Global piyasalarda spazm mı kalp krizi mi?

27.07.2007 - 10:24 | Son Güncelleme :

                         İskender Özturanlı tartışmayı başlatıyor...<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsapiyasayabanci.jpg" align="right" vspace="5">

TARTIŞMAYA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN...

Tartışmaya katılmaya çağırıyoruz. Türkiye’de piysasalrda seçim öncesi anketler gelmeye başladıkça borsa da büyük bir kıpırdanma oldu. Aynı anda global piyasalarda kriz sinyalleri geliyordu. Global krize doğru mu? Adlı yazımızda belirtmiştik ve demiştik ki şu anda değil belki ama likidite, subprime mortgage, carry trade, private equity-hedge fund ve halka arz zinciriyle görünen üçgen o günden bugüne hem olgun piyasalarda başlayan maratonun sonuna doğru geliniyor bir altı yedi ay gider. Dikkatli kullanıcılarımız yazının tarihine dikkat edeceklerdir. Bir kısa mesafe hızıyla konulan maraton’da artık piyasalar da, yatırımcılar yorgun. Gene muhtıra sonrası “ Kriz derinleşmez sakin olun” yazımızda global para akışı ile hükümet etme şekilleri arasında çok doğrudan bir ilişki olmadığını belirtmiştik.

a- Dünya genelindeki büyümeye dayalı likidite artık doymaya başlamış alınacak risk kalmamıştı. Özellikle Asya ekonomilerindeki büyüme burada büyüyen şirketlere yoğun, bir akın yaratmış, bu akın ayrı bir likidite yaratmış. Tavuk mu yumurta mı hikayesinde olduğu gibi birbirini beslemişti. Gelişmekte olan piyasalarda rekor büyüklükte halka arzlar yapıldı

b- Private equity yani bir şirkete sponsor olarak halka açmak veya halka açmadan başka bir fona satmak üzerine kurulan zincirde artık gidecek yer kalmadı. Burada kısıtlı bir daralma var.

c- Zaten riskli olan subprime mortgage piyasasını fonlayan ana finansal kuruluşlar buradaki tıkanma yüzünden risk almaktan çekinir oldular.

d- Carry trade döneminin sonuna doğru gelindi.  

Türkiye’de hep sanıldı ki para sadece siyasal istikrara geliyor. Oysa tam tersi para gelmediğine siyasal iktidar hatta istikrar tehdit altına giriyor. Dolayısıyla ralli bekleyenler bu dönemde global kaynaklı bir hıçkırıkla karşılaştılar. Mal alama iştahı çok yüksek olduğu bu anda oluşan küçük kriz, bizi bir tuzağa düşürdü. Alırken yakalandık. Bundan kaybedenler çok oldu ama kimlerin kazandığına emin değilim.

Piyasada kazanıp ya da kaybedebilirsiniz. Ama piyasa üzerinden siyasal hayata bir denklem oluşturmaya kalkarsanız, sadece kendinizi kandırırsınız. Market geliştirmek ve büyütmek başka bir şeydir, dünyadaki her şeyi markete indirmek başka şey.

Soru ve arayışımız burada olmalıdır. Bu geçici bir sırt ağrısı yada hafifi bir spazm mıdır? Yoksa bir kalp krizi mi? Önümüzdeki günlerin tartışması budur. Gene de enseyi fazl karartmayalım.

Herkesi tartışmaya çağırıyoruz...

TARTIŞMAYA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.