GYO`lar orta direğe yöneldi

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, sektördeki yatırım şirketleri olarak orta kesime yönelik bazı projeler hedeflemeye başladıklarını bildirdi. Gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) sektöründeki gelişmeler konusunda A.A. muhabirine açıklamalarda bulunan Kodal, GYO`ların portföyüne bakıldığında, yüzde 74`ünün ticari projeler, yüzde 20`sinin konut, geri kalanının da arsa ve nakit paradan oluştuğunu hatırlattı. Konut projelerinin daha karlı olmasına rağmen, uzun vadeli finansman kaynakları oluşmadıkça kendilerinin orta gelir grubuna yönelik yatırım yapmalarının zorlaştığını vurgulayan Kodal, gayrimenkul sektörünün yapısal sıkıntıları ve finansal sorunlar nedeniyle mecburen şimdiki gibi kanallara yöneldiğini söyledi. Sektörde konut olarak yüksek gelir grupları için villa projelerinin yapıldığına dikkat çeken Kodal, şunları söyledi: Yatırım şirketleri olarak orta kesime yönelik bazı projeler hedeflemeye başladık. Önce sadece villa projeleri vardı. Şimdi bir altına inildi. 2001 ve 2002 için daha alt kesime yönelik örneğin 150 bin dolarlık villa projelerinden başlamak üzere 100, 80, 60 bin dolar gibi daha ufak ünitelere, konseptlere yöneliyorduk. Halen de bunun planlamasını yapıyoruz. Sonuçta belli bir kaymak pazar var, burası doyunca alta iniyorsunuz. Alta inmeyi sağlayacak ortam tam oluşuyordu, bu kriz çıktı, umarım yine oluşur.

-EN BÜYÜK SORUN FİNANSMAN VE ARSA MALİYETLERİ-

Kodal, orta ve alt gelir grubuna yönelik projelerin önündeki en büyük zorluğun finansman ve arsa maliyetleri olduğuna dikkat çekerek, kayıt altında çalışan sektörün KDV uygulamaları nedeniyle haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını, bu konuda da düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Derneğin 1. yaşını kutladığını hatırlatan Kodal, son bir yıl içinde kendileri açısından önemli gelişmeler yaşandığını, deprem felaketinin ardından GYO sektörünün konuta yönelmesi konusunda ciddi bir beklenti oluştuğunu hatırlattı. Kodal, gayrimenkul sektörünün yapısında önemli değişimler yaşanma aşamasında, son krizle karşılaşıldığını belirterek, şunları söyledi: Ben bu başlangıcın önünün kesilmeyeceğini düşünüyorum. Tabii ki bu mali krizin etkisiyle konut kredileri gibi bazı enstrümanların gelişiminde yavaşlama olabilir. Sonuçta faizler ciddi oranda yükseldi, uzun vadeli krediler ortadan kalktı. O yüzden gayrimenkul sektörü ve bizler önümüzdeki 6 ayı özellikle sistemi oturtmakla geçireceğiz.

-ARSA FİYATLARI İNECEK-

Yeni yılın ilk 3 aylık döneminin kendi sektörleri açısından bir gözlem dönemi olacağını, sonraki 3 ayda da bir takım inisiyatifler almaya başlayacaklarını dile getiren Kodal, Ben umutluyum. Gayrimenkul yatırım şirketlerinin en büyük özelliği kısa vadeli değişimlerden etkilenmemek ve uzun vadeli bakabilmek dedi. Bu ortamın yeni projeler geliştirilmesi açısından bazı fırsatlar sunabileceğine dikkat çeken Kodal, Gayrimenkul piyasasındaki yükselen talep sebebiyle fiyatlar şişmeye başlamıştı. Onlar, özellikle arsa fiyatları gerçek seviyelerine doğru inecekler diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
993 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.