Halka Arzlarda Kara Tablo

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Halka arz edilen 34 hisse senedinden sadece 12`sinin getiri sağladığını belirten Global Menkul Değerler Kurumsal Finansman Direktörü Mehmet Sağıroğlu, küçük şirketlerin borç kapatmak için halka açıldıklarını kaydetti.

Bu yıl yapılan halka arzların genelde başarılı olmadığını belirten ve 2001 yılında da yaklaşık 40 - 50 halka arzın olacağını ifade eden Global Menkul Değerler Kurumsal Finansman Direktörü Mehmet Sağıroğlu, Bu yıl 4.5 milyar dolarlık bir fon şirketlerin kasasına girdi. Gelecek yıl bunu yakalarsak çok iyi olur. Bunun yüksek bir hedef olduğunu biliyoruz dedi.

En başarılısı Tüpraş

Bu yıl birincil halka arz yapan 34 hissenin sadece 12`sinin getiri sağladığını belirten Sağıroğlu, Halka arzlara baktığımızda çok başarılı bir yıl geçirdiğimizi söylemek mümkün değil. Tüpraş ve Turkcell`in dışında genellikle orta ölçekli firmalar halka açıldı dedi. Bu yıl yapılan en başarılı halka arz operasyonunun Türpaş olduğunu belirten Sağıroğlu, söz konusu hissenin şu an halka arz değerinin altında olduğunu ama kısa sürede yüzde 25 prim yaptığını hatırlattı. Tüpraş`ın gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında büyük hacimlerle satıldığını belirten Sağıroğlu, bu yıl özellikle teknoloji şirketlerinin halka arzlarının gündeme sık geldiğini ifade etti. Sağıroğlu, Ancak bu şirketler kısa bir geçmişi olan şirketler ve onların büyük bir piyasa değeri yok dedi. Halka çılan şirketlerden enerji sektörünün ağırlıklı olduğunu belirten Sağıroğlu, Bunlarda çok büyük halka arzlar değil. Orada da hacim olarak Ak Enerji büyüktü. Yabancı yatırımcıya satıldı. Ama malesef Ak Enerji`de iyi bir performans gösteremedi dedi.

Borç kapatmaya yönelik halka arzlar

Küçük şirketlerin özellikle 98 - 99 yılında borçlanma maliyetlerinin artmasından dolayı sermaye piyasalarından fonlamaya hazırlandıklarını belirten Sağıroğlu, Bunlar hazır şekilde bekliyorlardı. Birden iyi bir hava olunca sıraya girdiler. Genellikle borç kapatmak için halka açıldılar. Böylece borç kapatma amacına yönelik halka arzlar gerçekleşti dedi.

Küçük şirketleri de halka açmak için teşvik ettiklerini belirten Sağıroğlu, Hepsinin alıcı profili var. Büyüklere daha çok yabancı yatırımcı, yabancı fonlar giriyor. Küçüklere ise daha çok yurtiçi bireysel yatırımcılar giriyor. Bir de küçük tahtalarda spekülatif hareketler yapılabilmesi daha koyay. Bu şekilde bazı spekülatörler küçük tahtaları seviyorlar ve gelip istedikleri gibi yukarı aşağı oynayabiliyorlar. Bu da tabi hiç istemediğimiz birşey dedi.

Halka arzların yanı sıra yatırım bankacılığının bir diğer alanı olan şirket birleşme ve devralmaları konusunda da kayda değer bir gelişme olmadığını belirten Sağıroğlu, özellikle bu kriz döneminde şirket birleşme ve devralmalarının daha gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti. Sağıroğlu, Belki bir zaman geçtikten sonra bunları göreceğiz dedi.

Borsa cazibesini koruyacak

Sağıroğlu`na göre orta vadeli bir yatırım aracı olarak borsa caizbesini koruyacak. Son gelişmelerden sonra pek çok hissenin bin liranın altına düştüğünü belirten Sağıroğlu, 2001 yılının ilk aylarından, şubat ve marttan itibaren endeksin yükseliş trendine gireceğini beklediğini vurguladı. Sağıroğlu, Biz arz yönünde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama olayın talep yönünü de çok sağlam tutmak ve insanları bilinçlendirmek lazım. Burada en tehlikelisi seans salonlarında spekülasyonlarla yatırım yapan borsa yatırımcısı dedi.

2001 DAHA KÖTÜ OLMAZ

Piyasada olabilecek kötü şeylerin gerçekleştiğini ve 2001 yılının daha kötü olmayacağını belirten Sağıroğlu, 2001 yılını olumlu görüyorum. Türkiye artık yaşayabileceği herşeyi yaşadı. Daha kötü olması için hiçbir neden göremiyorum. Hükümetin enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı ve bu konuda uygulamaya koyduğu programın yürüyeceğine inanıyoruz. Bu program ufak sapmalarla da yürüyecek. Faizler geçici olarak bir yükseliş trendinde. Ama yılbaşı ertesinde normal seviyelere düşmesini bekliyorum. Dövizde de 2000 yılında yüzde 20`nin üzerinde bir artış beklenmemesi de gerçekci bir hedef. Dolayısıyla cazip alternatiflerden biri olarak borsa kalıyor dedi. (FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.