İlk yarının galibi altın

11.07.2008 - 17:51 | Son Güncelleme :

Başlıca tasarruf araçları içinde Haziran ayında en yüksek   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349altin4.jpg" align="right" vspace="5">getiriyi mevduat sağlarken, yılın ilk yarısı ve son bir yılın galibi külçe altın oldu.

HÜRRİYET

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), başlıca finansal yatırım araçlarının Haziran itibariyle aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık getirilerini açıkladı. Buna Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek reel getiri ÜFE’ye göre yüzde 1.01 ve TÜFE’ye göre yüzde 1.70 ile mevduat faizinden elde edildi.

Haziran’da, ÜFE ile indirgendiğinde, Borsa yüzde 8,09 ve külçe altın yüzde 1,57 oranında, TÜFE ile indirgendiğinde ise Borsa yüzde 7,47 ve külçe altın yüzde 0,90 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım araçları oldu.

Son üç aylık değerlendirmede, finansal yatırım araçlarından mevduatın, TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına üç ayda yüzde 0,98 oranında reel getiri sağlarken, ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,02 oranında kaybettirdiği belirlendi.

İLK YARIDA EN YÜKSEK GETİRİ ALTINDAN

Yılın ilk yarısında başlıca finansal yatırım araçları içinde yatırımcısına en yüksek reel getirileri sağlayan külçe altın oldu. Külçe altı aylık dönemde nominal olarak yüzde 16.2 değerlendi. Külçe altının altı aydaki reel getirisi bu dönemde ÜFE bazında yüzde 13.76’ya ulaşan enflasyondan indirgendiğinde yüzde 2.14’e geldi. Söz konusu reel getiri, bu dönemde yüzde 6 olarak gerçekleşen TÜFE bazındaki enflasyona göre yapılan hesaplamada ise yüzde 9.62 olarak bulundu.

Aynı dönemde Borsa, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 39,08, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 34,62 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Ocak-Haziran döneminde mevduatın yüzde 7.8 olan nominal faiz getirisi ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5.24 oranında kayba yol açtığı, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1.7’lik bir reel getiri sağladığı belirlendi. İlk altı aylık dönemde dolar ÜFE’ye göre yüzde 7.88, TÜFE’ye göre yüzde 1.13 reel kayba yol açtı. Euro’nun ise altı ayda yüzde 11.8 olan nominal getirisi ÜFE ile indirgendiğinde reel bazda yüzde 1.72 kaybettirdiği, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.47 oranında reel getiri sağladığı ortaya çıktı.

Son bir yıllık dönemde de külçe altın ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,35, TÜFE’ye göre de yüzde 14.64 reel getiriyle en çok kazandıran tasarruf aracı oldu.

Son bir yıldaki nominal getirisi mevduat yüzde 0,53, Euro yüzde 7,46, Dolar yüzde 20,19 ve Borsa Endeksi yüzde 28,22 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 14,64 ve mevduat faizi yüzde 5,24 oranında reel getiri sağlarken, Euro yüzde 2,09, Dolar yüzde 15,56 ve Borsa Endeksi yüzde 24,06 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
993 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.