Gecen Haftanin Flas Hisseleri.

12.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

AKSU ENERJI: Gecen haftanin basinda borsada islem gormeye baslayan sirket hisseleri, saticisiz bir sekilde borsa tabiriyle tavan tavan gidiyor. Islem gormeye baslamasinin piyasanin cok iyi oldugu bir zamana gelmesi ve sirket hisselerinin iskontolu bir sekilde piyasaya satilamamasinin talebin en buyuk nedeni oldugu belirtiliyor. Hisselerin halka arz edilecegi donemde de yogun taleple karsilandigi ve bu yuzden bu sert yukselisinin daha onceden tahmin edildigi belirtliyor. Sirketin enerji sektorunde faaliyet gosteriyor olmasi ve halka arz sayesinde kasasina 3.5 milyon dolar nakit girmesi en onemli artilari olarak gosteriliyor. Sirketin yil sonunda da 1.3 milyar lira kar aciklayacagi soyleniyor. Ayrica sektordeki diger firmalarinin oranlariyla karsilastirildiginda halka arzs fiyatinin cok ucuz oldugu belirtiliyor. Ama bu ani ve sert yukselisin ardindan sert bir geri cekilme yasanabilecegine de dikkat cekiliyor.
USAK SERAMIK: Sirketin yatirimlarini tamamlamak uzere oldugu belirtiliyor. Sermayesi 209 milyar gibi cok dusuk seviyelerde bulunan sirketin yakin zaman icerisinde yeni bir sermaye artirimina gidecegi ve bedelsiz verecegi konusulanlar arasinda yer aliyor. Hisselerin toplandigi ve her an yukari dogru bir hareketin baslayabilecegi borsa kulislerinde dolasiyor. Hissenin 40-50 binli fiyatlara yukselecegi ileri suruluyor. Ote yandan tahtasinin sig olmasinin spekulatif hareketlere yol acabilecegine dikkat cekiliyor.
SABANCI HOLDING: Turkiye`nin onemli holdinglerinden biri konumunda olan sirketin hemen hemen her sektorde faaliyet gosteren istirakleri bulunuyor. Istiraklerine yabanci ortak bulma konusunda cok istekli oldugu ve bu konuda calismalarina devam ettigi borsa kulislerinde sikca konusulur oldu. Ote yandan holding otomotiv sektorunde Toyota ile ortak kurmus oldugu ortaklikla buyuk bir hamle yapmisti. Simdilerde ise holdingin Mitsubishi ile girecegi konusulan ortaklik nedeniyle Toyota ile arasinin acildigi soyleniyor. bu dogrultuda turkiye`de kurulan ortak fabrikanin ve Toyotasa sirketinin de Japon ortaklarina satilacagi ileri suruluyor.
KORDSA: Dusa ile ortaklik kuran firma Sabanci Holding`in onemli istiraklerinden biri konumunda. Lastikler icin kord bezi uretimi yapan sirket, dunyada kendi alaninda soz sahibi. Sirket, Almanya`da da gecen yil aldigi fabrikasini buyutuyor. Sirketin kendi alaninda rakipsiz olusu bir avantaj gibi gozukse de 2000 yili beklentilerinin cok olumlu olmadigi one suruluyor. Dunyada kord bezinden, celik radyala dogru bir kayma oldugu ve bu yizden sirketin ileride pazarlama problemi cekebilecegi soyleniyor. Ote yandan sirket iki hafta once Amerika`da bir pazarlama sirketi acti. Gecen haftaki hareketi, sirketle ilgili beklentilerden daha cok ucuz kalmasina ve piyasaya yeni giren yerli yatirimcilarin Sabanci Holding`e ait olmasi nedeniyle hisseye ilgi gostermesine baglaniyor.
IKTISAT LEASING-FINANS LEASING: Gectigimiz yil bono faizleriyle birlikte kredi faizlerinin de yuzde 140`li seviyelere yukselmesiyle daralan yatirimlar belki de en fazla finansal kiralama sirketlerini vurdu. Yatirimlarin darbogaza girmesiyle birlikte daralan yatirimlar sonucunda bircok firma yatirimlarini erteleme yoluna gittiler.
IKSITA LEASING: Finansal Kiralama sirketlerinden beklenen yuksek performans goz onunde bulunduruldugunda, sektorun en ucuz hissesinin Iktisat leasing oldugu goruluyor. sirketin bu sektorde ilk olmasi nedeniyle pastadan en buyuk payi almasi bekleniyor. Buna karsilik hissenin gecen hafta surekli saticisiz islem gormesi nedeniyle cok yukseldigine de dikkat cekiliyor. Tahtaya ilgi gosterenler arasinda buyuk sirket patronlarinin da isimleri telaffuz ediliyor.
FINANS LEASING: Finansal kiralama sirketlerine olan ilgiden payini alan bir digersirket de Finans Leasing. Sirket hisselerinin, sektor beklentileri yaninda ucuz hisse arayanlarin da akinina ugradigina dikkat cekiliyor.
TAT KONSERVE: Koc Grubu sirketlerinden olan ve gida sektorunde faaliyet gosteren firmanin hisselerine olan talep bu hafta da devam etti. Maret ve pastavilla ile birlestirilecegi yonundeki dedikodular danha sik konusulmaya basladi. Ayrica faizlerin dusmesine paralel olarak finansal acidan rahatlayacagi ve esas faaliyetlerinden elde edecegi karinin artacagi bekleniyor. Sirketin 2000 yili icerisinde daha iyi bir konuma gelecegi de soylenenler arasinda yer aliyor.
ALARKO HOLDING: Baku-Ceyhan boru hatti projesinin imzalanmasi, Toplu Konut idaresi`nin bir kisim Hazine arazisini imara acma plani ve uluslararasi tahkime uyumu bekleyen enerji santrali projeleri uzun vadeli yatirimcilar icin holdingi cazip kiliyor. Sirketin guclu net nakit pozisyonu sayesinde 1999 yil sonu bilancosunda 38 milyon dolar kar aciklamasi bekleniyor. Ote yandan sirketin enerji istirakini bu yil icinde halka arz etmeyi planladigi ve bunun icin on hazirliklara basladigi konusulanlar arasinda yer aliyor. Sirket ile ilgili soylentiler bunlarla da bitmiyor.Sirketin buyuk ozellestirme ihalelerine ilgi duydugu v ebu ihalelere iddiali bir sekilde hazirlandigi konusuluyor. piyasalarda holdingin yapisi nedeniyle bu soylentide gerceklik payinin fazla olabilecegi gorusu hakim.
AKTAS: Uzun zamandir sirketin suren davalari nedeniyle tahtasi kapaliydi. Sirket hisselerine yatirim yapan yatirimcilar uzun bir sure endisel ibir sekilde beklediler. Sirketin hukuksal sorunlarini halletmesinin ardindan sirketin tahtasi gecen hafta icinde serbest marjla tekrar isleme acildi. Hisse ilk isleme acildigi gunde yuzde 200`un ustunde prim yapti. Hisselere olan talep tamamen sirketin durumunu duzeltmesine baglaniyor. Hatta sirketin enerji alaninda faaliyet gosteriyor olmasi hisselerine olan ilgiyi artiriyor. Sirketin 2000 yili beklentilerinin de oldukca olumlu oldugu soyleniyor.
GSD HOLDING: Kisa zaman once halka arz edilen holding hisselerinin iskontolu bir sekilde satilmasi ve piyasanin iyi olmasi sebebiyle cok iyi prim yaptigi soyleniyor. Ot eyandan sirket hisselerine gelen talebin abartili oldugu da iddia ediliyor. Diger bir iddiaya gore ise hissenin bu kadar prim yapmasi sadece unlu bir spekulatorun tahtada olmasina baglaniyor.
CEMTAS: Sirketle ilgili herhangi bir beklenti bulunmuyor. Ayrica sirketin mali yapisinin hic iyi olmadigi belirtiliyor. Sirket hisselerinin prim yapmasi ise sadece tahtada bulunan spekulatorun hareketine baglaniyor. Tahtadan uzak durulmasi gerektigi ve fiyat seviyelerinin tehlikeli konumlara ulastigi iddia ediliyor.
KRISTAL KOLA: Sirket hisselerinin prim yapmasi oncelikle ucuz kalmis olmasina baglaniyor. Tahtanin sig olmasi sebebiyle spekulatif hareketlere maruz kalmis olabilecegi de dile getriliiyor. Sirket hisselerinin bu kadar hareketlenmesini gerektirecek bir gelisme bulunmuyor. Ayrica sirketle ilgili piyasaya yansimis herhangi bir soylenti veya beklenti yok. (PARA- -BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.