İmar, BDDK yönetiminde

04.07.2003 - 09:17 | Son Güncelleme :

Uzan Grubu`na ait İmar Bankası`nda önceki gece bir kişi hariç yönetim kurulu tamamen istifa edince BDDK yönetime atama yaptı. Örtülü el koyma olarak değerlendirilen bu operasyondan sonra Kurul`un bazı üyelerine göre her şey bitmiş değil. Grup halen mali gücünü bankaya kanalize edebilir

Çukurova ve Kepez Elektrik AŞ`nin imtiyaz sözleşmesinin feshedilmesinin ardından Uzan Grubu`na ait İmar Bankası`nda da yönetim değişikliğine gidildi.

İki gün üst üste toplantı yapan BDDK, bankanın mali bünyesini güçlendirme önlemlerini ele alırken İmar Bankası Yönetim Kurulu istifa edince, ilk olarak yeni üyelerin iş başına getirilmesini sağladı. Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin 1. fıkrasına göre yapılan bu atamadan sonra Uzan Grubu ile bankaya sermaye temin etme ve grup risklerini indirme pazarlığı başladı.

YAKIN GÖZETİMDEYDİ
Grup içi finansman yönüyle yakın gözetime alınan ve sermayesini 140 trilyon liraya çıkaran İmar Bankası`nda, BDDK, tam yetkili bir yönetim kurulu üyesi de bulundurmaya başladı. Bu arada BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Bir bankaya atadığım yönetim kurulu üyesinin onayı olmadan o bankada işlem gerçekleşmeyeceğini herkes bilmeli mesajını verdi.

İmar Bankası kredilerinde önemli yer tutan Çukurova Elektrik`teki gelişme, bankanın mevduat yükümlüklerini yerine getirme performansını olumsuz etkiledi. Şubelerde, vadesiz mevduat ödemeleri yapılamadı.

UZANLAR`DAN MANEVRA
7 üyeli BDDK, 3 üyesi ayrıldığından karar alamaz konuma düştüğü için İmar Bankası`nı yakın izlemede tutmaya devam etti. Önceki gün Mustafa Ekim`in BDDK üyeliğine atanması ile Kurul, karar almaya yetecek sayısal çoğunluğa ulaştı.

BDDK`nın, İmar Bankası`nın mali yapısını iyileştirme önlemleri üzerinde çalıştığı sırada, Uzan Grubu, bankadaki yönetim kurulu üyelerini çekti. Bu gelişme üzerine Kurul, bankada yönetim boşluğu yaşanmaması için yeni isimleri işbaşına getirdi.

Ancak yönetimden çekilme manevrası Uzanlar`a iki iddiayı ileri sürme fırsatı yarattı

1- Mevduat sahiplerine Banka, artık BDDK`nın sorumluluğunda. Yönetim BDDK`ya geçti. Onlara başvurun.

2- Yargı sürecine Banka, BDDK`nın yönetimi ele almasından sonra iyi yönetilmedi.

HÂLÂ ŞANSI VAR
İmar Bankası dosyası görüşülürken, Kurul`un bazı üyeleri, Uzan Grubu`nun nakit akışı yüksek şirketleri ve sanayi yatırımları bulunduğuna dikkat çekerek, Grup, mali gücünü bankaya kanalize etmeli. Bunu temin edelim görüşünü savundu.

Uzanlar`ın, Petkim`e, 240 milyon doları peşin 605 milyon dolar teklif etmeleri ise Demek ki bu parayı bulabilecek güçler var yorumlarına da yol açtı.

BDDK yasanın 14/1`inci maddesini devreye soktu
Madde 14-1. Denetlemeler sonucunda bu kanuna ve bu kanuna dayanılarak alınan kararlara ve yapılan düzenlemelere, bankacılık ilke ve teamüllerine aykırı ve bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikte işlemlerin tespit olunması halinde kurum, sorumluları hakkında yapılacak cezai işlem saklı olmak üzere, vereceği süreler içinde söz konusu işlemlerin düzeltilmesi ve tekrarına meydan verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda ilgili bankayı uyarır. Banka, verilen süreler içinde kurumca istenen tedbirleri almak ve aldığı tedbirleri kuruma bildirmek zorundadır. İstenen tedbirlerin alınmaması veya bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikteki işlemlerin tekerrürü halinde kurul, işlemlerin mahiyet ve önemine göre;

n Yönetim kurulu üyelerinin tamamını veya bir kısmını görevden alarak veya üye sayısını artırarak bu kurula üye atayabilir.

Berke Barajı için alınan krediler sıkıntı yaratıyor
İmar Bankası`nın yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesinin ardından BDDK`nın bankaya yeni atamalar yapması üzerine gözler, ÇEAŞ ve Kepez`in İmar`a olan borçlarına çevrildi.

ÇEAŞ`ın kısa vadeli olmak üzere 335, uzun vadeli ise 464 trilyon liralık finansal borcu bulunuyor. Bu iki şirketin bilançosuna göre; ÇEAŞ`ın İmar Bankası`na 43.7, İmar Bank Off-Shore Ltd`ye ise 388 milyon dolar borcu var.

Uzan Grubu`na her ay ortalama 80 trilyon liralık kaynak sağlayan ÇEAŞ ve Kepez`in imtiyaz sözleşmelerinin iptali ile gelirlerinin neredeyse bıçak gibi kesilmesi ise nakit sıkıntısını gündeme getiriyor. Bu iki şirketin İmar Bankası`na olan borçlarını ödeyemeyecek konumda olması ise bankanın alacaklarını tahsil etmesini güçleştiriyor. Peki bu borçlar nasıl oluştu? Uzan Grubu, Berke Barajı`nın inşası için gerekli finansmanı İmar Bankası ve İmar Bank Off-Shore`dan alınan kredilerle sağladı.

İmar Bankası`nın yönetiminin değiştirilmesinin ardından kamuoyunda merak edilen diğer bir konu ise grubun Petkim için ödeyeceği 605 milyon dolar oldu. Ancak ilk etapta önemli olan, Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun Petkim`in Uzanlar`a satışına onay vermesinin ardından grubun Özelleştirme İdaresi`ne 30 gün içerisinde ödemek zorunda olduğu 250 milyon dolar.

ŞİMDİ NE OLACAK?
* BDDK ile sürekli temas halinde olan yeni yönetim kurulu, üç işi aynı anda yapacak.

* Bir yandan, bankanın mevduat ödemeleri dahil yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için gerekli güvenceleri (hazine bonosu vb) vererek Merkez Bankası`ndan kısa dönemde likidite temin edebilecek.

* Bankanın hakim ortaklarından, sermaye artışına gitmesi grup risklerini azaltmasını ve bu yönde güçlü bir ödeme planı sunmasını isteyecek.

* Ek olarak bankanın atıl varlıklarının elden çıkarılması suretiyle mali bünyeyi güçlendirici idari önlemleri devreye sokacak.

* Bu önlemler dizisinin, sonuç vermesi halinde Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin 3-4. fıkralarına göre işlem yapılması, yani bankanın faaliyetlerinin durdurulması veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredilmesi seçenekleri gündemden kalkacak.

Uzan`ın TV kanallarına bir aylık kapatma cezası
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK), oy çokluğu ile aldığı kararla Uzanlar`a ait 5 TV`ye ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili haberleri nedeniyle birer ay yayın durdurma cezası verdi. Yine Star 4-5-7, Nev TV, Flash TV ve Habertürk`ten de savunma istendi. Edinilen bilgiye göre, bir üyenin katılmadığı toplantıda RTÜK, Star, Kral TV, Kanal 6 ve uydudan yayın yapan Star & ve Futgol TV`lere birer ay yayın durdurma cezası verilmesini 3`e karşı 5 oyla kararlaştırdı.

ÇEAŞ ve Kepez`e el konulmasının ardından Genç Parti lideri Cem Uzan`ın Bursa`daki mitingde Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümet aleyhine yaptığı konuşma üzerine, yayınların kişisel çıkarlar için kullanılmaması ilkesinin çiğnendiği görüşüne varan Üst Kurul üyelerinden Nuri Kayış, Güneş Müftüoğlu ve Zakır Avşar`ın ise kararı çok ağır bularak karşı oy kullandığı belirtiliyor.

`Olayın siyasi boyutu yok`
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İmar Bankası`nın yönetimindeki değişikliğin siyasi bir yanı olmadığını söyledi. Şener, bankada bazı gelişmeler olduğunu hatırlatarak, bu gelişmelerin merkezinde de bir üye hariç yönetim kurulu üyelerinin istifasının olduğunu dile getirdi. Bu istifalara istinaden BDDK`nın Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin 1. fıkrasındaki yetkisini kullanarak, istifa eden üyelerin yerine yeni üyeler belirlediğini belirten Şener, Bankalar ile ilgili düzenleme ve denetleme görevi BDDK`ya aittir. Sektördeki her türlü gelişmeyi kurul düzenli bir şekilde

izlemektedir. Ortaya çıkan durumlara göre değerlendirmeler yapmaktadır. İstifa üzerine yetkileri çerçevesinde BDDK durumu değerlendirmiş ve yoğun bir mesai ortaya koymuştur`` dedi.

İmar Bankası`nın yönetim kurulu üyeliklerinin boşalmasında siyasi bir etki olmadığını, olayın siyasi bir boyutu bulunmadığını belirten Şener şöyle devam etti ``ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili olarak daha önce alınan kararların bunda bir etkisi var mı derseniz bununla ilgili benim değerlendirme yapmam sağlıklı olmaz. Ama hissedarlık boyutu itibariyle farklı sektörlerde farklı işler yapan işadamlarının belli bir iş kolundaki faaliyetlerinin diğer bazı iş kollarını da etkilemesini doğal olarak karşılamaktayız.``

İmar Bankası`na yapılan atamaların Petkim ihalesini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki sorular üzerine de Şener, bu konuda ÖYK`nın karar verceğini söyledi. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince de, Otoritenin uygun görüp atacağı her adım sektöre güç verir. Tamamen BDDK`nın değerlendireceği bir konudur derken Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de konuyu henüz incelemediğini belirterek soruları yanıtsız bıraktı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.