Güneydoğu Anadolu Gidilmez Kategorisinden Çıktı

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünya ülkelerini çok riskli, riskli, az riskli ve marjinal riskli gibi kategorilere ayıran Control Risks Group`a göre, Türkiye`de risk artık marjinal ve Güneydoğu Anadolu bile ziyaretçiler için gidilmez bölge olmaktan çıktı.


Control Risks Group (Risk Denetim Grubu - CRG) gibi uluslararası güvenlik danışmalarının yıllık global değerlendirmesine göre, gelişmekte olan ülkelere yapılan seyahatlar giderek tehlikeli olmaya başlıyor. Grubun raporuna göre bir dizi ülkede kriminal aktivite tırmandı ve bu tırmanış gelecek 12 ay süresince devam etme olasılığı taşıyor. Mutlaka kaçınılması gereken veya ciddi tehlike arzeden ülkelerin sayısı giderek artıyor. CRG`nin çok tehlikeli olduğuna karar verdiği Afganistan gibi ülkelerin sayısı 1997`den bu yana 5`ten 12`ye yükselirken, Papua New Guinea gibi yüksek riskli ülkelerin sayısı da 39`dan 47`ye tırmandı.
CRG bunların nedenlerin açıklıyor. Grubun RiskHaritası 2001`de Brezilya`nın kriminal aktivite oranı, Fakirlik, uyuşturucu, yasak silahları elde etme ve ülke içi göç nedeniyle aile bağlarının kopmasıyla artıyor. Bu değerlendirme bir dizi diğer ülke için de geçerli. Ayrıca CRG, kriminal aktivite ile Aids salgını arasında güçlü bir bağ kuruyor. Aids geleneksel değerleri altüst etti ve ardında onbinlerce öksüz bebek bıraktı. Rapor Aids`den çekenlerin kanlı suçlar işlemekten çekinmeyebileceğini, zira kaybedecek birşeyleri olmadığına inandıklarını belirtiyor.


Bazı durumlarda, gelişmiş ülkelerden giden ziyaretçilerin saldırıya uğradığı belirtilirken, bunun nedeninin sadece soygun değil, aynı zamanda o ülkedeki fakirliğin nedeni olarak algılanmaları olabildiği belirtiliyor. Müslüman bölgelerinde uzun bir süreden bu yana görülen anti - batı duygularının kapitalizmin kalelerine doğru yayıldığı düşünülüyor. CRG`ye göre, Güney Kore`de anti - Amerikan duyguları birçok nedenden dolayı kaynama noktasına geldi. Bunun en önemli nedeni, ülkedeki ABD birliklerinin Kuzey Kore ile uzlaşmanın önünde bir engel olduğunun düşünülmesi. biz insanlara oraya gitmeyin demiyoruz, ancak şimdi, geçmişte olduğundan daha dikkatli olmak zorundalar, diyen Christopher Grose, CRG`nin direktörü. Özellikle eğlence yerlerinden çıkarlarken dikkatli olmalılar.
Bir başka örnek Şangay. Bu kent bir zamanlar Avrupa`nın en kentleşmiş bölgelerinden daha güvenli sayılırdı. Dört yıl önce, hiç sorun yoktu ama şimdi oraya gidenlerin her kentte olduğu gibi dikkatli davranamsı gerektiğini söylüyoruz. İnsanlar Şangay`a göçüyor ama istediklerini bulamıyor, bu da onları kriminal aktiviteye itebiliyor.


Ama iyi haberler de var. CRG Rusya`da günlük güven durumunun iyileşeceğini belirtirken, bu durumu yaşam standartlarında görülen ılımlı bir yükselmeye ve güvenlik kurumlarına daha fazla kaynak ayrılmasına bağlıyor. Buna benzer şekilde, Türkiye`de risk artık marjinal. Güneydoğu Anadolu bile ziyaretçiler için gidilmez bölge olmaktan çıktı. Potansiyel anlamda tehlikeli yerlerde sorun yaşamamak için ziyaretçilerin: bilgi alması; çevrelerinde neler olup bittiğine dikkat etmesi; ve herşeyden çok, makul olmaları gerek. Örneğin bir Rolex saatinin evde bırakılması gibi. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta caddelerde yabancı döviz tüccarlarından kaçınılması. Özellikle doğu Afrika`da paralar sayılırken, insanlar şaşırtılıyor ve büyük banknotlar küçükleriyle değiştiriliyor. Cinsel maceralardan kaçınılmalı ve bu sadece HIV virüsüne çok rastlanan Sahara`daki Afrika ülkeleri anlamına gelmiyor. CRG, bu virüsün Çin`de yılda yüzde 30`luk bir büyüme hızı sergilediğine işaret ediyor. Ayrıca HIV fakir bölgelerdeki yüksek risk gruplarından, yabancı büyük yatırım bölgelerine doğru ilerliyor. Buna benzer olarak, rapor, Hindistan`daki yüksek enfeksiyon oranlarının Tamil, Nadu, Karnataka ve Andhra Pradesh gibi Hindistan`ın yazılım devriminin ön cepheleri olmayan yerlerde, açıkça görüldüğünü belirtiyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.