Her 100 çek ve senedin 72’si karşılıksız çıkıyor

13.02.2008 - 10:32 | Son Güncelleme :

Giderek ağırlaşan şartlar karşısında mücadele eden işadamları borçlarını bile ödeyemiyor

Türkiye ekonomisiyle ilgili olumsuz gidişatı işaret eden veriler gelmeye devam ediyor. Yavaşlayan büyüme ve gerileyen sanayi üretim rakamlarından sonra İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ’Ekonomik Durum Tespit Anketi’ beklentilerin negatife döndüğünü gösteriyor. İSO’nun anketine göre, karşılıksız çek ve protestolu senetle karşılaşan işletmeler oranı geçen yılın ilk yarısında yüzde 64.3 iken, ikinci yarıda yüzde 72.7’ye yükseldi. Bu sonuç, çalışmanın başladığı 1999 yılından bu yana elde edilen en yüksek oran oldu. Ankette, bunun son derece dikkat çekici bir veri olduğuna işaret edilerek, “Ekonomideki sıkıntının ne boyuta ulaştığının açık bir göstergesidir. Aşırı değerli YTL’nin ucuzlattığı ithalat, kendi işletmelerimizi zora sokmuştur” denildi.

İşsizlik oranı yüzde 18

İstihdam geçmiş dönemlerde olduğu gibi 2007’nin ikinci yarısında da Türkiye’nin en önde gelen sorunlarından birisi olarak gündemde kaldı.

İstihdamında artış olduğunu belirten işletmeler oranı 2007 yılı ilk yarıda yüzde 33.7 iken, ikinci yarıda yüzde 34.9’a, azalış bildiren işletmeler oranı ise yüzde 23.1’den yüzde 26.9’a yükseldi. İstihdamda azalış bildiren işletmeler oranının en yüksek olduğu sektör yüzde 53.3 ile deri ve ayakkabı sanayi, en fazla artış sağlayan sektör ise yüzde 56.3 ile taşıt araçları sanayi oldu. Son 6 yılda GSMH, yılda ortalama yüzde 7 oranında büyürken, aynı dönemde istihdamdaki artış yıllık ortalama yüzde 0.9 oldu. Ekim 2007 itibarıyla açık işsiz sayısı 2 milyon 458 bin kişi ve işsizlik oranı da yüzde 9.7. Bu rakama eksik istihdamı ve iş aramayan, ancak çalışmaya hazır olanlar da eklendiğinde toplam işsiz sayısı 5 milyon 125 bin kişi çıkıyor, işsizlik oranı da yüzde 18.8’leri buluyor.

İSO Başkanı Tanıl Küçük, “2008’in kayıp yılı olacağı” uyarısında bulundu.

Kırılganlık arttı büyüme için önlem alınmalı

Ekonomidekİ son gelişmelerden sonra bankalardan da uyarı dolu raporlar geliyor. Türkiye İş Bankası, cari açığın ulaştığı büyüklük, global piyasalardaki dalgalanmalar ve kredi piyasalarındaki muhtemel sıkılaşma karşısında Türkiye ekonomisinin kırılganlığının artmasına neden olduğunu bildirdi.

Oyakbank da Türkiye’de büyüme oranının bu yıl yüzde 5.5’lik resmi öngörüye yaklaşması için klasik ’tüketim güdüsünün’ dışında bir şeylere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Oyakbank’ın Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren ise güvenin ekonomi üzerinde en önemli belirleyici olduğunu vurguladı. Bankacılar kırılganlığın arttığını belirterek büyüme için acilen önlem alınmasını talep etti.

Sanayicinin 2008 yılı dolar kuru tahmini 1.33

Sanayicinin Hükümetin
beklentisi hedefi

TÜFE % 8.4 4.00

ÜFE 7.6 4.00

Dolar kuru 1.33 1.38

Euro 1.84 1.96

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
993 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.