Gökalp: Pamukta Bu Senede Prim Verilecek

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bakan Gökalp: Pamukta Bu Sene De Prim Vermeye Devam Edeceğiz -Tarimda Bugüne Kadar Sadece Üretime Bakilmiş İşleme Ve Pazarlama İhmal Edilmiş -Göreve Geldiğimizde İlk İşimiz Sinir Ticaretini Durdurmak Oldu -Tarimda Reform Ve Yeniden Yapilandirma Çalişmalarina Imf Reçeteleri İle Başlamadik -Ekonomi Düzeldikçe Bunu Tarima Yansitacağiz


ANTAKYA (A.A) - 22.11.2000 - D. Ali Başkan bildiriyor - Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, pamukta prim sisteminin çok önemli olduğunu ve bu yıl da pamuk üreticisine prim vermeye devam edeceklerini söyledi. Bakan Gökalp, bakanlığınca Antakya`da düzenlenen Pamuk Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 17 aylık görevi süresince çiftçinin ve sanayicinin sorunlarını birliktelik içinde çalışarak çözmeye çalıştıklarını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir şekilde tarım ve sorunlarını TBMM gündemine taşıdığını ifade eden Bakan Gökalp, tarımın üç ayaklı bir sektör olduğunu vurguladı. Bugüne kadar bu ayaklardan sadece üretim kısmına bakıldığını, işleme ve pazarla konusunun ise ihmal edildiğini anlatan Gökalp, Hedef bu ayaklardır. Amacımız tarladaki pamuk, buğdaydaki başak değil, dünyada yapıldığı gibi işlenmiş tekstildir, dokuma ürüdür. Tüketicinin tabağındaki makarna ve ettir dedi.


PRİM SİSTEMİNE DEVAM;

Pamukta prim sisteminin çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Gökalp, şöyle devam etti: Bu sene de prim vermeye devam edeceğiz. Primi zamanında vermek çok önemli. Pamuk üreticisine emeğinin karşılığını veremezsek ithalatla karşı karşıya kalırız. Bu sene pamuk primlerinin dağıtımında sorun çıkmayacak. Gerekli önlemleri alacağız. Ayrıca zeytinyağını da bu yıl ilk kez prim kapsamına aldık. Tarım sektöründeki birinci sorunun Böl, parçala, yut olduğunu ifade eden Gökalp, Bunun başlangıç tarihi de 1980 yılının Eylül ayıdır. Büyük bir değişim yaşanmış, yalnız bazılarını hapse koymakla kalmamış, köylünün beline de baltayı vurmuştur. 1980`den sonra tarıma sırt çevrildi, parçalandı, bölündü diye konuştu. Bakan Gökalp, Atatürk`ün 1926 yılında hayvan ıslahı kanununu çıkarttığını, daha sonra ise hiçbir çalışma yapılmadığını hatırlatarak, konuyu yeniden değerlendirdiklerini söyledi. Hükümet olarak uyguladıkları istikrar programı sonucu ekonomide tünelin ucunun göründüğünü, enflasyonun düştüğünü ifade eden Gökalp, şöyle konuştu: Ekonomi düzeldikçe bunu tarıma yansıtacağız. Tarımda reform ve yeniden yapılandırma çalışmalarına IMF reçeteleri ile başlamadık. Bu çalışmalara çok önce başladık. IMF uluslararası bir kuruluştur. Uluslararası kuruluşun sadece önerilerini alırız. Biz uluslararası toplum içinde yaşayan bir ülkeyiz. Ancak IMF bize tarım ve memur-işçi maaşları konusunda dayatma yapamaz. Sadece önerilerini alır ve değerlendiririz.


SINIR TİCARETİ;

Bakan Gökalp, göreve geldiğinde ülkeye sınır ticareti adı altında 52 çeşit ürünün girdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: İlk yaptığımız, sınır ticaretini durdurmak oldu. Sınır ticaretini durdurmakla Türk çiftçisinin ürününün değerlendirilmesini sağladık. Bu sınır ticareti değil soygun ticaretiydi. Aralarında bazı hortumcular vardı. Rahatsız oldular, rahatsız olmaya devam etsinler, ot tıkamaya devam edeceğiz. Bazı baharatlar hariç diğer tüm ürünler sınır ticaretine giriyor. Kaçak girişler konusunda valileri ve savcıları göreve çağırıyorum. Ülkeye kaçak hayvan girişini önlemek için gerekli tedbirleri aldık. Ürünümüz pazara çıktığında, mevzuatlar içinde belli sınırlamalar getiririz. Bakan Gökalp, konuşmasında Avrupa Birliği üyeliğine de değinerek, AB`ye evet. Ancak kendi düşüncemiz, şartımız ve gerçeklerimizle gireriz dedi. Bakan Gökalp, gübre fiyatlarının hükümetin kontrolünde olmadığını, 1997 yılında fiyatların serbest bırakıldığını, ancak bu alandaki tekeli kırmaya çalışacaklarını, bu amaçla da ithalatı serbest bırakacaklarını belirtti. Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek de pamukta üretimin her geçen yıl düştüğünü, oluşan açığında da ithalatla kapatıldığını ifade ederek, dışa bağımlılığın kendilerini üzdüğünü, ekim alanlarının genişletilmesi isteniyorsa girdi ve ürün bazında çiftçinin desteklenmesi gerektiği görüşünü savundu. Pamuk Danışma Kurulu toplantısı 2 gün sürecek. Toplantıya Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana il ve ilçe ziraat odaları başkanları ile bakanlık yetkilileri katılıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.