Hazine bürokratları bu borcu çeviremez!

15.07.2003 - 09:49 | Son Güncelleme :

Sayıştay, 48 yıldır petrol şirketlerine yapılan kur farkı ödemelerine `usulsüz` deyince bürokratlara 900 trilyonluk fatura çıktı. Yaklaşık 1 katrilyon lirayı bulan meblağın 9 Hazine bürokratının maaşından 30 bin yıl kesilerek tahsil edilmesi öngörüldü

Geçmiş yılların dosyalarını raftan indiren TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, bu kez bürokratların peşine düştü. Komisyon, yıllardır TBMM gündeminde bulunan bir konu için bürokratlara, benzeri görülmemiş bir borç çıkardı. Hazine bürokratlarının ödemesi istenen tutar 900 trilyon lira.

Yabancı petrol şirketlerine usulsüz kur farkı ödemesi yapıldığını ve sebepsiz zenginleşmelerine yol açıldığını belirleyen Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, 9 Hazine bürokratı ile bu bürokratların maaşından kesinti yapmayan hazine eski müsteşarlarını sorumlu tuttu. 900 trilyon liraya ulaşan borç, bürokrat maaşlarının haczedilmesine ilişkin esaslara göre ancak 30 bin ayda tahsil edilebilecek.

48 YILLIK OLAY
Hazine bürokratlarını imza atamaz konuma getiren olay, 6236 sayılı Petrol Kanunu`na göre yabancı petrol şirketlerine yapılan kur farkı ödenmesinden kaynaklanıyor. Petrol şirketlerine, Türkiye`ye getirdikleri sermayelerini TL`ye çevirmeleri nedeniyle döviz artışlarından olumsuz etkilenmemesi için kur farkı ödemesi yapılıyor. Bu ödeme, Hazine bütçesinden karşılanıyor.

Hazine hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, petrol şirketlerine 1995, 1996, 1997 yıllarında yapılan kur farkı ödemelerini masaya yatırdı. Sayıştay, yıllardır devam eden ve sorun çıkmayan bu ödemelerin hatalı yapıldığını belirledi.

Petrol Kanunu`nun gerekçesinde, kur garantisi bulunmadığını savunan ve yıllar sonra bu durumu ortaya çıkaran Sayıştay denetçileri, hazine bürokratlarını kusurlu buldu. Kur farkı ödemelerinin, begelerde imzası olan bürokratlardan müştereken ve müteselsilen tahsil edilmesini istedi. Bu karar Sayıştay Temyiz Kurulu`nda 28 Kasım 2000 tarihinde kesinleşti.

Hazine ne diyor?
Hazine bürokratları, Sayıştay`ın iddiaları üzerine, şu açıklamayı yaptılar

Bu ödeme yıllardır yapılıyor. Petrol Kanunu`nda kur garantisi öngörülmüş. Ancak Meclis`teki görüşmeler sırasında, kanunun metni ile gerekçesi çelişmiş. Hatta kur farkını kaldırmak için Meclis`te verilen önergeler reddedilmiş. Biz uzman yardımcısı iken yapılan bu ödemeler, genel müdür yardımcısı olduğumuz dönemde de karşımıza geldi, imzaladık.

Kur farkı ödemelerinin Petrol Kanunu`nun çıktığı 1954 yılından beri yapıldığına dikkat çekiliyor. 48 yıldan beri uygulanan `kur farkı` ödemelerine Sayıştay`ın bugüne kadar hiçbir itirazının bulunmadığına vurgu yapılıyor.

48 yıl içerisinde kanunlarda veya yönetmeliklerde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen Sayıştay`ın böyle bir karar almasının anlamsız olduğu, söz konusu fazla ödemelerin tahsil yoluna da gidilmeyeceği kaydediliyor.

Komisyonun dediği olursa 30 bin yıl borç ödeyecekler!
Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, Sayıştay`ın tespitleri üzerine Hazine`den bilgi istedi. Halen Hazine`de çalışan ve aralarında Sayman Cahit Narinoğlu, Sayman Vekili Cavit İncekara, Sayman Vekili Turgay Oğuz ile tahakkuk memurları Recep Çetin, genel müdür yardımcıları M. Başol Tütüncü, Yıldız Soykan`ın da bulunduğu bürokratlardan, 900 trilyon lira ödemesi istendi. Hazine eski Müsteşarları Selçuk Demiralp ile Faik Öztrak ise bu borcu tahsil işlemi başlatmadığı için Meclis tarafından sorumlular arasına alındı. 900 trilyondan sorumlu tutulan bürokratların toplam maaşları 10 milyar lirayı buluyor. Yasa gereği maaşların dörtte birine haciz uygulanabiliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.