IMF`den şartlı evet

21.07.2003 - 09:25 | Son Güncelleme :

1-SSK ve Bağ-Kur Yasaları hemen çıkarılacak
2-2.3 katrilyon lira tutarındaki mali önlemler uygulamaya konacak

3-Kamu Mali Yönetimi Kanunu, Bakanlar Kurulu`na sunulacak

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam`la birlikte iki aydır sürüncemede kalan 5. Gözden Geçirme görüşmelerinin tamamlandığını açıkladı.

IMF, 500 milyon dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasını sağlayacak gözden geçirmenin tamamlanmasına şartlı evet dedi. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur Yasaları hemen çıkarılacak, faiz dışı fazla hedefinden sapmayı telafi amaçlı 2.3 katrilyon lira tutarındaki mali önlemler uygulamaya konacak ve Kamu Mali Yönetimi Kanunu en kısa zamanda Bakanlar Kurulu`na sunulacak. Basın toplantısında konuşan Ali Babacan, şu mesajları verdi

2.3 KATRİLYONLUK SAPMA
* Yıl sonu faiz dışı hedefinde; ihracatta vergi iadeleri, personel harcamaları ve sosyal güvenlik açıkları nedeniyle yaklaşık 2.3 katrilyon lira, GSMH`nin yüzde 0.7`si tutarında sapma olabilir.

* Programdaki sapma, israfın önlenmesi esasına dayalı önlemlerle telafi edilecek. Ancak eğitim, sağlık harcamalarında kesinti olmayacak* Yıl sonunda yüzde 5 büyüme ve yüzde 20 enflasyon hedefi tutturulacak.

* Kamu sektöründe program hedefinin üzerinde faiz dışı fazla verilmesi sayesinde yüzde 6.5`lik faiz dışı fazla hedefine ulaşılacak.

* İlk yarıda yüzde 96 olan iç borç çevirme oranı, ikinci yarıda yaklaşık yüzde 80`e düşecek.

* 2002`de yüzde 80 olan net kamu borç stokunun GSMH`ye oranı yıl sonunda yüzde 70`in altına inecek.

5. Gözden Geçirme çalışmalarına yetişmeyen kimi yapısal reformlar 6. Gözden Geçirme dönemine kaldı. Bu çerçevede;

* Kamu Mali Yönetim Kanunu en kısa sürede Meclis`e sunulacak.

* Doğrudan Vergi Reformu ikinci paketi üzerindeki çalışmalar uluslar arası tecrübelerden yararlanılarak sürecek.

* Vergi İdaresi Reformu, KİT yönetişiminin geliştirilmesi, kamu bankalarının özelleştirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar ve sigortacılık sektörüne ilişkin yasal düzenlemeler yapılacak.

Moghadam`ın ilk basın toplantısı
IMF Heyet başkanı olarak ilk kez Türkiye`ye gelen Rıza Moghadam katıldığı ilk basın toplantısında, gösterdikleri excellent cooperation (mükemmel işbirliği) nedeniyle bakan ve bürokratlara uzun uzun teşekkür etti. Moghadam şu noktalara dikkat çekti* 5. Gözden Geçirmenin tamamlanması için yapılması gereken politikalar konusunda bir mutabakata vardık. * Bu mutabakat kapsamında bir takım tedbirlerin önümüzdeki günlerde hayata geçmesi önem taşıyor.* Gözden geçirmenin tamamlanması IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun en geç yıllık tatillerinin dönüşünde (15 Ağustos) yapacakları toplantıda verecekleri onaya bağlı.* Faiz dışı fazla hedefi, kamu borcunun düşürülmesi, yapısal reformların çıkarılması programın anahtar unsurları. * Sosyal güvenlik mevzuatının meclis gündeminde olması sevindirici.* Sosyal güvenlik alanında birikmiş primlerin nasıl tahsil edileceği konusunda mükelleflerin ödeme kabiliyeti dikkate alınmalı.* Hem kamu maliyesi, hem yapısal reformlarda kararlı hükümet politikaları en önemli unsurdur.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.