`Hazine güven tazeledi`

20.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Hazine`nin takasla birlikte, hem güven tazelediğini, hem de borcunun önemli bir bölümünü ertelediğini belirtti. Özince, Hazine`nin önemli bir borcunu takasla ertelediğini belirterek, bunun Hazine açısından önemli bir başarı olduğunu söyledi. Özince, Alacaklılar açısından vadenin uzatılması önemli bir riskti. Onların kendi dengeleri açısından yararları dikkate alınsa da Hazine önemli ölçüde güven tazeledi. Bunun dış borçlanmalar açısından da değer ifade ettiğini düşünüyorum diye konuştu.

Özince, piyasaların takas operasyonuna beklenen reaksiyonu göstermemesi konusunda görülmemesi konusunda, Bir bünye tamamiyle maddi manevi koşullar açısından tam anlamıyla stabile olana kadar dalgalanmalar olabilir. Bir milyonun üzerinde fiyatı olan mala gün boyu gözümüzü diksek onda da dalgalanmalar olabilir. Her hangi bir hisse senedine gözünüzü dikin aynı şey olur. Türk parasının sürekli değer kaybetmesi hoş bir şey değil. Ama o ancak Türkiye`nin rekabet gücü kazanması süresiyle olur. Dış rekabetin gelişmesiyle olur. Türkiye`nin ticareti de özellikle kendisinin baskın olduğu ticari ilişkilerde gelişir dedi.

Hazine`nin kredibilitesi yükseliyor
Hazine`nin bugüne kadarki ödemelerinde, en kötü dönemlerde dahi performans eksikliği olmadığını belirten Özince, Hazine`nin kredibilitesinin her gün yükseldiğini kaydetti. Özince, Olumlu gelişmeler sürekli oluyor. Hazine`nin kredibilitesi her gün bir kez daha tazeleniyor, yani tekrarlanıyor, yükseliyor. Nitekim bankacılık sektörünün çok ciddi katıldığı takas da, Hazine`nin uzun vadede borcunu rahatlıkla erteleyebildiğinin göstergesi olmuştur dedi. Hazine`nin, borcunu vadeye yayma başarısını gösterdiğini ifade eden Özince, şunları kaydetti: Bu, krizi değil, olsa olsa güveni gösteriyor. Böyle olmasının da çok nedeni var. Birincisi Hazine`nin bugüne kadarki ödemesinde, en kötü dönemlerde dahi, Türkiye`nin rezervlerinin çok daha düşük olduğu dönemlerde dahi, performans noksanlığı olmamıştır. Bu konuda çok daha kötü örnekler vardır. Türkiye hiçbir zaman bu kategoriye girmemiştir. İkincisi, önemli fiyat tatmini sağlamaktadır. Bence son derece başarılı bir operasyondur.

Tasarruflar yabancı parada
Özince, takas ihalesinden önce, mali piyasaların dolarize olacağı eleştirileri konusunda Tabii bunlara dikkat etmek gerekir. Ama şunu da kabul etmek lazım ki, bankacılık sektöründe dahi tasarrufların zaten çok büyük bir bölümü ne yazık ki yabancı para mevduatta dedi. Mali sektörün büyümesiyle ve alınacak ek önlemlerle Türk Lirası ayağının daha fazla gelişeceğini kaydeden Özince, Netice itibariyle şu andaki başarıyı küçümsemek için çok fazla zorlama yorum yapmaya bence ihtiyaç yok. Amaçlanan elde edilmiştir diye konuştu. Özince, reel sektör için önem taşıyan konunun, yeterli miktarda özvarlık ve ona uygun fiyattan kredi olduğunu kaydederek, Şimdi çok önemli bir gelişme de şu: Ekonomi yönetimi şunu vaadediyor. Ben piyasalardaki dominantımı, hakimiyetimi giderek azaltacağım. Nasıl yapacağım? Kamu maliyesine çeki düzen vereceğim. Yani ayağımı yorganıma göre uzatacağım. Mali sektör reel sektöre daha fazla imkan verebilecek zaman içinde. Şu anda bunu yapmasının çok büyük bir faydası yok. Çünkü fiyat irrasyonel. Yani artış sağlama açısından reel sektörün, bankacılık sektörünün ne yazık ki makul, uluslararası anlamda rekabet gücünü artıracak bir finans maliyeti yok. Üzüntü duyarak ifade ediyorum bunu. Hazine, kendini disipline ettikçe, güven artıkça faiz fiyatları makul hadlere gelmeye başladıkça, iç piyasaya çok fazla girmemesiyle reel sektörün de uygun koşullarla kredi bulma imkanı, ümit ediyorum artacaktır dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.