Hısselere Sımdıden Yabancılar Talıp.

20.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Merkez Bankasipara programinin yururluge girmesiyle birlikte faiz ve dovizin cazibesini yitirmesi, borsayi alternatifsiz kildi. Borsa her ne kadar son zamanlarda buyuk kazanclar saglamasa bile yatirim araclari arasinda en gozde olani. Hukumette istikrarli ortamin devam etmesi halinde de borsanin cazibesini surdurecegi konusunda uzmanlar hemfikir... Evet borsa alternatifsizliginin keyfini surerken, bircok sirket de halka arz icin sirada bekliyor. Bunlar arasinda Lio Yag Sanayi`nin halka arzina iliskin rakamsal verilere bir goz atalim: Sermayesi 500 milyar liradan, 2 trilyon 150 milyar liraya cikarilan sirketin yurticinde halka arzini Yapi Kredi Yatirim ustlenirken, yurtdisi halka arzini da Societe Generale yurutuyor. 24-25 Subat tarihlerinde talep toplanarak halka arz edilecek Lio Yag Sanayi`nin yuzde 45`i halka acilacak. Bunun yuzde 60`lik kisminin yurtdisinda, yuzde 40`inin da yurticinde satilmasi planlaniyor. 2 Mart`ta borsada islem gormeye baslayacak olan Lio Yag Sanayi`nin 1 milyon lot hisse senedi halka arz edilirken, hisse basina fiyati 12 bin 500 lira olarak belirlendi. Dunya zeytinyagi ihracatinin yuzde 5`ini karsilayan Lio Yag Sanayi`nin halka acilmasi ve zeytinyagi pazarindaki son gelismeleri de sirketin ortaklari Ragip Arsan ve Sevket Aksoy`dan dinleyelim.
Ragip Arsan, halka acilma calismallarina gecen yilin mart ayinda basladiklarini ve hicbir aksama olmadan surdurduklerini hatirlatarak sunlari soyluyor:
"Birkac ay haangi araci kurumla calisacagimiz konusunda onn arastirma yaptik. Ardindan da halka acilma icin sectigimiz Yapi Kredi Yatirim ile calismaya basladik. Bu arada depremin olmasi ve piyasalarda yasanan durgunluk nedeniyle halka acilmamizda bir erteleme olmadi."
Peki Lio`nun halka acilmaya hazirlandigi donemde borsanin en durgun donemini gecirmesi fikirlerini degistirmis miydi? Sevket Aksoy borsaya acilmayi felsefe olarak benimsediklerini belirtiyor ve sozlerini soyle surduruyor: "Turkiye`de borsanin o gunlerde yogun olmamasi bizi durdurmadi. Turkiye ekonomisi mutlaka duzluge cikacakti bunun baska yolu yoktu. Ve borsanin bundan olumlu etkilenecegini dusuunuyorduk. IMF anlasma konusundaki sinyaller de bu sureci hizlandirdi ve biz de halka acilma konusundaki programimizi bozmadik." Ocak ayinda yurtdisi piyasalarda road show`a cikan Lio Yag`in yurtdisi satisini Societe Generale ustleniyor. Road show`un ikinci kisminin gecen hafta tamamlandigini belirten Sevket Aksoy, Ispanya, Italya, Fransa, Ingiltere, Amerika ve Almanya`dan talepler geldigini ve firmalarina buyuk ilgi oldugunu soyluyor. Zeytinyaginin yuurtdisinda ozellikle de zengin ulkelerde hizla tuketiminin arttigini hatirlatan Aksoy, "Bu nedenle halka arzin ilgi gorecegini umuyoruz. Zaten yaptirdigimiz arastirmalarla dunya borsalarinda biri Yunanistan digeri de Ispanya`da iki zeytinyagi sirketinin oldugunu gorduk" diyor. Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi`ndaki ilk zeytinyagi sirketi olarak da buyuk ilgi gormeyi beklediklerini belirten Ragip Arsan, yerli piyasada kucuk yatirimcilara seslenmek istediklerini soyluyor. Arsan, mumkun oldugunca yuksek oranla halka aciklikla daha profesyonel, daha kurumsal bir sirketyaratmayi hedeflediklerini belirterek sozlerini soyle surduruyor: "Sirketimizin borsada fazla spekulasyona acik olmamasini ve hisse senedinin derinliginin olmasini istiyoruz. Ayrica sektor olarak bize hammadde veren ureticilerimize bir anlamda bu halka arzla birlikte guven mesaji da verecegiz. Onlar bilecekler ki, sektorleri dunyaya acik ve dunyadan talep goren bir sektor." Bu halka arzin sektore de buyuk katki saglamasini beklediklerini belirten Ragip Arsan`a gore, sektore ilgi duyanlar hisse senedi ile Lio`ya ulasmis olacaklar.
1 milyar hisse (1 milyon lot) satisi ile yaklasik 12.5 trilyon liralik kaynak girisi saglayacak olan Lio Yag Sanayi, bu kaynagi nasil kullanacak?
Sevket Aksoy, halka arz ile birlikte giren taze kaynakla kapasite artirimina yoneleceklerini belirterek, "Su anda 61 bin 500 ton kapasitemiz mevcut. Bunu bu yik yuzde 20 artiracagiz. 2001 yilinda hedefimiz 120 bin tona cikarmak" diyor. Agirlikli olarak yurtdisi pazara calisan Lio Yag Sanayi`nin gecen yil yurtici pazara da yoneldigini hatirlatan Ragip Arsan sozlerini soyle surduruyor: "Bugune kadar ic pazara yonelik bir kampanya ve reklam yapmamamiza ragmen iyi bir yer edindik. Amacimiz bu yil sonunda ilk uc marka arasina girmek. Bunu icin ic pazara yonelik reklam kampanyasina baslayacagiz bunu da halka arzdan gelecek para ile karsilamayi dusunuyoruz." Ic pazara iliskin calismalarin sadece reklam kampanyasi ile sinirli kalmayacagini vurgulayan Arsan, "Komili ic pazarin hakimi ama, dunyaya acik bir sirketiz ve kendimize guveniyoruz. Yeni urunlerimizi de birkac ay icinde piyasaya cikaracagiz" diyor. Yabanci ortakliklara acik olduklarini ve Ispanyol ve Italyan sirketlerle gorusmelerin de surdugunu belirten Sevket Aksoy, bugune kadar netlesmis bir ortakligin olmadigini, yabanci ortakliga acik olmalarina ragmen, yuzde 51 hisse vermeyi dusunmediklerini de sozlerine ekliyor. Ispanya ve Italya`nin Turkiye`den rafine olarak ihrac ettigi zeytinyagini ucuncu ulkelere kendi ulke mali olarak ihrac ettiklerini hatirlatan Ragip Arsan, konuyla ilgili gelismeleri de soyle ozetliyor: "Gecen yil baslatilan calismalaar sonucunda mense-i konusunda duzenleme yapildi. Buna gore sozkonusu ulkelerden ihrac edilen zeytinyaglarin paketlerinin uzerine urunun mense-i yazilmasi zorunlulugu getirildi. Yani bundan boyle Italya bizden aldigi zeytinyagi ucuncu ulkelere ihrac ederken, Turk mali olarak yaziyor. Bu, Turkiye`ye olan talebi artiracak bir gelismeydi ve gelen talepler de bunu gosteriyor." (PARA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.023 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.