Garipoğlu hep yanlış anlaşılmış

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
22 Aralık 1999 günü Fona`a devredilen bankalar arasındaki Sümerbank`ın eski sahibi bankaya hata sonucu el konulduğunu savunuyor. Türk kamuoyu, son günlerde 22 Aralık 1999 günü Hazine`nin el koyduğu bankalarayönelik operasyonlar, tutuklamalar ve yargı süreci ile karşı karşıya. Egebank`ta patlayan Kasırga Operasoyunu`nun yayılıp yayılmayacağı ve el konulan diğer banka sahiplerine sıçrayıp sıçramayacağı gündeme gelirken Kıbrıs`taki Efektifbank ile yürüttüğü off-shore hareketi ile dikkat çeken Sümerbank`ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, DGM`de yargılanma olasılığını kafasına yolda saksı düşme olasılığı ile paralel tutuyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Garipoğlu, Sümerbank`a yanlışlıkla el konulduğunu iddia ederken, Danıştay 10. Dariresi`ne dava açarak bankasının kendisine geri verilmesini bekliyor. Gerçi el koyma sürecinde etkili olan murakkıpların raporları ile Garipoğlu`nin söyledikleri birbiriyle örtüşmüyor ama O`na göre rapor bir hata, çünkü gerçekleri yansıtmıyor. Daha önce de Türk Ticaret Bankası ihalesi, Nesim Malki cinayeti gibi konularda basının gündemine gelen Garipoğlu`na göre bütün kötü tesadüfler kendini bulmuş.

İki ayağımızı kestiler;
Bankaya el konulduğu gün kendilerini kapının önünde bulduklarını ifade eden ve iki ayağımzı kestiler diyen Garipoğlu ile Sümerbank ve el konulma sürecini konuştuk.

Hayyam Garipoğlu bugüne kadar hep kamuoyuna olumsuz olaylarla kendini duyurdu. Son olarak Sümerbank`a el konulma sürecinin ardından önünüzde yeni bir yargı süreci başladı. Sümerbank`ta yanlış giden neydi?

Evet Garipoğlu kötü olaylarla anıldı. Ancak biz Sümerbank`ı aldığımızda 29 yıllık sanayiciydik. 5 bin kişi istihdam ediyorduk. Alaattin`in sihirli lambasından çıkmamıştık. Demişler `ağamız bağı var, ne bağı. Ayyakbağı bağı. Bunun gibi değil gerçek anlamda sanayiciydik. Ancak Türk Bank ihalesine teklif verdik olay oldu. Çok şubeli bir banka almak niyetindeyik ve teklif verdik. Bir müteşebbis bir bankayı almak için başvuruda bulunamaz mı? Daha sonra Nesim Malki cinayeti dediler aldılar iki gün nezarette tuttular DGM`de yargıladılar. Kısa süre sonra bir ilişkimiz olmadığı anlaşıldı. Benim ne işim olur Nesim Malki cinayeti ile?

Peki madem konuya girdiniz. Malki ile ortaklık aşamasına nasıl geldiniz. Hazine`nin banka kurma izni vermediği bir kişi ile ortalık kurmak sizi rahatsız etmedi mi?

Ben Sümerbank`ı aldığımda daha önce tanıdığımı için Şükrü Karahasanoğlu`nu bizde çalışması için çağırdım. O da daha önce Kıbrıs`ta çalıştığı Tunca Bank`ın patronu Malki ile beni tanıştırdı. Adam Türkiye`de banka sahibi olmak istediğini ancak izin verilmediğini söyledi ve sermayeye belli bir miktarda para koysam bana pay verirmisin dedi. Ben de olabilir dedim. İki ay sonra da öldürüldü, parasını geri iade ettim. Bunda ne var ki?

Amacımız boşaltmak değildi;
Siz nedense olaylara hep olumlu bakıyorsunuz. Peki Sümerbank`a dönersek buradaki durum nedir?

Sümerbank benden yanlışlıkla alınmıştır ve bir an önce bu durum düzeltilmelidir. Ben bu bankayı para verdim de aldım. Eğer içini boşaltma gibi bir niyetim olsaydı 4 yıldır ben ve aile üyelerim burada çalışıyoruz. Beş kuruş para almadık. Bankayı büyüttük. Romanya`da tamamı Sümerbank`a ait çok şubeli bir banka kurduk. Sümer Leasing, Factoring ve Sümer Yatırım kurduk. Bunların tamamı Sümerbank`a aittir. Şimdi Sümerbank ile birlikte Fon`a geçti. Eğer amacımız içini boşaltmak olsaydı başka kişilerin üstüne kurardık.(YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.