Hükümet yine bildiğini okudu

14.02.2008 - 09:35 | Son Güncelleme :

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu`nda önemli bir değişikliğe uğramadı. Hükümet tarafından TBMM Başkanlığı`na 27 Kasım 2007`de gönderilen kanun tasarısı için TBMM Plan Bütçe Komisyonu`nda 11 Aralık 2007 tarihinde oluşturulan alt komisyon, çalışmalarını nihayet tamamladı. Meclis`e 31 madde olarak sunulan tasarının kurgusunu değiştiren komisyon, madde sayısını da 76`ya çıkardı ancak sendikaların çalışanlar lehine düzenleme yapılması istemlerine itibar etmedi.
Alt Komisyon, tasarının emeklilik yaşının 65`e çıkarılması, aylık bağlama oranının yüzde 2`ye düşürülmesi, aylık güncelleme katsayısında gelişme hızının sadece yüzde 25`lik bölümünün dikkate alınması, prim gün sayısının kademeli olarak 7 binden 9 bin güne çıkarılması gibi, ana parametrelerine dokunmadı.

Eski vekile kötü haber
Komisyon, daha önce yürürlük tarihi 1 Haziran 2008`e ertelenen 5510 Sayılı Kanun`un yürürlük tarihini, maddelerin geneli itibarıyla ağustos ayı olarak belirledi.
Kabul edilen tasarıya göre banka, sigorta şirketleri ve ticaret-sanayi odalarına ait personel sandıkları Sosyal Güvenlik Kurumu`na (SGK) devredilecek. Devredilen sandıklardaki iştirakçilerin emekli aylıklarında ödenmesi gereken farklar, ilgili sandık veya banka ya da sigorta şirketi tarafından ödenemezse, aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak.
TBMM`ye sunulan tasarıda, milletvekilliği sona erenlerden gerekli şartları taşımamaları nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayanlara, herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmadıkları ve gelir veya aylık bağlanmadığı sürece 30 bin gösterge rakamı üzerinden aylık 1500 YTL tutarında temsil tazminatı ödenmesine ilişkin hüküm yer alıyor. Tasarının kurgusunu tümüyle değiştiren alt komisyon, eski milletvekilleriyle ilgili bu düzenlemeyi tasarı metninden çıkardı. Tasarıda emzirme yardımının, çoğul doğumlarda her bir çocuk için ayrı ayrı verilmesi kararlaştırıldı.





Yıpranma tazminatı yok
Yatarak tedavide, sağlık hizmet bedelinin yüzde 1`i oranında katılım payı alınacak. Gazeteciler, postacılar, infaz koruma memurları, zirai mücadelede görev yapanlar, devlet tiyatrosu sanatçıları, uçucu personel, lokomotif makinistleri, gemi adamları yasadan sonra yapranma payı hakkından yararlanamayacak.
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL katılım payı alınacak. Bu katılmım payı, protez ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olacak. Yatarak tedavide sigortalılar ile yakınları sağlık hizmetinin yüzde 1`i kadar katılım payı ödeyecek Özel hastaneler, sigortalı ve yakınlarından hizmeti bedelinin yüzde 20`sine kadar ek ücret isteyebilecekler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.