Global kriz önce Türkiye`yi vurur

22.02.2008 - 12:07 | Son Güncelleme :

TÜSİAD, uluslararasıfinansal piyasalarda başlayan dalganın reel ekonomiyi tehdit etme noktasına geldiğini belirtti

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), uluslararası  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arzuhandoganyalcindag.jpg" align="right" vspace="5">finansal piyasalarda başlayan dalganın reel ekonomiyi tehdit etme noktasına geldiğini belirterek 2008 için yeni bir reform hamlesi başlatılmasını istedi.

REFERANS GAZETESİ
 
Ekonomide büyümenin yavaşladığı, cari açığın arttığı, enflasyonun hız kazandığı bir tabloyla küresel dalgaya girildiğini belirten TÜSİAD, Finansal piyasalardaki rahatsızlığın reel piyasalara ve yatırım fonlarına sıçraması durumunda en başta etkilenecek ülkeler arasında Türkiye gelmektedir açıklamasını yaptı.

TÜSİAD, İstanbul`da dün düzenlediği Kurumsal Risk Yönetimi ve 2008 Yılı Öngörüleri seminerinde Kurumsal Risk Yönetimi Raporu`nu açıkladı. Seminerin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Şirket İşleri Komisyonu Başkanı Ali Kibar, 2008`de ekonomik göstergelerdeki bozulmanın yanı sıra uluslararası piyasalardaki koşulların da değiştiğini ifade etti.

Dünya ekonomisinin gelişmekte olan ekonomilerin yüksek performans göstermesine elverişli olmadığını vurgulayan Kibar, Uluslararası finansal piyasalarda başlayan dalga, reel ekonomiyi de tehdit etme noktasına gelmiştir. Bu sebeple risklerin ve daha önemlisi risk algılamasının arttığı, artacağı bir döneme girmiş bulunuyoruz diye konuştu.

Sinyaller olumlu değil


TÜSİAD Kurumsal Risk Yönetimi Raporu`nu açıklayan TÜSİAD Risk Yönetimi Çalışma Grubu Başkanı ve Sabancı Holding Risk Yönetimi Direktörü Tamer Saka ise 2008 yılında ekonominin en başta gelen kaygılardan biri olduğunu ifade ederek yeni ekonomik düzenin gerekliliklerini klasik ekonomi yönetimleri ile karşılamanın mümkün olmadığına dikkat çekti.

Saka, sözlerine şöyle devam etti: 2008`de Amerika başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin finansal piyasalarından kaynaklanan sıkıntının, global talebin yavaşlaması ve likiditenin daralması ile dünya ekonomisini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz görülmektedir. Bu gelişmeler Türkiye`yi de yakından ilgilendiriyor. 2007 yılı sonu itibariyle ekonomiden gelen sinyaller çok olumlu değil. Büyüme hızımız önemli ölçüde yavaşladı, enflasyon hız kazandı, işsizlik oranı artmaya başladı, kamu maliyesinde disiplin zedelendi, cari açık sorunu büyüyerek devam etti. Yaklaşan küresel dalgaya, bu tabloyla giriyoruz.

Global risk iştahının daha fazla düşmesinin, portföy hareketlerini, borçlanma olanaklarını ve doğrudan yabancı sermaye akımlarını olumsuz etkileyebileceğini anlatan Saka, petrol, enerji ve gıda fiyatlarında yükselişin sürmesinin enflasyonu yükselteceğini, faiz indirimlerini yavaşlatacağını ve iç talebi olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Saka, Finansal piyasalardaki rahatsızlığın reel piyasalara ve yatırım fonlarına sıçraması durumunda en başta etkilenecek ülkeler arasında Türkiye bulunuyor. Yüksek cari açık nedeniyle Türkiye ekonomisi duyarlı hale geldi. Global talepteki yavaşlama dış ticaret açığını hem miktar hem de değer olarak olumsuz etkileyecek dedi.
 
AB ile ilişkiler önemli

AB ile ilişkilere her zamankinden çok daha sıkı bir şekilde önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Saka, İçeriden ve dışarıdan gelen baskıları aşabilmek için ekonomi uzun vadeli bir perspektifle yeniden yapılandırılmalı. Ekonomik risklerin yönetiminde 2008 yılında yeni bir vizyon ortaya konmasına ve bu vizyona uygun bir reform hamlesinin başlatılmasına ihtiyacımız var diye konuştu.

Öte yandan, İsviçre`nin Cenevre kentinde bir açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye`nin AB üyeliği konusunda şeffaf ve eşit bir yöntem izlenmemesi halinde bu önemli açılımın sekteye uğrayacağını söyledi.
 
TÜSİAD neler istiyor


- AB ile ilişkilere önem verilmeli.
- Ekonomi uzun vadeli perspektifle yeniden yapılandırılmalı.
- Ekonomik risk yönetiminde yeni bir vizyon ortaya konmalı ve reform hamlesi başlatılmalı.
- Enerjide arz probleminin çözümü için nükleer enerjiye geçilmeli.
- Enerji üretiminde doğalgaza olan bağımlılık azaltılmalı.
- Doğalgaz satın alma kaynakları çoğaltılmalı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.