Global dalga YTL`yi yıkamadı

04.02.2008 - 16:35 | Son Güncelleme :

Yılbaşından itibaren etkili olan global dalganın YTL üzerindeki etkisi geçici oldu

Yılbaşından itibaren etkili olan global dalganın YTL <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349ytlpara.jpg" align="right" vspace="5">üzerindeki  etkisi geçici oldu. Dolar bir ara 1.24 YTL seviyelerine kadar yaklaşmasına karşın sonrasında gelen satışlarla yılbaşındaki seviyesinin de altına indi.

HÜRRİYET

2008 yılına düşüşle başlamasının ardından ayın ikinci haftasıyla birlikte yükselişe geçen doların ateşi artık tamamen küllenmiş görünüyor. Ocakta yaşanan global çalkantının etkisiyle serbest piyasada 1.23`lü seviyelere çıkan dolar, gelen satışlar ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerle yine 1.15`in yolunu tuttu.

Piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle dolar kuru şu sıralar 1.1620 YTL seviyelerinde bulunuyor. Analistler, doların 1.16 seviyesinin altına gelmesi durumunda 1.15`in denenebileceğini kaydediyor. Bu sene en düşük 1.1455, en yüksek 1.2370`i gören dolar, yılbaşına göre yüzde 0.7 düşük seyrediyor.   
 
YERLİLER YÜKSELİŞİ KAÇIRMADI

Kurun hareketini değerlendiren bankacılar YTL’nin üstün bir performans gösterdiğini belirtirken, yükselişlerde gelen yerli yatırımcı satışlarına dikkat çekiyor. Örneğin önceki hafta yaşanan yükselişi fırsat bilen yatırımcılar 1 haftada 1.3 milyar dolarlık döviz sattı. Doların 1.1520 YTL`den 1.19 YTL seviyesine tırmandığı 11-18 Ocak tarihleri arasında bankalardaki döviz hesapları 116.3 milyar dolardan 115 milyar dolara indi.

ABD Merkez Bankası`nın (FED) arka arkaya yaptığı faiz indirimlerinin de dolar kuru üzerinde baskı oluşturduğunu anlatan bankacılar, içeride döviz tevdiat hesaplarına uygulanan faizlerin gerilediğini, bu durumun özellikle yerli yatırımcıların satışlarını hızlandırdığını kaydediyor. Uzmanlar, geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası`nın `ihtiyatlı faiz indirimi` sinyali vermesinin de YTL`ye olan talebi artırdığına dikkat çekiyor.
 
BUNDAN SONRA NE OLUR?

Piyasadaki genel görüş doların önümüzdeki dönemde de fazla gidecek bir yeri olmadığı yönünde. Özellikle YTL faizlerinin böylesi yüksek olduğu bir ortamda yatırımcı tercihleri yine YTL`den olacak gibi gözüküyor.
 
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, YTL`nin güçlü performansını değerlendirirken, yüksek faizlere dikkat çekiyor. Faizler bu seviyede oldukça YTL kolay kolay etkilenmeyecek diyen Toğuç, ayrıca Türkiye`deki risklerin yatırımcılar tarafından artık fazla önemsenmediğini, ABD`nin Türkiye`e oranla çok daha fazla riski bulunduğunu vurguladı.

Toğuç, doların ilk çeyrekte 1.25`e doğru olan hareketini önceden öngördüklerini, şimdi ise 1.12 YTL`ye doğru gevşemenin devam etmesini beklediklerini kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.