Gül 11`inci Cumhurbaşkanı seçildi

28.08.2007 - 09:07 | Son Güncelleme :

Abdullah Gül üçüncü turda 339 oyla Türkiye`nin 11`inci cumhurbaşkanı seçildi

TBMM Genel Kurulu`nda 11`inci Cumhurbaşkanı`nı belirlemesi <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/abdullahgul334234..jpg" align="right" vspace="5">beklenen üçüncü tur oylama sona erdi. Abdullah Gül 339 oyla Türkiye`nin 11`inci cumhurbaşkanı seçildi.

CNNTURK

TBMM Genel Kurulu`nda yapılan gizli oylamada, milletvekilleri Adana ilinden başlayarak seçim çevrelerine göre oylarını kullandı.
 
Saat 15.17`de başlayan oy verme işlemi, 35 dakika sürdü. TBMM Başkanı Köksal Toptan, oyunu kullanmayan milletvekili olup olmadığını sorduktan sonra, oy verme işleminin tamamlandığını açıkladı.
 
Tasnif Komisyonu, oyların sayım ve dökümünü yapmaya başladı. Bu arada, oyunu kullanan Cumhurbaşkanı Adayı Abdullah Gül, oy verme sırası Zonguldak`a geldiğinde, Genel Kurul`dan ayrıldı.
 
Cumhurbaşkanı seçiminin 3`üncü turunda AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarışıyor.
 
Bu arada en kuvvetli aday Abdullah Gül`ün eşi Hayrünisa Gül`ün yemin törenine katılmayacağı açıklandı.
 
AK Parti kaynakları devir teslim töreninin çarşamba günü yapılacağını açıklamıştı, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in ısrarı sonuç verdi.

Devir teslim bugün saat 19.30`da ve basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.
 
İlk iki turda yeterli çoğunluğu sağlayamayan Abdullah Gül`ün üçüncü turda Türkiye`nin 11’inci Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
 
Genel Kurul’da 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada; AK Parti`li Gül 341, MHP`li Çakmakoğlu 70, DSP`li İçli 13 oy alırken, ikinci turda da Gül`e 337, Çakmakoğlu`na 71, İçli`ye ise 14 oy çıkmıştı.

Seçimin ardından ant içme

Bugün yapılacak 3’üncü turda 11’inci Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Abdullah Gül`ün ant içme töreniyle ilgili hazırlıklar da tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3’üncü turunun tamamlanmasının ardından, birleşime saat 18.00`e kadar ara verilecek.
 
TBMM`ye saat 17.45`te Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde Çankaya Kapısı’ndan giriş yapacakolan Gül, "en yaşlı başkanvekili" olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından askeri törenle karşılanacak.

Gül`ü, Meclis şeref kapısından girişinde de TBMM Başkanı Köksal Toptan karşılayacak. Gül, daha sonra Genel Kurul’un dinlenme odasına geçecek; Toptan`ın Başkanlık Divanı’ndaki yerini alarak birleşimi açmasından sonra da Genel Kurul Salonu’na girecek.

TBMM Genel Kuruluna girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanacak olan Abdullah Gül, ant içmek üzere doğrudan kürsüye gelecek. Gül`ün okuyacağı, Anayasa’nın 103’üncü maddesinde ifade edilen ant metni şöyle:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti`nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Frak yerine takım elbise

Gül`ün ant içmesi sırasında, TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekleyecek. Ant içme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve TBMM`ye Cumhurbaşkanlığı Forsu çekilecek, bu arada top atışı yapılacak.

Gül, İstiklal Marşı`nın okunmasından sonra, Genel Kurul’da kısa bir teşekkür konuşması yapacak.Abdullah Gül, 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi frak yerine, koyu renk takım elbise giyecek.

Makam arabasına fors takılacak

TBMM`de yemin törenini izleyeceklere davetiyeler de gönderildi. Davetliler, törenden 15 dakika önce yerlerini alacak ve kapı kapatılacak. Davetliler dışında hiç kimsenin alınmayacağı törenden sonra Genel Kurul, alınan karar gereğince başka hiçbir konuyu görüşmeyecek.

Gül, daha sonra Eyüp Cenap Gülpınar eşliğinde TBMM Genel Kurulu’ndan ayrılacak. Bu arada, Gül`ün TBMM`ye gelişinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunmayan makam arabasına, ant içme töreninden sonra fors takılacak. Askeri törenle Meclis’ten ayrılacak olan Gül, Anıtkabir`e gidecek.

İlk resmi program 30 Ağustos’ta

Yeni cumhurbaşkanının ilk resmi programı ise 30 Ağustos`taki Zafer Bayramı törenleri.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine listesini 31 Ağustos Cuma günü 11’inci Cumhurbaşkanı’na sunacak.

Kabine listesi ve 60’ıncı hükümet programı aynı gün Meclis Genel Kurulu’nda okunacak. Hükümet programı üzerindeki görüşmeler, 3 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilecek. 5 Eylül’de yapılacak güven oylamasının ardından TBMM Genel Kurulu 1 Ekim`e kadar tatile girecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.