Grundig Bu Yıl 120 Bin TV Sattı

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Alman elektronik devi Grundig 1996’da Türkiye’deki partnerini değiştirdiğinde büyük olay olmuştu. Yılların Grundig distribütörü Cihan Elektronik, yeni partner Mercansoy’a uzun süre direnmişti. Karşılıklı açılan davalar da kamuoyunu uzun süre meşgul etmişancak sonuç olarak Grundig ile mercansoy’un işbirliği tescil olmuştu. Mercansoy, artık Cihan ile olan davalarının üzerine bir çizgi çekti.

Bunun nedeni ise, Grundig’in yeni atılımları. Halen Mercansoy Pazarlama, Mercansoy Dış Ticaret Sanayi ve Mercansoy Dayanıklı Tüketim Malları Sanayi ve Ticaret adında üç şirketin sahibi olan Ali Mercan, “Biz o defteri kapattık. Şimdi geleceğe bakıyoruz” diyor.

Bugüne kadar ağırlıklı olarak televizyon satan Mercansoy, 2001 yılında Grundig’in ürün gamındaki tüm ürünlerini türkiye’ye getirecek. Özellikle İstanbul Akmerkez ve metrocity gibi noktalarda mağaza açacak olan Mercansoy, dünyaca ünlü iki markanın daha temsilciliğini almaya hazırlanıyor.

Mercansoy Şirketler Grubu Yönetim Kurulu başkanı Ali Mercan yeni projelerini ve Grundig’in Türkiye’deki hedeflerini anlattı:

Cihan ile Mercansoy arasında ciddi bir hukuk savaşı yaşandı. Ne aşamaya geldiniz?

Ali Mercan, O davaların tümünün sonucunda Mercansoy galip çıktı. Biz kendi açımızdan o defteri kapattık. Hukuk yolunda ne varsa, hepsini bıraktık, orada duruyor. Şimdi düşünün bir adam (Cihan Elektronik’in sahibi Tahir Güler’i kastediyor) 30 yıllık sevglisini kaybetmiş. Artık onun üstüne gitmenin bir anlamı yok. Neticede 1993 yılına kadar bu ülkeye hizmet etmiş. Burada kötü bir niyet yok. Yanlış yönetimden dolayı bu noktalara gelmiş. O yüzden üstüne gitmemek gerekiyor. Bu ne bana, ne Mercansoy’a bir şey kazandırır. Ben bugün Tahir Güler’i görsem hatırını sorarım. Bana borcun var deyip yakasına yapışmam. Onun borcu onurudur. İmkanı olsa zaten kapatırdı.

Cihan’dan ne kadar alacağınız var?

Mercansoy olarak 1000 adet televizyon alacağımız var. 1000 televizyonun değeri nereden baksanız, 150-200 milyar lira.

Siz Grundig’in temsilciliğini aldığınızda marka Türkiye’de ne durumdaydı?

1993 yılına kadar marak Türkiye’de televizyonda bir numaraydı. O günkü Pazar payı yüzde 15 civarındaydı. 120 bin televizyon satıyordu yılda. Bu televizyonlar da Türkiye’de üretiliyordu.

Biz aldığımızda, yani 1996’da Pazar payı sıfıra inmişti. Ayrıca markaya kırgın bin bayisi vardı. Bu bayilerin hepsi aslında markaya değil, Cihan’a kırgındı. Bayiler bu markayı alarak bir noktaya getirmemizi istiyorlardı. Biliyorlardı ki Mercansoy onlardan onlardan biridir.

Biz de zarara uğramıştık. Cihan’a 1.5 yıl finans sağladık. Televizyon ürettirip, bayiye olan borçlarını ödettirdik. Bayi bunu biliyordu.

O dönemde Grundig dünyada da sıkıntılar yaşadı değil mi?

Açıkça söyleyeyim, Grundig dünyada sallanırken, biz de burada mücadele ettiğimiz için pek anlayamadık.

Bizim Türk cumhuriyetlerine de mal satma şansımız var. 2001 yılında o ülkelere de mal satacağız. Geçen yıl 45 bin adet sattık. Bu Grundig’in hak ettiği rakam değil. Grundig AG Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Bruch, Nürnberg’de temmuz ayında yapılan bir konferansta dünya basının önünde bana teşekkür etti.

Grundig Türkiye’de yaralarını sarmaya başladı mı?

Biz bu yıl 120 bin televizyon satış rakamını yakalayacağız. 1993 yılından sonra ilk defa bu rakama çıkılıyor.

Bundan sonraki hedefiniz ne?

Alman Grundig’in çok ileri teknoloji ürünleri var. Bunların hepsini Türkiye’ye getireceğiz. Orijinal Alman malını, yerli fiyatına satacağız. Bayimiz, diğer firmalardan kazandığından daha çok para kazanacak.

İnteraktif otel televizyonculuğu işinin gelişeceğine inanıyoruz. Artık her yerde tabelalarımız görülecek. Akmerkez, Metrocity gibi yerlerde, elit modellerimizi tüketiciye ulaştıracak özel bayilerimiz olacak.

Grundig’in başka hangi ürünlerini türkiye’ye getireceksiniz?

Şu anda televizyon, audio ve uydu sistemlerini satıyoruz. 2001 yılında Grundig’in tüm ürünlerini getireceğiz. Tüm ürün gamını incelemiş durumdayız. Türkiye’ye uyan televizyon, uydu sistemleri, radyo, kaset çalar ve kamera sistemlerinin tümünü getireceğiz.

Grundig dışında başka markalarla da görüşmeleriniz var mı?

Dünyaca ünlü iki markayla görüşme halindeyiz. Onlar bize geldiler. Bu markalar dünyada çok iyi tanınıyor fakat Türkiye’de haketemedikleri bir durumda bulunuyorlar. Şimdi ismini veremeceğim. Değerlendirme aşamasındayız.

Bir tanesi japon menşeli. Elektronikte dünya devi. Diğeri ise küçük ev aletleri konusunda dünyaca tanınmış bir firma. İtalyan menşeli. Bunlardan biriyle altı aydır, diğeri ile de üç aydır konuşuyoruz. Tamam ‘okey’ desek işi bitmişti. Fakat onların verdiği fiyatları tüketicinin faydalanacağı seviyeye çekmeye çalışıyoruz.

Önümüzdeki yıllarda yerli ve ithal markaların Pazar payı mücadelesi sizce nasıl şekillenecek?

Kaliteli mal yerini koruyacak. Kaliteli ve fiyat açısından uygun olan ayakta kalacak. Biz bu çok iddialıyız. Türkiye’de bir üretim fazlası var. Mühim olan ihracatı iyi yapabilmek. Avrupa’ya ihracat kolay değil. Çok cüzzi rakamlarla çalışılıyor.

Gaziosmanpaşa’da 27 bin metrekare kapalı alana kurulan iş merkezimize, 2001 yılı başında taşınacağız. Yedi katlı olan bu iş merkezimizin temelini Grundig’in temsilciliğini almadan önce atmıştık ancak sonra inşaatını durdurmuştuk. Şimdi zamanı geldi. Bu binanın değeri bugün 6 milyon doları bulur.

Bir fast-food zinciriyle görüşmeleriniz olduğunu duyduk. Ne aşamaya gelindi?

Bir yıldır görüşmelerimiz devam ediyor. Biz iyi Ar-Ge yaparız. İşimizdeki başarımızın sebebi de budur. Çok araştırıyoruz. Bu bir fast food zinciri. Türkiye’nin alışık olmadığı fakat çok çabuk alışabileceği bir tür. Bu konuda başka bir şey söylemem mümkün değil.

Siz özel hastane yatırımı da yapmıştınız? Para kazanmaya başladınız mı?

Hastane yatırımını da yine Grundig’in temsilciliği aldığımız dönemde yapmıştık. Fakat yaptığımız incelemelerde işletme konusunda pek başarılı olamayacağımızı gördük. Bunun üzerine hastaneyi ve işletmesini kiraya verdik. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.