İmar`da 5 milyar dolar zarar var

23.07.2003 - 08:48 | Son Güncelleme :

BDDK`dan bir üst düzey yöneticinin verdiği bilgiye göre, İmar Bankası`nda resmi olarak 539 milyon dolar görünen mevduat rakamının 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. İmar Bankası`nın eski yöneticilerinin BDDK`ya sağlıklı hiç bir belge tesliminde bulunmadığını belirten yetkili, mudi sayısının resmi rakamın 212 bin üzerinde olduğunu bildirdi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (Fon) yönetimine geçen İmar Bankası`nda tüm çalışmaların tamamlanmasından sonra ortaya çıkacak olan zarar rakamının 5 milyar dolar olacağı belirtiliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`ndan (BDDK) bir üst düzey yetkilinin verdiği bilgiye göre bankanın resmi kayıtlarda 750 trilyon lira (539 milyon dolar) olarak görünen toplam mevduatın, çalışmanın tamamlanması ile 5 milyar doları da geçmiş olduğunun tespit edileceği tahmin ediliyor.
Bankanın 169 şubesinde devam eden çalışmaların tamamlanması halinde mudilere yapılacak ödemeler konusunda da bir program belirleneceğini ve BDDK Yönetim Kurulu`dan karar çıkmasıyla ödemelerin yapılacağını kaydeden yetkili, bankanın mudi sayısının ise 380 bin olduğunu söyledi. İmar Bankası`nın açıklanan son verilerine göre mudi sayısının 168 bin 674 olduğu belirtiliyordu. Yani 212 bin mudinin hesabı resmi kayıtlara konulmayarak gizlenmiş.

`Hayali bankacılık`
İmar Bankası hesaplarında özellikle son bir hafta içinde büyük bir artış olduğunu ifade eden yetkili, Türkiye`nin hayali ihracatı gördüğünü ama hayali bankacılığa İmar Bankası`nda tanık olduğunu söyledi.
Bankanın kayıtlarında çift hesap tutulduğuna dikkat çeken yetkili, BDDK`ya verilen belgelerde sadece hesapların bakiyelerinin yer aldığını ancak hesabın nereden gelip nasıl bir hareketlilik izlediği ve bakiyenin nasıl oluştuğuna dair hiç bir bilginin yer almadığını kaydetti.
Bankanın Fon yönetimine geçmesinden sonra yapılan ilk incelemelerde bankanın sahibi Uzanlar`ın Kıbrıs`ta bulunan off - shore bankasından, İmar Bankası`na aktarmalar yapıldığı tespit edilmişti.

Off-shore mudisi 28 bin 550
Resmi olmayan bir kaynaktan alınan bilgiye göre ise şu an İstanbul`da 10 milyara kadar off - shore ödemesine başlayan Uzanlar`ın toplam 28 bin 550 off - shore mudisi bulunuyor. Ancak, bu sayı şu an 13 bin 613 olarak gösteriliyor ve tutarın da 160 trilyon olduğu ileri sürülüyor.
Bu arada BDDK, Kıbrıs`taki off - shore bankasında da hesaplar üzerinde inceleme başlattı.


Bankanın bilgiyasar sistemi on-line değil
İmar Bankası`nın bilgisayar altyapısının on - line (bağlantılı) olmadığını belirten yetkili, bugüne kadar Fon yönetimine alınan hiç bir bankada bu tür sistemle karşılaşmadıklarını söyledi.
Sistemin on - line olmamasının çalışmalarda bilgi yüklenmesini zorlaştırdığını ifade eden yetkili, bankanın on - line sisteme geçmemesinin nedeninin merkezin şubeleri daha rahat kontrol etme amacından kaynaklanabileceğini belirtti. Yetkili, Şubeleri merkezden bağımsız tutarak belki de merkezin kontrolünü daha da kolaylaştırmışlar. Son bir haftada hesaplara geçen paralar bazı şubelerde gözükmüyor. Ya şube işlemden çekindi. Ya da bilgisi olmadan şubeye kayıt yapıldı dedi.


`Ödemeler okullar açılmadan yapılacak`
380 bin mudisi olan İmar Bankası`nda tüm hesaplar için 169 şubede yoğun çalışmaların devam ettiğini belirten BDDK üst düzey yetkisili ödemelerin ağustos sonu, en geç de okullar açılmadan tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Yetkili, 169 şubenin 130`unda çalışmaların tamamlandığını, 39 şubede ise çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Ödemeler ağustos sonu, eylül ayı başında yani okullar açılmadan yapılacak diyen yetkili, ilk aşamada bilgileri güvenilir bulunan hesapların ödemesinin yapılacağını vurguladı.
Bu tür ödemeler için hesap cüzdanı, banka dekontu ve taahhütname alınarak paraların mudiye verileceğini belirten yetkili, bunun için de BDDK Yönetim Kurulu`nun karar vereceğini söyledi.
Taahhütname alınacak çünkü belki de olmayan bir parayı ödemiş olacağız diye konuşan yetkili, kuşkulu hesaplar için ilk aşamada hiç bir şekilde ödeme yapılmayacağını, bunların incelemeye bırakılacağını kaydetti.
Şener: Ödeme iki hafta içinde
Bu arada Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de TBMM Genel Kurulu`nda CHP Milletvekili Ahmet Ersin`in konuya ilişkin gündemdışı konuşmasını yanıtlarken, Buraya gelmeden önce BDDK Başkanı ile görüştüm ve bana verdiği bilgiye göre hak sahipleri tespit edilerek maksimum iki hafta içinde ödemeler gerçekleştirilecek dedi.


Bonoların karşılığı yok
Bankada bono bulunmadığını belirten yetkili, karşılığı olmayan bonoların ödenmeyeceğini kaydetti. Bankanın hesabında gözüken bono karşılığının çok az olduğunu ifade eden yetkili, Ne Merkez Bankası`nda ne de Takasbank`ta bankanın adına açılmış hiç bir bono saklama hesabı yok. Dolayısıyla bonoların karşılığı olmadığı için ödeme yapılmayacak dedi. Türkiye`nin her yerinde 25 murakıbın İmar Bankası üzerinde çalıştığını, raporlar hazırladığını belirten yetkili, bankanın bin 500 personeli olduğunu söyledi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.015 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.