Hükümet tersanelerde ölümleri durduramıyor

18.02.2008 - 09:44 | Son Güncelleme :

İşçi `mezbahanesine` dönen Tuzla tersanelerinde bu kez 25 yaşındaki Mikail Kavak adlı işçi, elektrik çarpması sonucunda öldü. Ölümün adresi ise eski AKP milletvekili Cengiz Kaptanoğlu`na ait, en son 3 Eylül`de Bekir Özmen adlı işçinin yine elekrik çarpmasından öldüğü Desan Tersanesi`ydi. Limter-İş Sendikası, Desan ile birlikte beş tersane hakkında altı ay önce suç duyurusunda bulunmuş ancak takipsizlik kararı verilmişti.

Bir yıldır çalışıyordu
Adli takipsizliği, ölümler takip etti ve Kavak, şubat ayında cenazesi kalkan üçüncü, ocak ayından bu yana dördüncü, sekiz ay içinde ölen 16`ncı tersane işçisi oldu.
DİSK`e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası`nın (Limter-İş) açıklamasına göre Desan`da faaliyet gösteren `Gemkur` adlı taşeron şirkette kaynakçı olarak çalışan Mikail Kavak, dün kaynak yaptığı sırada elektrik akımına kapılarak öldü.
25 yaşındaki Kavak`ın cesedi, Adli Tıp Kurumu`na kaldırıldı. Ağabeyi Durmuş Kavak`ın da tersanede kaynakçı olarak çalıştığı Mikail Kavak`ın bir kaçyıl önce tersanede işe başladığı öğrenildi.

Aynı yerde ikinci ölüm
Desan Tersanesi, bir önceki dönem AKP`den İstanbul Milletvekili olan Cengiz Kaptanoğlu`na ait. Bu tersanede 3 Eylül 2007`de Bekir Özmer adlı işçi de elektrik çarpması sonucunda ölmüştü.
Tuzla`da geçen 21 Ağustos`tan 3 Eylül`e kadar, Özmen`in de içinde bulunduğu beş işçinin art arta ölmesi sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Desan`ın da içinde bulunduğu tersaneleri teftiş etmişti. Kaptanoğlu`nun da katıldığı teftiş sırasında basın Desan`a alınmamış, işçiler Çelik`e, Patronlar tarafından yönlendiriliyor, iş kazası yaşanmayan bölümlere götürülüyorsunuz diye tepki göstermişti.
Çelik ise Alınan önlemleri beğendim demişti. Bu arada, 13 günde beş ölüm sonrasında Limter-İş, kazaların meydana geldiği Kaptanoğlu`nun Desan`ı, MHP`li İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak`ın kuzeni Kenan Torlak`a ait Torgem`i ile Selah, Tuzla Tersanenicilik ve Umut Gemi şirketleri hakkında `ihmal sonucu ölüme sebebiyet vermek` suçunu düzenleyen TCK`nin 85. maddesinden suç duyurusunda bulunmuş ancak `takipsizlik` verilmişti.
Kavak, şubat ayında kazalarda yaşamını yitiren üçüncü, ocak ayından bu yana dördüncü, son yedi ayda ise 14`üncü işçi oldu.

Yürek burkan ölümler
Cevat Toy, 12 Şubat`ta Dearsan Tersanesi`nde geminin ambarına düşerek, 4 Şubat`ta 19 yaşındaki Metin Turan denize düşüp boğularak, 14 Ocak`ta Sedef Tersanesi`nde yine 19 yaşındaki Onur Bayoğlu adlı işçi ambara düşerek ölmüştü. Tuzla`da Torlak Ailesi`ne ait Torgem Tersanesi`ndeyse 15 Şubat`ta Orhan Erim adlı işçi vinçte sıkışarak yaralanmıştı.

İki tersane kurallı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı`nın, 13-24 Eylül`de 43 işyerinde yaptığı teftiş tersane gerçeğini ortaya koymuştu. Sadece iki işyerinde kusur bulunmazken, 41 işyerinde 590 kusur belirlendi, 190 bin YTL para cezası kesildi. Rapora göre, Aralık 2006`dan Eylül 2007`ye kadar tersanelerde 386 iş kazası oldu. Bunlardan sekizi ölümle, ikisi de organ kaybıyla sonuçlandı. Ölümlerden üçü elektrik çarpması, ikisi düşme, ikisi `kalp krizi` ve biri de sıkışma sonucunda meydana geldi. Rapora göre, yaralanmayla sonuçlanan kazalar şöyle: Elektrik çarpması (23), düşme (72), yanma (24), kesilme (37), cisim çarpması (47), göze çapak kaçma (52), sıkışma (40).
Bakan Çelik, sorunun çözümü için 8 Şubat`ta sendikacılar ile işverenleri aynı masada buluşturmuş, burada yaptığı açıklamada şu bilgileri vermişti: Faal 44 tersanede 563 taşeron şirket var. İşçilerin 3 bin 886`sı ana işverene, 18 bin 42`si ise taşerona bağlı çalışıyor. Limter-İş ölümlere yol açtığını iddia ettiği `teşoron` uygulamasının kaldırılmasını önerirken, işverenler buna yanaşmamıştı.
Ayrıca Çelik, 10 müfettişinin beş aydır tersanelerde inceleme yaptığını ve bir ay içinde rapor sunacaklarını kaydetmişti. Ancak tersane patronları ne bu görüşmeye ne de ölümlere aldırış etti.

Sendikacılar işten atıldı
Dearsan Tersanesi`nde Cevat Toy`un ölümünden sonra bir açıklama yapan Limter-İş Genel Eğitim Sekreteri Kamber Saygılı, Dearsan`daki işinden 23 taşeron işçiyle birlikte atılmıştı. Aynı şekilde Limter-İş Genel Başkan Vekili Hakkı Demiral da Gisan Tersanesi`nden atıldı.
Limter-İş bugün saat 12.00`de Desan Tersanesi önünde CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Çetin Soysal`ın da katılacağı bir basın açıklaması yapacak. Grup, Kavak`ın öldüğü yerde incelemede bulunacak.

Haberin Devamı


Çelik: Suçlu çıksın ortaya
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçen hafta DİSK Genel Kurulu`nda, Tuzla tersanelerinde taşeronluk almış başını gidiyor. Taşeronlukla ilgili köklü düzenleme yapılması gerekiyor. Bir sendika `Taşeronluğu tümden kaldıralım` dedi. `Tamam` dedik. Saygı duyuyoruz. Taşeronluk eşittir kayıt dışılık, eşittir birçok olumsuzluklar, niteliksiz birçok Anadolu gencini getirip burada olumsuz şartlarda istihdam etme, birçok sosyal ve ailevi problemlerle karşı karşıya kalma. Ne yapmamız gerekir? Sendika ve işveren bir hafta içinde taşeronluk sistemiyle ilgili yapılması gereken düzenlemeyi getirecek ve bunu İş Kanunu`na yerleştireceğiz. Bunu yapmalıyız.

`Sorunu çözelim`
İşsizlik Fonu`ndan işçi eğitimine kaynak aktarılacağını belirten Çelik,Tuzla`daki işverenlerin de çok acil kısa süre içinde 250-300 kişinin eğitim görebileceği bir eğitim merkezi inşa edeceğini kaydetti. `Tuzla`da iş yoğunluğunun da fazla olduğunu anlatan Çelik şöyle devam etti: Tuzla`daki tablo sizin de, bizim de yüreğimizi acıtıyor. Bunu başka türlü düşünmek doğru değil.
Elbirliğiyle bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Sorun işverendeyse acıyan namerttir, sorun hükümetteyse bu konuda eleştiriyi almayan da namerttir. Böyle şey olur mu? Kimdeyse suç çıksın ortaya. Bizim gecemizin de gündüzümüzün de Tuzla`da olduğunu bilin.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.