Herkese günde 1 yumurta için 1 milyon YTL`lik kampanya

11.02.2008 - 09:52 | Son Güncelleme :

Türkiye`de yumurta tüketimini artırmak ve tüketiciyi yumurta konusunda bilinçlendirmek için kampanya başlatan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir), `Kıran kazanıyor` sloganlı kampanyaya 1 milyon YTL`lik bütçe ayırdı. Yum-Bir Başkanı Derya Pala`nın verdiği bilgilere göre, bu paranın yüzde 60`ı yumurta üreticilerinden, yüzde 40`ı ise ilaç, yem, ekipman vb. mal tedarikçilerinden sağlandı.
Kişi başına yıllık yumurta tüketimi AB ülkelerinde 270, İsrail`de 310, Japonya`da 335, Kanada`da 350 adet iken, Türkiye`de 150-160 adet dolayında bulunuyor. Derya Pala, Anne sütünden sonra en değerli besin olan yumurta tüketimini kişi başına yılda 365 adede çıkarmak istiyoruz diyor.
2007 rakamlarına göre Türkiye`de 45 milyon yumurta tavuğu bulunduğunu, bunlardan geçen yıl toplam 35 milyon adet yumurta elde edildiğini anlatan Pala, Nüfusun 70 milyon olduğu düşünüldüğünde tavuklarımız her gün iki kişiye bir yumurta yumurtladı. Ancak Türkiye`de ortalama üç kişi günde bir yumurta tükettiği için geri kalanı ihraç ettik diye konuşuyor.

ODTÜ`yü bitirdi ama yumurta sevgisi ağır bastı

Konya`da 1971 yılında doğan Derya Pala, ODTÜ Fizik Bölümü`nü bitirdikten sonra, Ziraat Bankası`nda iş hayatına atıldı. Derya Pala, 7 yıl bankacılık yaptıktan sonra babasının İzmir`deki yumurta çiftliğinde çalışmaya başladı. Babasının 120 bin yumurta tavuğu beslediği çiftlikte işi öğrenen Derya Pala, şimdi yumurta üreticisi 16 birliğin kurduğu üst kuruluş olan Yum-Bir`in Başkanı. Yumurta üreten 600 işletmenin üye olduğu birliğin başkanlığını yürüten Derya Pala`ya, Bu kadar horozun arasında nasıl başkanlık yapıyorsunuz? diye sorduğumuzda gülerek, Ben tek değilim. Konya`da yumurta üreticisi bir bayan üyemiz daha var diyor.
Derya Pala, Yum-Bir Başkanı olarak her pazartesi telefonun başına oturarak, diğer birlik başkanları ile görüş alışverişi yaptıktan sonra toptan yumurta tavsiye fiyatlarını açıklıyor. Yumurta piyasası Pala`nın açıkladığı fiyatlara göre pozisyon alıyor.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/11/ekonomi/resim/axeko023.jpg" align="right" vspace="10"> 600 işletmeden günde 35 milyon yumurta


Ankara, Afyon, Bursa, Bandırma, Balıkesir, Başmakçı (Afyon), Bolu, Çorum, İzmir, Kayseri, Karaman, Konya, Manisa, Tavşanlı (Kütahya), Sorgun (Yozgat) ve Samsun`daki Yumurta Üretici Birliklerine üye 600 yumurta işletmesi var.
2007 yılında yumurta üretimi yüzde 25 arttı. İşletmelerdeki 45 milyon yumurta tavuğundan, günde 35 milyon, yılda 10.5 milyar adet, 600 bin ton yumurta elde edildi.
Türkiye`de kayıtlı ve izinli yaklaşık 1300 ticari yumurta işletmesi ve 3 bin 300 civarında kümes var. Bu işletmelerde ve tedarikçilerde yaklaşık 200 bin kişi çalışıyor.
1000 adet yumurtaya verilen 15 dolar ihracat desteği etkili oldu. Yumurta ihracatı 2006`da 18 milyon dolar iken, 2007`de yüzde 260 artarak 68.2 milyon dolara çıktı. İhracatın yüzde 55`ini birlikler yaptı. Bu yıl hedef 100 milyon dolar.
Yumurta tavuğunun yediği yemin yüzde 60`ı mısır, yüzde 25`i soya ve ayçiçek küspesi, geri kalanı diğer yemler.
Bir yıl sonra yürürlüğe girecek yönetmelik uyarınca yumurtaların üzerine üretildiği işletmenin numarası basılacak.

YUMURTA HAKKINDA BİLİNMEYENLER
Kolestrolü yükseltmiyor

Yum-Bir Başkanı Derya Pala, yumurtanın en ucuz protein kaynağı olduğunu hatırlatarak şöyle diyor:
Kampanya danışmanımız Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu. Topluma yumurtanın bilinen ve bilinmeyen yanlarını anlatacağız. Örneğin, yumurtadaki kolestrolün kandaki kolestrol düzeyini yükseltmediği ortaya çıktı. Kalp hastaları haftada üç gün yumurta yiyebilir.
Yüksek proteinin yanı sıra vücut için gerekli tüm vitamini mineral ve aminoasitleri içeren yumurtanın kalori miktarı çok düşük, sağlık açısından gerekli olan doymamış yağ asit oranları oldukça yüksek. Yumurtada, gözlerin gelişimi için gerekli olan karotenoid ve özellikle çocukların zihin gelişimi için gerekli olan kolin var. Sindirimi kolay olduğu için günün her öğününde tüketilebilir.
Yumurta, çocuklardan yaşlılara kadar her yaş grubu için gerçek bir protein, vitamin ve mineral deposu. Kandaki kötü kolesterolü düşürücü, iyi kolesterolü yükseltici etkisi var.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.