İkinci çeyrekte büyümeye seçim freni

11.09.2007 - 10:30 | Son Güncelleme :

Türkiye ekonomisi, siyasi gerginliklerin damgasını vurduğu ikinci çeyrekte adeta frene bastı. Bir önceki çeyrekte yüzde 6.8 olan gayri safi milli hasıla (GSMH) büyüme hızı yüzde 3.9`a düştü. Özel tüketim harcamaları azalıp yatırım hızı düşerken, kamu harcamaları büyüme hızının daha da düşmesini engelledi.
Tarım sektörünün küçüldüğü nisan-mayıs-haziran döneminde, inşaat sektöründeki büyüme büyük ölçüde korundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, cumhurbaşkanı seçimi sürecinde orduyla hükümet arasında ciddi bir gerginliğin yaşandığı ikinci çeyrekteki büyüme oranı son 16 çeyrekte kaydedilen en düşük büyüme oranı oldu. Ancak ekonomideki kesintisiz büyüme süreci 22 çeyreğe ulaştı ve yeni bir rekora imza atıldı.


İlk yarı büyümesi yüzde 5.2

İlk yarıda ekonomideki büyüme oranı yüzde 5.2 olarak kaydedildi.
Nisan-mayıs-haziran döneminde, üretim yöntemiyle hesaplanan GSMH cari fiyatlarla yüzde 10.5 artışla 148 milyar 110 milyon YTL, sabit fiyatlarla ise yüzde 3.9 artışla 38.9 milyon YTL oldu. GSMH, dolar cinsinden ise yüzde 19.4 artarak 110 milyar 264 milyon dolar oldu.
Yılın ilk altı ayı itibariyle GSMH geçen yılın eş dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 14.9 artarak 277 milyar 431 milyon YTL, sabit fiyatlarla ise yüzde 5.2 artışla 72.7 milyon YTL oldu. Altı aylık dönemde 201 milyar 837 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen GSMH, geçen yıla göre yüzde yüzde 16.7 arttı.


Tarım sektörü küçüldü

Milli gelirde yüzde 32.5`le en büyük paya sahip olan sanayinin ilk çeyrekteki yüzde 7.5 olan büyüme hızı, ikinci çeyrekte yüzde 3.2`ye düştü. Sektörde ocak-haziran dönemi itibariyle büyüme oranı yüzde 5.2 düzeyinde oluştu. Sanayiden sonra en fazla ağırlığa sahip sektör olan ticarette ilk çeyrekte yüzde 6.6 olan büyüme oranı da ikinci çeyrekte yüzde 3`e geriledi, ilk yarı itibariyle büyüme yüzde 4.6`ya geldi.
Birinci çeyrekte yüzde 4.4 büyüyen tarım sektöründe ise ikinci çeyrekte yüzde 1.1`lik küçülme yaşandı. İnşaat sektörü, genel trende uyarak hızını hafif düşürse de en yüksek oranlı büyümenin yaşandığı sektör oldu. Sektör sabit fiyatlarla yüzde 15.7 büyüdü. İlk çeyrekte yüzde 16.5 büyümüş olan inşaat sektörünün ilk yarıda büyüme oranı yüzde 16.1 düzeyinde gerçekleşti.


İhracat yüzde 12.7 arttı

İkinci çeyrekte ihracat yüzde 12.7, ithalat yüzde 8.4 artarken ilk yarı itibariyle de bu oranlar sırasıyla yüzde 13.6 ve yüzde 6.5 oldu.
İthalat vergisi de ikinci çeyrekte yüzde 8.6, ilk yarıda yüzde 9.2 arttı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.