Global dalga piyasaları vurdu

26.07.2007 - 09:18 | Son Güncelleme :

Dolar 1,2800 YTL’nin üzerine çıktı. Borsada ise sert düşüş yaşandı. Borsa endeksi günün tamamında yüzde 4,23 oranında değer kaybetti

Piyasalarda son dönemde görülen olumlu seyir bugün yerini <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsabrokerimkb2.jpg" align="right" vspace="5">sert bir satış dalgasına bıraktı.

HÜRRİYET

İMKB Ulusal 100 Endeksi son ayların en büyük günlük düşüşlerinden birini gerçekleştirirken, yüzde 4.2 değer kaybetti. Borsa günü 52 bin 512 puandan tamamladı, dolar ise yüzde 3.6 artarak 1.2850 YTL`ye çıktı.

Borsadaki düşüş esas olarak yurtdışındaki satış baskısından kaynaklanıyor. Yurtdışındaki bozulmanın temel nedeni de olarak da ABD mortgage tahvillerine yönelik yaşanan endişeler ve kredi pazarına yönelik tedirginlikler gösteriliyor. ABD`de açıklanan konut verilerinin beklenenden düşük gelmesi ve mortgage tahvillerindeki gerileme, piyasaları tedirgin ediyor. Ayrıca ABD konut piyasasına yönelik olarak ABD Amro`nun yan kuruluşunun iki fonu kapattığına yönelik haberler de düşüşü derinleştirdi. Ekonomisi kredilere bağlı olan ABD`de olası bir bozulmanın zincirleme olarak diğer piyasaları da etkileyeceği beklentisi, yatırımcıları satışa götürüyor. Yatırımcılar hisse senedi satarken, portföylerindeki tahvillerin ağırlığını artırıyor. 

BORSA ALDIĞINI GERİ VERİYOR

İMKB`nin yüzde 4`ün üzerinde değer kaybettiği günün sonunda Avrupa borsalarındaki kayıplar ise yüzde 1-2 arasında değişti. İMKB`deki düşüşün hızlı olmasını değerlendiren uzmnlar, önceki haftalarda yaşanan sert ralliye dikkat çekiyor. Seçime yönelik beklentilerle arka arkaya rekor kıran borsa, şimdi de aynı şekilde aldıklarını geri veriyor. 

Borsadaki düşüşte içeride siyasi risklere ilişkin beklentilerin de etkili olduğu görülüyor. Özellikle cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yatırımcıların biraz daha `bekle-gör` havasına girebileceğini kaydeden uzmanlar, siyasi alandaki gelişmelerin yakından izleneceği belirtiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşı sağlanacağına yönelik işaretler kuvvetlenirse, İMKB`de de hızlı bir toparlanma olabilir.

İçerideki siyasi gelişmeler bir tarafa, borsada asıl olarak yönü yurtdışındaki gelişmeler belirliyor. Dünyadaki fazla global likidite borsalara yöneldiği zaman, İMKB de bundan payını alıyor. Ancak bugün yaşadığımız gibi dünyada risk algılamasının arttığı durumlarda, İMKB`de sert satışlar izleniyor. Önümüzdeki dönemde de borsanın esas rotasının yurtdışı olacağının altını çizen uzmanlar, bu nedenle dışarıdaki hareketlerin yakından izlenmesini öneriyor. Özellikle ABD`den gelecek olan büyüme, işsizlik ve konut verileri gibi rakamlar, piyasaların yön belirleme arayışında etkili olacak.

TAMAM MI DEVAM MI?

Dundas Ünlü Menkul Değerler Portföy Yöneticisi Murat Emrali, hurriyet.com.tr`ye yaptığı açıklamada, şu anda piyasalarda yurtdışı kaynaklı risklerin fiyatladığını söyledi. "Hızlı yükselişin düşüşü de hızlı oluyor" diyen Emrali, bundan sonra yurtdışındaki gelişmelerin izleneceğini belirtti. Emrali, "ben bir düşüş trendine girdiğimizi zannetmiyorum. Yaşanan hareket bir düzeltme niteliğinde. Düşüş 50 bin-51 bine kadar sürebilir ama yurtiçindeki olumlu hava sonrasında tekrar satın alınabilir" diye konuştu.   

Tekstil Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ise, henüz taban oluşumunun tamamlanmamış olabileceğine dikkat çekti. Yurtdışı borsaların yakından izlenmesini öneren Özarslan, "mutlaka yeniden yükselecek diye bir öngörüde bulunmak için erken" dedi.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, gelen satışların ve yaşanan kar realizasyonunun son derece normal olduğunu kaydetti. "Kredi pazarı ile ilgili gelen olumsuz haberler, bu satışları çok hızlandırdı" diyen Kasabalı, tekrar yukarı dönüşün biraz vakit alabileceğine dikkat çekti. Kasabalı, ağustos ayında borsanın alım içinm daha uygun seviyelere gelebileceğini düşünüyor.

DOLAR YÜKSELİYOR

Borsadaki düşüş devam ederken, dolar tarafında ise hızlı bir yukarı hareket izlendi. Tek parti hükümeti ile birlikte düşüşe geçen dolar, bugün üç günlük kayıplarını geri aldı ve 1.28 seviyesinin üzerine çıktı. Dolarda 1.30`un önemli bir seviye olduğunu söyleyen uzmanlar, bu bölgenin aşılması durumunda alımların hızlanabileceğini söylüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.