Gozde Sektorler.

04.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Istanbul Borsasi`ndaki yukselisfirtinasi hizla devam ederken yeni donemde mevsimsel ozelligi bulunan sektorler on plana cikacak. Alternatifsiz kalan borsa, yukselisini surdururken gozler yil sonu bilancolarina cevrildi. 12 aylik bilanco beklentilerinin satin alinmaya baslanmasi ile birlikte de onumuzdeki gunlerde mevsimsel konjonkture bagli sektorlerin on plana cikmasi bekleniyor. Uzmanlara gore, bu donemin en gozde sektorleri gida, otomotiv-otomotiv yan sanayii, cam-seramik, elektrik, factoring, k_git-ambalaj, insaat ve dayanikli tuketim maddeleri olacak. Gectigimiz yillardaki performanslarina bakildiginda ozellikle insaat, factoring ve gida sektorunde yer alan sirketlerin yilin son ceyregi olarak adlandirilan ekim-aralik doneminde satislarinda belirgin bir artis yasandigi goruluyor. Yine bu donemlerde satislarin artacagina yonelik beklenti yuzunden bu sektorlerdeki sirketlerin hisse senetleri hareketleniyor.
Bu sektorlere dikkat!
OTOMOTIV: Yilin son ceyregi, sirketlerin vergi avantaji saglamak amaciyla yaptiklari arac alimlardan dolayi en canli donem oluyor. Ozellikle son donemde otomotiv kredisi faizlerinin dusmesi bu talebi iyice artirdi.
OTO. YAN SANAYII: Yan sanayi sirketlerinin satislarinda, ana sanayiye bagli olarak en cok yilin son aylarinda artis oldugu gozleniyor.
GIDA: IMKB`deki gida sirketlerinin buyuk cogunlugu satislari yilin son ceyreginde canlanan gida ve salca ureticileri. Ihracat agirlikli calisan gida sirketleri gecen yil doviz kurundaki yavas artistan zarar gordu. Doviz kurunda son donemde hizlanan artisin, ihracat yapan gida ureticilerini de yil sonuna dogru olumlu etkiledigi goruldu.
INSAAT MALZEMELERI: Sektorun son yillardaki satis mevsimselligine bakildiginda satislarin yuzde 42`sinin son ceyrekte gerceklestigi goruluyor. Yazin kaba insaatlarin tamamlanmasindan sonra ic yapi malzeme satislari yilin dorduncu ceyregine yansiyor.
CAM/SERAMIK: Yil sonuna dogru sus ve ev esyasi ureten sirketlerin satislarindaki artis dikkat cekiyor. Yer ve duvar seramigi ile duz cam ureten sirketlerin satislarinda insaat sektorune bagli olarak son ceyrekte artis gozleniyor.
FINANSAL KIRALAMA: Leasing islemleri banka kredilerine gore daha kisa surede gerceklesiyor. Boylelikle vergi avantaji saglamak isteyen firmalar, yatirimlarini finanse ederken yilin son ceyreginde leasing yontemini daha cok tercih ediyor.
GUBRE: Sektor tarimsal faaliyetlerle dogrudan ilgili oldugundan donemsellik gosteriyor. Gubre sektorundeki sirketlerin satislari incelendiginde yillik satislarin yaklasik yuzde 40`ini son ceyrekte gerceklestiriyor.
KAGIT AMBALAJ: Bu sektorun en buyuk musterileri olan tekstil, gida ve kimyadaki satis artislari bu sektoru olumlu sekilde etkiliyor. Her sektordeki ihracat artisi da k_git ambalajcilari sevindiriyor.
DAYANIKLI TUKETIM: Beyaz ve kahverengi esya talebinin eylul ve ekim aylarinda, evlenmelerin artmasina paralel olarak canlanmasi bekleniyor. Buna bagli olarak yilin son ceyreginde satislarda da artis yasaniyor. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.017 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.