Halkbank Demirbank`a talip

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Halkbankası yüzde 70 hissesi fona aktarılan Demirbankla ilgileniyor

Halk Bankası Genel Müdürü Ansen, yabancı bankaların, Demirbank`a el konulması ile birlikte yüzde 70`hissesi Fon`a geçen Demirhalkbank`la ilgilendiklerini söyledi

Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen, yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na (BDDK) geçen Demirbank ile yurt dışında kurdukları Demirhalkbank`a yoğun ilgi olduğunu söyledi.
Demirhalkbank`taki yüzde 70 Demirbank hissesinin de BDDK`ya geçtiğini belirten Ansel, Bu hisselere çok ciddi ve yoğun ilgi var. Özellikle büyük ve ciddi bazı yabancı bankalar Demirhalkbank ile çok ilgililer dedi.

SATIŞI GÜNDEME GELDİ;

BDDK`nın Fon bankalarıyla ilgili olarak uygulamaya koyacağı eylem planı çerçevesinde Demirhalkbank`ın da satışının gündeme geldiğini kaydeden Ansen, 1992`de Hollanda`da kurulan bankanın bu ülkenin yasalarına tabi ayrı bir tüzel kişilik olduğunu belirtti. Bankanın, Hollanda dışında, Almanya, Belçika`da da şubelerinin bulunduğunu, son olarak da Londra`da şube açma çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden Ansen, şöyle konuştu:

MEVDUATI ÇOK VE KARLI BANKA;

1992`de Bakanlar Kurulu kararıyla Halk Bankası da Demirhalkbank`a yüzde 30 payla ortak olmuş. Yüzde 70 hisse Demirbank`ın. Hollanda yasalarına göre çalışan ve Hollanda Merkez Bankası`nın denetiminde bir banka. Yönetimde iki Hollandalı bankacı var. Demirbank`ın yönetimine el konulması tabi bazı tereddütler yaratmış olabilir, ama herhangi bir sorun yok. Aksine, mevduatı çok yüksek, kârlı ve iyi durumda olan bir banka. O nedenle de taliplisi çok.

KARAR HÜKÜMETİN;

BDDK`nın, yönetimi kendisine geçen yüzde 70`lik Demirbank payını rahatlıkla iyi bir fiyata satabileceğini söyleyen Ansen, Bizim yüzde 30 ortaklığımıza ise Bakanlar Kurulu karar verdiği için, hissemizi satmamız konusunda da karar yine Bakanlar Kurulu`na ait dedi.

İŞADAMI İNTİHAR NOKTASINA GELDİ;

İki hafta önce mali piyasalarada yaşananları kabus diye nitelendiren Halk Bankası Genel Müdürü Ansen, 300 - 500 kişi ve 15 - 20 kurumsal yatırımcı anormal paralar kazandı. Türkiye kaybetti, ülke ekonomisi yara aldı. Ama onlar da kaybedecekler. dedi. Bir günde herkesin trilyoner olmayı umduğunu kaydeden Ansen şöyle devam etti: Bir yanlış düşünce ile bir anda herkes günlüğe, geceliğe dönmek istedi. Bizim kendi sektörümüz bile yapılmaması gereken şeyler yaptı. Bizim de kredi verdiğimiz kimi firmalara, şirketlere bazı bankalardan yazılan yazılar var. Bir anda verdikleri kredilerdeki TL faizlerini yüzde 500 - 650`ye, döviz faizini yüzde 50`ye çıkarttıklarını içeren yazılar. Böyle bir anlayış, böyle bir anormallik, çılgınlık olur mu? İnsanlar bu yazıları alınca intihar etseler yeridir ki, o noktaya gelenler oldu. Yenal Ansen, bugünkü faizlerle Türkiye`de reel sektörün yaşaması güç olduğunu belirtti.

DIŞ KAYNAK BULUNSUN;

Ansen, Faiz oranlarını aşağı çekmenin yolu, dışarıdan kaynak bulmak ve bu kaynağı doğru yerlerde kullanmak. Mali piyasalarda son yaşanan gelişmelerin ardından, bugün Türkiye`deki bankaların hemen hemen tamamının dış garantileri sıfıra indirdi diye konuştu.

HALKBANK`A İLGİ VAR;

Halk Bankası`nın özelleştirme sürecine de değinen Ansen, kamu bankalarının yeniden yapılandırma kararnamelerini beklediklerini, bunlar çıkar çıkmaz özerkleşme - özelleşme çalışmalarına hızla başlayacaklarını söyledi. Şimdiden, Uluslararası Halk Bankaları Birliği`nin Halk Bankası`nın hissedarı olmak için çalışma başlattığını da anlatan Ansen, şunları söyledi: Özelleşme aşamasında hissedar olacaklar. Alman Halk Bankası GZ Bank ve Avusturya`dan Volksbank`ın resmi girişimleri yapıldı. Bankanın sermayesine katılmak istediklerini resmi olarak bildirdiler. İspanya Halk Bankası da hazırlıklarını tamamlamak üzere. (MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.