Greenspan: ABD Ekonomisi Rayından Çıkmadı

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Washington`da bir konferansta konuşan Greenspan, `Bugüne kadar petrol fiyatlarının artışından gelen zarar ılımlıydı,` dedi. Enflasyonun da keskin biçimde artmadığını belirten Fed Başkanı, yükselen petrol fiyatlarına rağmen tüketici harcamalarının güçlü olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Alan Greenspan`e göre ABD ekonomisi petrol fiyatlarının keskin bir şekilde artmasından dolayı sadece küçük bir zarar gördü. Greenspan merkez bankasının olayları dikkatle izlediğini ancak geçenlerde yer alan gelişmeler karşısında ani şaşkınlıklar yaşamadığını söyledi.

Greenspan`in bu açıklamaları, ABD ekonomisinin yükselen petrol fiyatlarından etkileneceğini ve faiz oranlarının artacağı kaygısını duyan finansal piyasaları rahatlattı.

Washington`daki bir konferansta konuşan Greenspan, Bugüne kadar petrol fiyatlarının artışından gelen zarar ılımlıydı, dedi. Enflasyonun da keskin bir biçimde artmadığını belirten Fed Başkanı, yükselen petrol fiyatlarına rağmen tüketici harcamalarının güçlü olduğunu söyledi.

Greenspan`in açıklamalarından sonra hisse fiyatları keskin bir artış gösterdi ve Çarşamba günü kalpleri durduran bir düşüşün yaşanmasından ve daha sonra genel bir toparlanmadan sonra Dow Jones Endüstriyel Averajı`nın 78 puan daha artarak 10,053 düzeyine tırmanmasına neden oldu.

Ayrıca finans piyasaları Ticaret Bakanlığı`nın bir raporunda ticaret açığının Ağustos ayında keskin bir düşüş göstererek 29.4 milyar dolara indiğinin belirtilmesi sonucunda daha da canlandı.

Enflasyonun yükselen petrol fiyatlarına bağlı olarak tırmanması, bu hafta piyasaların duyduğu kaygıları daha da artırmıştı. Çarşamba günü yayınlanan bir enflasyon raporu da tüketici fiyatlarının artışına neden olmuştu.

Ancak Greenspan, geçici bir süre için artan tüketici fiyatlarının uzun dönemde enflasyon beklentilerini pekiştireceğine ilişkin bir kanıt olmadığını belirtt. Enflasyon beklentilerine ilişkin bir etken, en azından uzun dönemli Enflasyona Endeksli Hazine Bonoları`nın durumundan anlaşıldığı kadariyla, neredeyse sıfırdı.

Fed`in politika yapıcıları ABD ekonomisine yüksek petrol fiyatlarının verdiği zararı, tüketici ve iş dünyasının geleceke ilişkin enflasyon beklentileri ve buna ilişkin olarak belirlenen tavırlardan kaynaklandığını belirtiyor. Böyle bir durumda ücret - fiyat spirali oluşabilecek ve Fed de faiz oranlarını yükseltemek zorunda kalabilecek.

Ancak, Greenspan`e göre, yakın tarih gözönünde alındığında petrol endüstrisinin durumu fiyatların düşme olasılığına işaret ediyor, ama siyasal belirsizlik kısa dönemde fiyatların daha da yukarı tırmanabileceğini gösteriyor.(FİNANSAL FORUM-FINANCIAL TIMES)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.