Gore`a Yüksek Mahkeme`den Darbe

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`de 7 Kasım`da yapılan başkanlık seçimlerindeki düğümü çözmesi beklenen Federal Yüksek Mahkeme Florida Yüksek Mahkemesi`nin elle sayımla ilgili kararını geri göndererek Gore`a ağır bir darbe indirdi.


ABD`nin en yüksek yargı makamı olan Federal Mahkeme önceki gece beklenen tarihi kararını verdi ve Florida Yüksek Mahkemesi`nin elle sayıma izin veren kararı anayasaya aykırı bulunarak, geri gönderildi. Cumhuriyetçi Partili George W. Bush adına zafer anlamına gelen karar hukuki olarak ağır ve karmaşık bir dille yazılmış 65 sayfa ile açıklandı.. Dokuz yargıçlı ABD Federal Yüksek Mahkemesi, 2`ye karşı 7 oyla aldığı kararında, elle sayıma izin veren Florida Yüksek Mahkemesi`nin, bu kararında, anayasaya aykırı davrandığına ve daha fazla değerlendirilmesi gerektiği hükmüne vardı. Federal Yüksek Mahkeme, Florida Yüksek Mahkemesi`nin hatalı davrandığını ve Florida eyaletinde bütün oyların eşit değerlendirileceği şekilde bir düzenleme sağlaması gerektiğini belirtti, ancak hatayı düzeltmek için zaman olmadığı sonucuna vardı. Mahkeme, bu sonuca 4`e karşı 5 oyla ulaştı.
Adli ve siyasi gözlemcilere göre, mahkemenin bu kararı, Demokrat Partili Al Gore`un elle sayıma bağladığı umutlarına darbe indirirken, Cumhuriyetçi Partili George W. Bush için açık bir zafer anlamına geliyor. Gore`un avukatlarından Laurence Tribe da Gore tarafından gelen ilk geri çekilme işaretini vererek, mahkeme kararının Bush adına açık bir zafer olduğunu ve Gore`un artık geri çekilmesi gerektiğini söyledi.


DEMOKRATLAR; ARTIK ÇEKİLME VAKTİ;

ABD`de, Federal Yüksek Mahkeme`nin Cumhuriyetçi George W. Bush lehine verdiği tarihi karardan sonra, Demokrat Parti`li Al Gore`a kendi partisi içinden de Artık çekilmelisin baskısı gelmeye başladı. Federal Yüksek Mahkeme, Florida`nın bazı ilçelerinde tartışmalı oyların elle sayımına izin veren Florida Yüksek Mahkemesi`nin anayasaya aykırı hareket ettiğine karar vererek, davayı bu mahkemeye geri gönderirken, bütün oyların eşit şekilde korunma altına alınması için gereken düzenleme yapılsa bile, Seçici Kurul`un toplanmasından önce elle sayımların tamamlanmasına imkan olmadığını da kararında belirtti. Bush`un temsilcisi James Baker, kısa bir açıklamayla karardan memnuniyetini dile getirirken, zafer kazandıklarını ifade etmemesi, kaybeden Gore`u zor durumda bırakmadan çekilmesine imkan tanımak olarak değerlendirildi. CNN televizyonunda mahkeme kararını yorumlayan Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Torricelli, Artık Florida`da sayılacak oy yok. Florida`da son oy, Federal Yüksek Mahkeme`de sayıldı, bitti. Bu konuda gereken açıklamayı yapmak Al Gore`a düşüyor dedi.
Demokratik Ulusal Komite Başkanı Ed Rendell da, Al Gore`un Bush`a tebrik mesajını göndererek çekilmesi gerektiğini bildirdi. Rendell, MSNBC`ye yaptığı açıklamada, Artık bu iş bitti. Gore onurlu bir şekilde çekilmeli dedi.


SİYAHİ TEHDİT;

Öte yandan, Bush kazanırsa siyahları sokağa dökmekle tehdit eden, siyahların önemli isimlerinden Rahip Jesse Jackson, Federal Yüksek Mahkeme kararından sonra bu tehdidini tekrarladı. Jackson, Federal Yüksek Mahkeme`nin, Florida Yüksek Mahkemesi`nin elle sayımlara ilişkin kararını 7`ye 2 oyla anayasaya aykırı olarak değerlendirmesine rağmen, Bu karar, Federal Yüksek Mahkeme`nin aşırı sağcı olduğuna işaret ediyor iddiasında bulundu. Florida`da siyahların oy vermesinin, Florida Valisi ve Bush`un kardeşi Jeb Bush tarafından, polis zoruyla engellendiğini ileri süren Jackson, Bush`un başkanlığının meşruiyetini asla tanımayız. Gerekirse, sokaklara dökülürüz demişti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.