Harekatın piyasalara etkisi nasıl olur?

22.02.2008 - 17:22 | Son Güncelleme :

Kuzey Irak`a kara harekatının başlatıldığı yönünde piyasaya gelen haberler önemli bir etki yaratmadı.

Kuzey Irak`a kara harekatının başlatıldığı yönünde <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsaenflasyontelefon.jpg" align="right" vspace="5">piyasaya gelen haberler önemli bir etki yaratmadı.

Haber geldiği sırada 46 bin 150 puan seviyesinde bulunan borsa, sonrasında hafif bir gerileme ile 45 bin 900-950 bandına geriledi. Hisse senetlerinde yüzde 0.8 seviyesinde olan kayıp da yüzde 1.2`ye yükseldi.

Borsa 854 puan geriledi

Ancak ilerleyen dakikalarda gelişmelerle biraz tedirgin olan borsada satışların arttığı gözlendi. İMKB Ulusal 100 Endeksi gelen bu satışların etkisiyle 854 puan geriledi. Bu düşüşle borsa günü 45 bin 592 puandan kapadı. Hisse senetlerinin değer kaybı ortalama yüzde 1,84 oldu.

Piyasayı değerlendiren uzmanlar, kara harekatının sürpriz olmadığını, bunun işaretlerinin zaten önceki günlerde geldiğini belirtiyor. Piyasanın asıl olarak yurtdışına bağlı hareket ettiğini belirten uzmanlar, global gelişmelerin yerel gelişmelere oranla çok daha etkili olduğunun altını çiziyor.

JP MORGAN NE DİYOR?

Uluslararası Yatırım Bankası JP Morgan, piyasa ile ilgili yaptığı değerlendirmede, kara harekatının piyasada önemli bir etkiye neden olmasının beklenmediğini bildirdi. JP Morgan raporunda, Yapılan operasyon PKK`ya yönelik. Terör örgütünün bahar aylarında başlaması olası hareketlerine karşı gerçekleştiriliyor. Operasyonun belirli noktalara yapıldığını düşünüyoruz ve AB ile ABD`den herhangi bir itiraz gelmeyeceğini tahmin ediyoruz. ifadesi kullanıldı. 

UZMANLAR NE DİYOR?

Özgür YURTDAŞSEVEN / Merkez Menkul
Harekat piyasaları etkilemez


Yaklaşan bahar ayları öncesinde TSK`nın bu tip bir harekata başlaması beklentisi son günlerde sıkça dile getiriliyordu. Gelen açıklamalar çok büyük çaplı bi operasyon olmasığını gösteriyor ve konu hakkında ABD ile fikir alışverişi yapıldığı anlaşılıyor. Bu anlamda harekatın piyasaları etkileyebilecek bir boyuta ulaşmasını beklemiyoruz.

Adem ÖZEN / HEDEF MENKUL DEĞERLER
Kontrolde çıkmadığı sürece piyasaları etkilemez


Kara harekatının Kuzey Irak’taki peşmerge güçleri ile karşı karşıya gelinmediği ve kontrolden çıkmadığı sürece piyasalarda olumsuz etki yaratacağını düşünmüyoruz. 

Gökhan USKUAY / TURKISH YATIRIM
Kısa süreli olacağından piyasalarda olumsuz etkisi olmayacaktır

Türk Silahlı Kuvvetleri nokta atışlarıyla çökerttiği terör örgütüne son darbeyi vurmak amacıyla kara operasyonuna başladı. Kara operasyonunun başlaması, terör örgütünün hava saldırılarıyla zayıfladığını gösteriyor. TSK`nın operasyonunun zamanlaması açısından bakıldığında kısa ve başarılı olacağına inanıyorum.  Kısa süreli olacağı için, piyasalarda olumsuz etkisi olmayacaktır. Uzun süredir sıkıntı yaşanan terörün en azından orta vadede kalkacağını, buna bağlı olarak orta vadeli etkisinin olumlu olacağını düşünüyorum.

Uğur KONUK / TEKSTİL YATIRIM
AB tarafından gelebilecek muhtemel olumsuz açıklamalara dikkate almak gerekli


Kara Harekatı bekeleniyordu. Harekat başlamadan önce ABD`ye bilgi verilmiş olduğunu tahmin ediyorum. AB tarafından gelebilecek muhtemel olumsuz açıklamalara dikkate almak gerekli. Asıl zayıflık konularının, IMF ile gözden geçirmenin tamamlanamaması, yapısalların tamamlanmasında geçmişe kıyasla yorgunluk emarelerinin oluşması ve AB ilişkilerininde de duraksama yaşanması olarak görmekteyim. Bugün ya da yarın kara harekatının da gündem değiştirici etkisiyle cumhurbaşkanının türban yasasını onaylacağını tahmin etmekteyim.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.