Hükümet Hak-İş`le de anlaştı

24.07.2003 - 23:54 | Son Güncelleme :

Türk-İş ile imzalanan protokolün Hak-İş üyesi işçilerle de imzalandığını bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hükümet ve Hak-İş`e üye yaklaşık 10 bin işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşma ile sonuçlandığını belirterek, Türk-İş ile imzalanan protokolün Hak-İş üyesi işçilerle de imzalandığını bildirdi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Hak-İş Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Karadereli, Genel Sekreter Hikmet Ferudun Tankut ile Genel Mali Sekreter Bayram Erdoğan, akşam saatlerinde Başbakanlık Merkez Binası´nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile bir araya geldiler. Şahin, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin adından yaptığı açıklamada, tarım ve metal iş kollarında çalışan Hak-İş`e üye 10 bin civarında kamu işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşma ile sonuçlandığını açıkladı.

Türk-İş ile daha önce imzalanan protokol ile paralellik teşkil edecek şekilde anlaşmaya varıldığını bildiren Şahin, işçilere ilk altıay için seyyanen 55´er milyon lira, ikinci altı ay için yüzde 9, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise yüzde 5 oranında artış yapılacağını söyledi. Şahin, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon oranının yüzde 5`i aşması halinde aradaki farkın işçilere ödeneceğini dile getirdi. Mehmet Ali Şahin, Hak-İş Genel Başkanı Uslu ile yönetim kurulu üyelerine yapıcı davranışları dolayısıyla teşekkür etti, anlaşmanın çalışanlara hayırlı olmasını diledi.

Şahin, bir gazetecinin özelleştirme sonucu işsiz kalan işçilerin kamuda memur olarak mı, yoksa işçi olarak mı istihdam edileceğini sorması üzerine, şunları kaydetti: Bu konuda TBMM Plan Bütçe Komisyonu´nda bir tasarımız var. Bu tasarı şu an alt komisyonda, bir an önce metin hazırlanarak üst komisyona gelmesi için gayret ediyoruz. Zamanımız yeter mi bilmiyorum.TBMM, gelecek hafta çalışmalarına ara verecek. Ama onu herhalde Eylül,Ekim döneminde gündeme alacağız.

Hak-İş Genel Başkanı Uslu da Türk-İş ile imzalanan protokol çerçevesinde anlaşmaya vardıklarını dile getirerek, Burada konfederasyonlar arası herhangi bir yarış oldan, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları ve çalışanların ihtiyaçlarını dikkate alan bir noktada anlaşmış durumdayız diye konuştu. İşçi kesimi olarak ülkenin içinde bulunduğu gerçekleri bildiklerini ifade eden Uslu, sorumlu ve özverili bir davranış gösterdiklerine inandıklarını vurguladı. Uslu, protokole göre, en düşük işçi maaşının zamdan önce 400 milyon liraya yükseltileceğini bildirdi. Uslu, görüşmede sadece ücret zamlarının değil, özelleştirme sonucunda işsiz kalan işçilerin durumlarının da ele alındığını kaydetti. Uslu, şöyle devam etti: Bilhassa ikramiyelere yönelik yeni bir genelgenin çıkarılmış olması, sayın Başbakan Yardımcımızın girişimleriyle geçen yıl alacağımız ikramiyelerin enflasyon farkları konusunda yaşanan sorun bugün aşılmıştır. Böylece enflasyon farkı bir önceki ikramiye alacaklarına yansıtılmıştır. Bütün bunlar bizim için son derece olumlugelişmelerdir. Bilhassa kamu işyerlerinde gördüğümüz zorunlu emeklilik, işletmelerin rantabl çalışmasını da engelleyen zorunlu emeklilik bu vesile ile ortadan kalkmıştır.
(AA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.