GSM`de 3G ihalesini Turkcell kazandı

07.09.2007 - 14:29 | Son Güncelleme :

Üçüncü nesil (3G) mobil iletişim sisteminin kurulması kapsamında dört lisans için açılan ihalede A lisansını 321 milyon euro bedelle, Türkiye’nin ilk GSM şirketi olan Turkcell kazandı. B, C, D lisansları ihaleleri katılımcı olmadığı için iptal edildi. İhale, Telekomünikasyon Kurumu’nun onayıyla kesinleşecek.

MİLLİYET

Telekomünikasyon Kurumu’nun açtığı Üçüncü Nesil (3G) mobil iletişim ihalesine şartname alan Türkcell, Vodafone, Avea ve France Telecom’dan sadece Turkcell katıldı. Türk Telemominikasyon İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dikici başkanlığında yapılan ihale kapalı teklif usuluyle başladı. İhalede, katılımcıların A, B, C ve D olmak üzere toplam 4 lisans için teklif vermesi gerekiyordu. Tek katılımcı firma olan Turkcell bu koşulu yerine getirdiği için ihaleye geçildi.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de ihaleyi salonda izledi.

İhalede asgari teklif tutarı A lisansı için 252 milyon, B lisansı için 224 milyon, C lisansı için 196 milyon, D lisansı için 140 milyon euro olarak belirlenmişti. Önce A lisansı için teklif alındı.

 Turkcell, A lisansı için 311 milyon euro teklif verdi. İhale komisyonu başkanının artırım talebi üzerine Turkcell, teklifini 10 milyon euro artırarak 321 milyon euroya çıkardı. İhale bedelinin KDV ile birlikte 500 milyon euroya ulaşacağı bildirildi.

Sırayla diğer lisansların ihalesine geçilecekken B, C, ve D lisanslarının ihaleleri, Turkcell’in de geri çekmesiyle teklif veren kalmadığı için iptal edildi.

Telekomünikasyon Kurumu’nun, 25 Mayıs’ta yapmayı planladığı, ancak yeterli rekabet koşulları oluşmaması nedeniyle bugüne ertelediği 3G ihalesinde 2 milyar dolar dolayında. 3G ihalesi ile Türkiye görüntülü iletişim sistemine 2008 yılında geçecek.

3G sistemine geçişle cep telefonu abone sayısının artması bekleniyor. Avrupa ülkeleri içinde sadece Türkiye, Makedonya ve Arnavutluk’ta 3G iletişim sistemi kullanılmıyor. Avrupa ülkelerinde ihalenin yüksek bedellerle verilmesi üzerine bazı firmalar iflasın eşiğine gelmişti.

Cepte görüntülü iletişime geçişi sağlayacak olan 3G ihalesi kapsamında Turkcell, Avea, Vodafone ve France Telecom olmak üzere dört firma Telekomünikasyon Kurumu’ndan şartname almıştı.

CİLİV: İHALE İPTAL EDİLİR DİYE KORKTUM

Turkcell Genel Müdürü Sürreya Ciliv, diğer üç firmanın ihaleye katılmamasından sonra ihalenin iptal edilmesinden endişelendiğini belirterek, ihale bedeli 321 milyon euronun KDV ile birlikte 510 milyon doların üzerinde bir rakama çıkacağını açıkladı.

3. Nesil (3G) ihalesinin ardından açıklama yapan Türkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “3N, iletişim dünyasında son 10 senenin en yeni en son teknolojisi. Bugünkü en yüksek mobil iletişimini en az 10 misli hızlandıracak. Bütün gelişmiş ülkeler bu teknolojiyi kullanıyor dedi.

3N’NİN ÜCRETİ HERKESİN KULLANABİLECEĞİ DÜZEYDE OLACAK-

Türk insanını bu teknolojiden yoksun bırakmak istemediklerini ifade eden Ciliv, en yeni teknoloji ile pazara fırsat getirmek istediklerini söyledi. Yeni teknoloji ücretinin herkesin kullanabileceği düzeyde olacağının altını çizen Ciliv, bu iletişim sisteminin Türkiye’nin dört bir tarafında kullanılabileceğini dile getirdi. Ciliv, 3G ile görüntülü iletişimin yanında mobil TV imkanının da başlayacağını kaydederek, bilgi çağında eksik kalmasını istemediklerini söyledi

Türkiye’nin son 5 yılda muazzam bir şekilde büyüdüğünü dile getiren Ciliv, “Hızlı gelişmenin devam etmesi lazım. Bir çok konuda hız problem yaratabiliyor ama teknoloji dünyasında hız çok pozitif. Bir ülkenin hızlı büyümesinde iletişim de önemliö diye konuştu.

YILDA 400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPIYORUZ

Basının ihale ile ilgili sorularını yanıtlayan Ciliv, diğer firmalarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Üç senedir bu teknolojiye hazırladıklarını ifade eden Ciliv, nihayet bu teknolojiyi sunma fırsatının ellerine geçtiğini söyledi. İhale sürecinin 3 ile 6 ay arasında tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Ciliv, yatırımlardan sonra görüntülü görüşmenin başlayacağını vurguladı. Yaptıklarının çok net olduğuna dikkat çeken Ciliv, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Yıllık alt yapı yatırımları için en az 400 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Bu daha da artarak devam ediyor. Artık eski teknolojiler yerine yeni teknolojilere yatırım yapacağız. Bu sayede Türkiye’nin kaynakları çok daha akıllı bir şekilde kullanım olacak. Bu ihale sonucunda A tipi lisans ihalesini kazanmış oldu. Bu yüzden memnunuz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.