HM Çin kotasına takıldı yeri oto müzesi olacak

06.09.2007 - 10:57 | Son Güncelleme :

İstinyePark, Türkiye’ye gelmek isteyen pek çok markanın gözdesi oldu. İsveçli dünya devi H&M ise Çin kotasına takılınca, yeri bir yıllığına rezerve edildi.

Yeri boş bırakmak istemeyen İstinyePark yönetimi, buraya geçici olarak otomobil müzesi açmaya karar verdi.

DOĞUŞ Holding’in İstinye’deki arazisi üzerine Orjin Grup ile ortak olarak yaptığı İstinyePark, 12 Eylül’de yapmaya hazırlandığı açılışını 21’ine ertelerken, dünya devi birçok marka da Türkiye’ye girişini bu alışveriş merkezinden yapmaya karar verdi. Bu markalardan biri olmaya hazırlanan İsveçli dünya devi Hennes&Mauritz (H&M) ise, Çin kotası yüzünden bu açılışa yetişemedi. İstinyePark yönetimi de formülü, H&M’e ayrılan 1500 metrekarelik alanda geçici olarak bir otomobil müzesi açmakta buldu.

İHTİLAL YILDÖNÜMÜ: Orjin Grubun yüzde 58, Doğuş Grubu’nun da yüzde 42 ortaklığı ile gerçekleştirilen İstinyePark hakkında açılış öncesi bilgi veren Orjin Grup’un yönetim kurulu eş başkanları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım, açılış tarihini Ramazan ayından hemen bir gün öncesi olan 12 Eylül olarak belirlemişken, 21’ine almalarını ihtilalin yıldönümüne rastlamasından kaynaklandığını açıkladılar. 87 bin metrekare mağaza alanı olmak üzere toplam 270 bin metrekare inşaat alanına sahip İstinyePark’a, pekçok yerli markanın yanı sıra uluslararası dünya devlerinin de büyük ilgi gösterdiğini anlatan ortaklar, Kiosklar hariç 295 mağazamız var. Metrekare fiyatlarımız ortalama 50-60 Euro civarında. Pek çok markaya ’hayır’ demek zorunda kaldık, bir 87 bin metrekaremiz daha olsa hernalde kiraya verirdik dediler.

30 MARKA İLK KEZ: Verilen bilgilere göre Türkiye’de faaliyet gösteren pekçok markanın yanı sıra İstinyePark, Dior, Dolce Gabbana, Fendi, DKNY, Yves Saint Laurent gibi ilk mağazalarını açacak 30’un üzerinde markaya da ev sahipliği yapacak. İstinyePark’ta da 1500 metrelik bir alan ayırarak bu markalar arasında yer almayı çok isteyen H&M ise, açılışını 21 Eylül’e yetiştiremeyecek. 10 milyar dolar civarındaki cirosuyla dünyanın en büyük hazır giyim grupları arasında yer alan H&M, üretiminin yüzde 80’ini Çin’e yapıyor olması ancak Türkiye’de de bu ülkenin ürünlerine kota uygulandığı için açılışını ertelemek zorunda kaldı.

GEÇİCİ OTOMOBİL MÜZESİ: Kota engeline karşın İstinyePark’tan vazgeçmeçmeyen H&M’e, İstinyePark yönetimi de bir yıl zaman tanıdı. H&M kota sorunlarını Ankara’da çözmeye çalışırken İstinye Park’ta ayrılan mağaza yerinin ise nasıl değerlendirileceği konusu gündemi geldi. İstinyePark yönetimi de bu alanın 800 metrekaresine bir otomobil müzesi açma fikriyle, kendi açısından sorunu çözdü. Şimdi İstinyePark H&M’i beklerken, Doğuş Oto da bu alanda geçici bir müze açarak eski otomobillerini sergileyecek.

HERMES VE PRADA’DAN HABER BEKLENİYOR: İstinyePark yönetiminin kiraya vermeyip kenarda tuttuğu iki mağazalık bir alan daha bulunuyor. Buralara da halen Türkiye’de faaliyet göstermeyen iki büyük dünya markası bekleniyor. Bu markalar ise kraliyet markası olarak tanınan Fransız Hermes ve İtalyanlar’ın ünlü markası Prada. Bu markaların her ikisiyle de görüşmeler yapan İstinye Park yönetimi şimdi son kararların verilmesini bekliyor.

Tayyip Erdoğan’ın kavşak projesi hayat buluyor

PROJENİN toplam maliyeti yol ve kavşak inşaatları ile Sarıyer’de yapılan 3 okul hariç 270 milyon dolar olarak açıklandı. İstinyePark’ın yer aldığı Maslak ve İstanbul Boğazı arasındaki yolun da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde projesini hazırlattığı, ancak İstanbul Üeknik Üniversitesi (İTÜ) ile yaşanan bazı sorunlar nedeniyle hayata geçiremediği proje olduğu ortaya çıktı. Erdoğan’ın gerçekleştiremediği bu yol ve kavşak projesi şimdi İstinyePark tarafından aynen uygulanarak hayata geçiriliyor.

1 milyar dolara satmayız, GYO şirketi kuracağız

DAHA çok deri sektöründeki faaliyetleriyle tanınan Orjin’in ortakları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım, inşaat ve gayrimenkul alanında da yıllardır faaliyet gösteriyor. Pekçok uluslararası şirketin İstinyePark’a ortak olmak ya da satın almak için kapılarını çaldığını söyleyen ortakların bu taleplere verdiği yanıt ise 1 milyar dolar da verseniz satmayız. Grubun planlarında ise bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurmak yer alıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
993 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.