İki Fenerbahçeli’nin zorlu İstanbul derbisi

12.07.2007 - 11:02 | Son Güncelleme :

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ihalesinin galibi 1 milyar 932 milyon euro teklifle, Limak İnşaat oldu

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıl boyunca işletilmesi için yapılan ve 14 saat süren Türkiye tarihinin en uzun ihalesinin galibi 1 milyar 932 milyon euro teklifle, Limak İnşaat-GMR Infrastructure Ltd.-Malaysia Airport Holding Berhad Ortak Girişim Grubu oldu. Dün gece yarısı sonuçlanan ihaleye göre konsorsiyum 1.932 milyar euronun dışında yaklaşık 347 milyon euro KDV ödeyecek ve alana 200 milyon doların üzerinde yatırım yapacak. Böylece dolar bazında toplam maliyet 3.3 milyar doları geçecek.

TAV’ın müşterisini tavlayacak!

Limak’ın patronu Nihat Özdemir’in bu yüksek maliyeti çıkarabilmesi için İstanbul’un diğer havaalanı Atatürk Havalimanı ile kıyasıya bir rekabete girmesi gerekiyor. Sabiha Gökçen’e inen ve havalanan uçak sayısı şu an Atatürk Havalimanı ile kıyaslanamayacak kadar düşük. Limak’ın başını çektiği konsorsiyumun, bazı havayolu şirketlerini Sabiha Gökçen’i kullanmaya ikna etmesi gerekiyor. Bu da TAV’ın müşterisini çalmak anlamına gelecek. Atatürk Havalimanı’nı işleten TAV’ın Yönetim Kurulu Başkanı ise yine bir Fenerbahçeli olan Hamdi Akın. Kulübün eski yöneticisi Akın’ın adı, Aziz Yıldırım kulüp başkanlığından ayrılacağını açıkladığında kulüp başkanlığı için, bu yılın başında ise Futbol Federasyonu Başkanlığı için geçmişti. Yapılan bir çalışmaya göre, Atatürk Havalimanı’nı kullananların yüzde 40’ı İstanbul’un Anadolu yakasında oturuyor. Limak’ın öncelikle bu potansiyeli değerlendirmek için bazı stratejik çalışmalar yapabileceği belirtiliyor.

İhalede Kanarya ağırlığı

İhaleyi kazanan Limak Grubu’yla Çukurova Grubu’nun 11 tur boyunca çekişmesi üzerine bir ara ihalede, “Fenerbahçe-Galatasaray mücadelesi” esprileri yapıldı. Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, Galatasaray takımına tutkunluğuyla tanınıyor. 11 tur süren mücadele sonunda Çukurova Grubu’nun, Limak’ın fiyatı 1 milyar 871 milyon euroya çıkarması sonucunda ihaleden çekilmesi ise “Galatasaray havlu attı” yorumlarına neden oldu.

Öte yandan Limak’la son ana kadar çekişen IC İçtaş’ın yöneticisi Serhat Çeçen’in halen Fenerbahçe’nin Asbaşkanlığı’nı sürdürmesi nedeniyle de ihalede, “Fenerbahçe ağırlığı” yaşandı. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın şirketi Makyal da Sabiha Gökçen Havaalanı ile ilgilenmiş, yer görme belgesi almış ancak ihaleye katılmaktan son anda vazgeçmişti.

Özdemir şeytanın bacağını kırdı

Nihat Özdemir’in şirketi Limak, son dönemde pek çok ihaleye katılıp ilk turlarda elendi. Limak’ın kötü performansı, artık favori gösterilmemesine, rakiplerin Limak’tan çekinmemesine yol açtı. TMSF’nin sattığı Van, Gaziantep ve Ergani Çimento’yu alan Limak, sessizliğe büründü. Karayolları arazisi ihalesine Morgan Stanley ile girdi, elendi. İETT arazisinde 310 milyon YTL’lik teklifle ilk elenen oldu. Hilton satışında da 216 milyon YTL ile ilk elenenlerdendi. Erdemir ihalesine girdi yine elendi. İzmir Limanı ve Bomonti ihalesinden de boynu bükük ayrıldı. Son olarak Petkim ihalesinde Carmel Grubu ile 1.8 milyar dolara kadar çıktı ama elenmekten kurtulamadı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.