İmar`ın yönetimi BDDK`ya geçti

04.07.2003 - 09:23 | Son Güncelleme :

Uzan Grubu, sahibi olduğu Türkiye İmar Bankası yönetiminden çekildi. Banka BDDK`nın atadığı yeni isimlerin yönetiminde faaliyetine devam ediyor

Uzan Grubu`na ait Çukurova (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik`e devlet tarafından el koyulmasından sonra Uzan Ailesi sahibi olduğu İmar Bankası yönetiminden çekildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Uzan Grubu`na ait İmar Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin istifa etmeleri nedeniyle boşalan üyeliklere yeni atamalar yaptı. BDDK, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Uzan`dan boşalan göreve Çelik Göz`ü getirdi. İmar Bankası, son günlerde bazı müşterilerinin ödeme yapılmadığı şikayetlerine muhatap olmuştu. Grup bünyesinde Adabank da faaliyet gösteriyor. 2002 yılı sonu itibariyle yurtiçinde 169 şube ve 1.519 personel ile faaliyet gösteren İmar Bankası`nın Almanya`da bir temsilciliği bulunuyor.

BDDK sıkı önlemler aldı

BDDK`dan yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu Üyeleri`nin istifa etmesi nedeniyle oluşan yönetim zaafiyetinin giderilmesine teminen, üyeliklerine, İsmet Tuğul, Kaya Zatitürk ve Ahmet Özer`in atanmasına ve halen Yönetim Kurulu Üyesi olan Z. Cumhur Doğan`ın aynı zamanda Genel Müdürlük görevini yürütmesine karar verildiği kaydedildi.

BDDK`nın, İmar Bankası yönetimine yaptığı atamalara gerekçe oluşturan Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin 1. fıkrası, aykırı işlemlerin tespiti halinde önce bankanın uyarılması, bunun devamı durumunda yönetime atamalar dahil, birtakım önlemleri içeriyor. Bankalar Kanunu`nun `Denetlemeler sonucunda alınacak tedbirler` başlıklı 14. maddesinin 1. fıkrasına göre, denetlemeler sonucunda bu kanuna ve bu kanuna dayanılarak alınan kararlara ve yapılan düzenlemelere, bankacılık ilke ve teamüllerine aykırı ve bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikte işlemlerin tespit olunması halinde kurum (BDDK), sorumluları hakkında yapılacak cezai işlem saklı olmak üzere, vereceği süreler içinde söz konusu işlemlerin düzeltilmesi ve tekrarına meydan verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda ilgili bankayı uyarıyor.

Banka, verilen süreler içinde kurumca istenen tedbirleri almak ve aldığı tedbirleri kuruma bildirmek zorunda. İstenen tedbirlerin alınmaması veya bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikteki işlemlerin tekerrürü halinde kurul gereken her şeyi yapacak.

Gerekli görürse bankanın faaliyetlerini, faaliyet türleri itibariyle tüm teşkilatını veya gerekli görülecek şubelerini veya muhabirlerle ilişkilerini kapsayacak şekilde kısıtlayabilecek. Bankanın mevduat sigortası primlerini yükseltmek veya kabul ettiği mevduatı yüzde yüz oranına kadar karşılığa tabi tutmak da dahil olmak üzere, bankanın emin şekilde çalışmasına ve mevduat sahiplerinin korunmasına yönelik, her türlü tedbiri almaya ve uygulamaya yetkili kılınıyor.

Müşteri şikayetleri arttı

İmar Bankası, son günlerde bazı müşterilerinin ödeme yapılmadığı şikayetlerine muhatap olmuştu. İmar Bankası şubelerine gelen mevduat sahibi bazı müşterilere ödeme yapılmadığı bildirilirken, Adana`da da mevduatının vadesi dolduğu halde parasını çekemediğini iddia eden bir müşterinin icra yoluna gittiği basında yer aldı. Atama öncesi bankada sorun yaşayan müşterilerden Ahmet Tanses, 2 ay vadeli yatırdığı 6.5 milyar lirasını vadesi dolduğu halde alamadığını anlattı. Banka şubeleri arasında EFT bile yapılmadığını ifade eden Ferruh Ergür ise 5 milyar liralık parasını çekemediğini, yetkililerin kendilerine mevduat sahiplerinin paralarının daha sonra ödeneceği gerekçesini ilettiklerini söyledi.

Uzan`ın TV`leri kapatıldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Star TV, Kanal 6, Star Max, Star 6 Heyecan TV ve Footgol Star 8 TV`nin yayınlarının birer ay süreyle durdurulmasına karar verdi. Açıklamada, RTÜK`ün yayın durdurma kararına ilişkin olarak şöyle denildi:

`3984 sayılı kanunun 4`üncü maddesinin (yayıncılığın, gerek yayın organı gerekse hisse sahipleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımları veya bir başka gerçek veya tüzel kişinin haksız çıkarları doğrultusunda kullanılmamasına) ilişkin (c) bendini 13-14 Haziran 2003`te yayınladıkları programlarla ihlal ettikleri belirlenen ve savunmaları istenen Star TV (Star TV Hizmetleri A.Ş), Kanal 6 (Kanal 6 Radyo ve TV Yayın Ticaret A.Ş), Star Max (Teleon Reklamcılık Filmcilik A.Ş), Star 6 Heyecan TV (Merkez Sistem Filmcilik Yayın A.Ş) ve Footgol Star 8 TV`nin (Mavi Plaza Radyo ve TV Yayın A.Ş) yayınlarının birer ay süreyle durdurulmasına karar verilmiştir.`



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.