiz dışı harcamalar 14 katrilyon 990 trilyon lira olarak gerçekleşti. Böylece, faiz dışı denge geçen yılın aynı dönemindeki 640 trilyonluk düzeyinden 5 katrilyon 939 trilyona çıktı.

Ocak-eylül döneminde nakit bazda 22 katrilyon 129.9 trilyon lira gelir elde edilirken, 16 katrilyon 745.7 trilyon lira faiz dışı harcama ve 16 katrilyon 24 trilyon lira faiz ödemesi yapıldı. Ocak-Eylül döneminde nakit bazda 5 katrilyon 384.3 trilyon lira temel fazla oluştu.

-İç Borçlanma: Eylal ayında yapılan 17 aylık tahvil ihalesinde yıllık bileşik faiz yüzde 33.58 olarak gerçekleşti. Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilen 16 aylık tahvil ihalesinde ise yıllık bileşik faiz yüzde 35.80 düzeyinde oluştu.

Türkiye`nin toplam iç borç stoğu ağustos sonu itibariyle 31 katrilyon 393 trilyon liraya ulaştı.

Ocak-eylül döneminde net borçlanma toplamı net itfa toplamının yüzde 71.3`ü düzeyinde gerçekleşti.

-Dış Borçlanma: Hazine Müsteşarlığı tarafından y ıl başından bu yana tahvil ihraçları yoluyla gerçekleştirilen dış borçlanma 7 milyar dolara ulaştı.

-Ödemeler Dengesi: İhracat, ocak-temmuz döneminde yüzde 5 artarak 15 milyar 790 milyon, ithalat ise yüzde 35.3`lük artışla 29 milyar 800 milyon dolara ulaştı.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 1999`un ocak-temmuz dönemindeki yüzde 68.3 düzeyinden yüzde 53`e geriledi.

1999 yılının ilk yedi ayında 206 milyon dolar düzeyinde olan cari işlemler açığı, bu yılın aynı döneminde aratrak 5 milyar 912 milyon dolar düzeyine ulaştı.

Uygulamaya ilişkin gelişmeler

-KKDF kesintisi 9 Eylül`den itibaren gerçek kişilere ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla tüketici kredilerinde yüzde 8 diğer kredilerde ise yüzde 3 olarak tespit edildi. Motor hacmi 1601-2000 cc olan otomobillerdeki KDV oranını yüzde 25`ten yüzde 40`a çıkartan kararname yürürlüğe girdi.

-Merkez Bankası, 1 Temmuz 2001`den itibaren uygulamaya konulacak kademeli genişleyen kur rejimi süresince uygulanacak politikayı açıkladı. 2001 yılı üçüncü ve dördüncü çeyreğinde kur sepetinin aylık artış oranı yüzde 0.85 olarak ilan edildi. Uygulamaya konacak bantın genişliği 31 Aralık 2001`de yüzde 7.5`a ulaşacak. Bantın genişliği 1 Ocak-30 Haziran 2002`de yüzde 15, 1 Temmuz-31 Aralık 2002`de ise yüzde 22.5`a yükseltilecek.

-GSM lisans satış sözleşmesi Danıştay`ın ilgili dairesince onaylanarak Danıştay İdari İşler Kurulu`na sevk edildi. Danıştay incelemelerinin 17 Ekim 2000 tarihi itibariyle karara bağlanması bekleniyor. (ANKA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.