Halkbank almalı mı, beklemeli mi?

13.11.2012 - 07:54 | Son Güncelleme :

Halkbank hissesi için ikincil halka arzın katalizör olacağı ifade edilirken İMKB`ye giriş için iyi bir fırsat yaratacağı kaydediliyor

Halkbank hissesi için ikincil halka arzın katalizör olacağı ifade<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349halkbank1.jpg"> edilirken İMKB`ye giriş için iyi bir fırsat yaratacağı kaydediliyor.

THE LİRA

Bu hafta 14-15-16 Kasım tarihlerinde talep toplama yöntemi ile ikincil halka arzın gerçekleşeceği Halkbank`ın hisse performansının halka arz sonrası güçlü kalması bekleniyor.

20 Kasım`da İMKB Toptan Satışlar Pazarı`nda satışa sunulacak Halkbank hisselerinin halka arzda fiyat aralığı da 13,80 - 15,90 TL olarak tespit edilirken taleplerin toplanmasının ardından satış işlemi 20 kasım tarihinde gerçekleştirilecek.

Halkbank`ın işlem sırası, satışın gerçekleşmesinin ardından 21 kasım`da yeniden açılacak. Söz konusu halka arzdan 3.6 ile 4.8 milyar lira arasında gelir elde edilmesi bekleniyor.

Özsermaye karlılığının özsermaye maliyetinin üzerinde olması nedeniyle diğer banka hisselerine kıyasla ucuz kalan Halkbank hissesi için ikincil halka arzın katalizör olacağı ifade edilirken İMKB`ye giriş için iyi bir fırsat yaratacağı kaydediliyor.

HALKBANK`A GEÇİŞ BAŞLAYACAK

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Halkbank için 4.75 milyar TL büyüklüğünde halka arz beklediklerini ve bu rakamın son zamanların en büyük halka arzı olabileceğine dikkat çekti. Öte yandan başarılı bir halka arz olabileceğini söyleyen Uskuay, Günlük işlem hacminin 1.5-2 milyar TL civarında gerçekleştiği İMKB`de, 4.75 milyar TL`nin yüzde 20`si (950 milyon TL) tutarında para toplanmasını beklediğini belirtti. Halkbank`ın, son zamanlarda yukarı yönlü ivmelenen banka hisselerinin gerisinde kaldığını kaydeden Uskuay, yatırımcıların diğer banka hisselerinden çıkıp Halkbank`a geçebileceğini dile getirdi. Bu nedenden dolayı bankalar ağırlıklı bir satış baskısının halka arz sonrası gözlemleneceğini de belirten Uskuay Halkbank`ın endeksteki ağırlığının da artacağına dikkat çekti.

ENDEKSİN LOKOMOTİFİ OLACAK

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, Halkbank`ın etkisinin geçen hafta fiyatlandığını kaydederek Fitch kararı sonrasında bankacılık sektörüne kar realizasyonu geldiğini belirtti.

Satış baskısının bir kısmının gerçekleştiğini ifade eden Erginol, bir miktar daha baskının sürebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta belli hisselerde yabancı satışlarının yoğunlaştığını bildiren Erginol, yabancı takasında çok büyük oranda değişim olmasa da yabancı payında azalımın dikkat çektiğini söyledi. Erginol, endekste ağırlığı artacak olan Halkbank`ı yatırımcıların portföylerinde bulundurmak durumunda olduklarını dikkat çekti.

Talebin çok yüksek gelmesini beklediğini bildiren Erginol, değerlemeleri yüksek olan Halkbank`ın ikincil halka arz sonrası endeksin lokomotifi olacağını ve piyasayı olumlu etkileyeceğini belirtti.

POZİSYON ALMAYANLAR İÇİN İYİ FIRSAT

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, planlanan yaklaşık 2,5 milyar dolarlık satışla Halkbank`ın son dönemlerinden en büyük halka arzlarından biri olacağını belirtti.

Bu büyüklükte bir satışa gelecek talebin başta banka hisselerinden olmak üzere diğer hisselerden çıkışlarla sağlanacak kaynaklarla yapılacağını tahmin etmenin zor olmadığını kaydeden Doğan, bu nedenle bu hafta talep toplama sürecinin başlayacağı çarşamba gününe kadar hisseler üzerinde bu baskının görülebileceğini belirtti.

Gelecek olan talep ve fiyatın ise önümüzdeki hafta yine başta bankalar olmak üzere hisse senedi piyasaları üzerinde etkili olacağını kaydeden Doğan, bu hafta ve önümüzdeki hafta diğer etkenlerin dışında İMKB’de bir de Halkbank etkisinin görüleceğini dile getirdi.

Not artışı öncesinde İMKB’de pozisyon alma fırsatı bulamamış fonlar için bu halka arzın iyi bir fırsat oluşturacağını bildiren Doğan, hem Halkbank hisseleri alımının hem de diğer hisselerde oluşturacağı satış baskısının bu fonlar için alım fırsatı olabileceğini belirtti.

İMKB`nin bu süreci kayıpsız atlatmayı başarabilmesi durumunda yılsonu için de hedeflerin yükseltileceği görüşünde olduğunu kaydeden Doğan, ``Bu nedenle Halkbank’ın halka arz sürecini oldukça önemli olarak değerlendiriyoruz. Zamanlamanın ise oldukça doğru yapıldığı kanaatindeyiz`` diye konuştu

İKİNCİL HALKA ARZ BASKILARI SINIRLI OLACAK

Goldman Sachs, iki nedenden ötürü Halkbank`ı CEEMEA Odak Listesi`ne ekledi.

İkincil halka arz baskılarının sınırlı olacağını dile getiren kurum, portföy akışlarının devam edeceği öngörüsünde bulundu.

2012 yılının ikinci çeyreği itibariyle Türk bankaları içerisinde yüzde 77 ile en düşük L/D rasyosuna sahip olan bankanın, CTI rasyosunun yüzde 13,4 ile ortalamanın üzerinde kaldığına dikkat çekti.

Yüksek getiri ve çekici değerlemesi nedeniyle Halkbank (HALKB) için ``Al`` tavsiyesini sürdüren kurumun, 12 aylık hedef fiyatı 21,9 TL seviyesinde bulunuyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.