ıc Satislar Olumsuz Etkilenecek.

28.09.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
18 Nisan secimlerineragmen bu yilin ilk yarisinda cimento sektorunde ic tuketimin gecen yila nazaran yuzde 2 oraninda geriledigini belirten bursa CImento Genel Muduru Burhan evcil, deprem felaketi nedeniyle ikinci doneme iliskin olumlu beklentilerin de ortadan kalktigini vurguladi. marmara bolgesinde su anda yeniy atirimin olmadigini belirten Evcil, mevcut yatirimlarin da buyuk oranda durduguna dikkat cekerek, `Bu durgunlugun 4-5 ay devam edecegini tahmin ediyorum. Ic tuketimdeki bu durgunlugun parelelinde dis piyasalarda da durgunluk soz konusu. Bu nedenle 1999 yilinda ic tuketim 30 milyon tonun, ihracatin ise 3 milyon tonun altinda gerceklesecegini dusunuyorum` dedi. Halen Turkiye`de 10 milyon ton civarinda kapasite fazlasi bulundugunu vurgulayan EVcil, bu nedenle onumuzdeki donemde modernizasyon disindaki cimento yatirimlarinin kesinlikle tesvik edilmemesi gerektigine isaret etti. sektorde yasanan durgunlugun yaratacagi finansman aciginin Eximbank kanaliyla verilen ihracat kredilerinin dusuk faizle daha uzun zaman araliginda ve suratle verilmesinin temin edildigini belirten Evcil ayrica, `Turkiye Cimento sektoru global krizin etkilerini 1998 yili ikinci yarisinda yasamaya baslamis olup bu durum 1999 yili birinci yarisinda da devam etti. 1998 yilinda Turkiye`de 37.5 milyon ton uretim, 34.1 milyon ton ic tuketim, 3. 3 milyon ton da ihracat gerceklesti` dedi. GEcen yilin ilk yarisinda 630 bin ton olan cimento uretimini bu yilin ayni doneminde yuzde 26 artisla 795 bin tona cikardiklarini belirten Evcil, ic satislarda da gecen yila gore yuzde 10 artis saglayarak 570 bin ton olan ic satisi bu yil 625 bin tona yukseltiklerine dikkat cekti. Ihracatta ise yuzde 147 oraninda artis kaydettiklerini belirten Evcil, gecen yilin ilk yarisinda 63 bin ton olan ihracat rakamini bu yilin ayni doneminde 157 bin tona cikardiklarini vurguladi. Depremde yikilan v ehasar goren konutlarin ve alt yapinin yeniden insaasinin mutlaka bolgedeki cimento tuketimini artiracagina isaret eden Evcil, bu gelismenin Bursa Cimento`yu da olumlu yonde etkileyecegini ve ihtiyac duyulacak ilave cimento talebinin Marmara bolgesindeki cimento fabrikalarinca rahatlikla karsilanabilecegine dikkat cekti. Evcil ayrica, gecen yil baslayan ve 4.3 trilyon lira tutarind olan yatirim calismalarinin Haziran 1999`da tamamlandigini belirterek, bu yil icin yeni bir yatirim ongormediklerini vurguladi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.