G-8 sorunlara ilaç olmaktan uzak

07.07.2008 - 09:16 | Son Güncelleme :

G-8 bugünkü zirvede, başta küresel ısınma, petrol ve gıda fiyatlarındaki yükseliş olmak üzere dünya sorunlarına çare arayacak

Gelişmiş sanayi ülkelerinin oluşturduğu Sekizler Grubu (G-8)  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci56.jpg" align="right" vspace="5"> bugün Japonya`nın Hokkaido Adası`nda başlayacak olan zirvede, başta küresel ısınma, petrol ve gıda fiyatlarındaki yükseliş olmak üzere dünya sorunlarına çare arayacak.

Tamer ÇETİN / REFERANS
 
Ancak zirve, küresel ısınma tehlikesinin büyüdüğü, gıda fiyatlarındaki hızlı tırmaşın milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı, petrol fiyatlarının yeni rekorlar kırarak 150 dolara yaklaştığı, dünya genelinde enflasyon tehlikesinin arttığı, piyasalarda sert inişlerin yaşandığı ve ekonomilerde yavaşlama işaretlerinin görüldüğü, karamsarlığın ve hayat pahalılığı nedeniyle iktidarlara yönelik öfkenin arttığı bir döneme denk geliyor. G-8 liderlerinin sorunları çözmek için yapabilecekleri ise sınırlı.
 
Gıda zamları isyan çıkarıyor

Dünya Bankası`nın geçen hafta yayımladığı bir rapora göre, dünya 1973 yılından bu yana ilk kez rekor gıda ve petrol fiyatlarından etkilendi. Çifte Tehlike: Yüksek Gıda ve Petrol Fiyatlarına Yanıt başlıklı raporda, bu alanda yaşanan hızlı yükselişin küresel ekonomi için istikrarı azaltan bir etki yarattığı belirtildi. Gıda fiyatlarının düşmeye başlamadan önce 2008 ve 2009`da yüksek seyrini koruyacağı, 2015 yılına kadar da muhtemelen 2004 seviyesinin üzerinde kalacağı tahmin ediliyor.

Artan gıda fiyatları yoksul ülkelerde isyan ve protestoların da fitilini ateşliyor. Bu yıl 30 civarında ülkede ayaklanma yaşanırken, bu eylemlerde insanların öldüğü, imha edilmek istenen bozuk gıdaların bile yağma edildiği görüldü. Gıda fiyatı krizinin yalnızca Afrika`da 30 milyon insanı yoksulluğa itebileceği, dünyadaki toplam yoksul sayısının ise 73 milyon artarak 105 milyona çıkabileceği tahmin ediliyor. Gıda fiyatlarının artmasında küresel iklim değişikliğinin yanısıra tarım arazilerinin giderek artan bir oranda biyoyakıt ürünlerine ayrılması da etkili oldu.
 
Petrolde 2 haneli fiyat hayal oldu

2001`de varili 20 dolar olan petrol fiyatları yılbaşında 100 doları, geçen hafta ise 146 doları gördü. Fiyatların çok kısa bir süre içinde 150 dolar düzeyine tırmanması beklenirken, piyasalarda yıl sonundan önce 200 dolar seviyesinin görüleceği beklentisi 2 kat arttı. Hızlı talep artışı, ABD`de stokların azalması, üretimde yaşanan problemler, arzda sıkıntı yaşanacağı endişeleri, İsrail ve İran arasında gerilimin tırmanması gibi etkenler fiyatlar üzerinde roket etkisi yaratırken, ithalatçılar başta Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü (OPEC) olmak üzere üretici ülkeleri üretimi istenen düzeyde artırmamakla ve yükselişe seyirci kalmakla suçluyor.

Üretici ülkeler ise fiyatların yükselişinin arza yönelik sorunlardan kaynaklanmadığını, spekülatörlerin etkili olduğunu ileri sürüyor. Dünyanın birçok ülkesinde petrol fiyatlarındaki yükselişe karşı grevler ve kitlesel eylemler düzenleniyor
 
Enflasyon artıyor Çarklar yavaşlıyor

Gıda ve enerjideki fiyat yükselişleri ekonomiler üzerinde enflasyonu artıran ve ekonomiyi yavaşlatan bir baskı yaratırken, merkez bankaları da son dönemlerin en büyük enflasyon dalgasına karşı faiz artırımı silahını kullanıyor. Avrupa Merkez Bankası geçen hafta faiz oranlarını yüzde 4`ten yüzde 4,25 seviyesine çıkardı.

İsveç ve Endonezya merkez bankaları da faiz artırımına giden bankalar arasında yer aldı. Buna karşın ekonomilerde baş gösteren yavaşlama hatta resesyon tehlikesi, faiz artırımı silahının çok da kolay kullanılamayacağını gösteriyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD`de yavaşlama işaret görülüyor. ABD Başkanı George W. Bush dün Japonya`da yaptığı açıklamada ülke ekonomisinin istendiği gibi sağlam bir şekilde büyümediğini söyledi. Avrupa`da ise Danimarka resesyona giren ilk ülke oldu. Portekiz ve İrlanda da bu konuda en fazla endişe yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Japonya`da da yüzde 1,5`luk enflasyon ve düşen harcamalar resesyon riskini artırıyor.

Borsalar daha büyük kayıplara gebe


ABD kaynaklı mortgage krizinin tetiklediği kredi daralması sorunu son bir yıldır küresel finans çevrelerini etkisi altına almış durumda. Yapılan son hesaplamalara göre finans dünyası krizde 11 trilyon dolar kaybetti. Son 322 günde yüzde 29 gerileyen ODow Jones endeksi 1962`den beri 12`nci kez ayı piyasasına girerken, Japon Nikkei endeksi son 12 günde üst üste yaşadığı üst kayıplarla 50 yılın en uzun süreli düşüş performansını gerçekleştirdi. Borsalarda daha büyük kan kayıplarının yaşanabileceği yorumları yapılıyor.

İşte bu ortamda bir araya gelecek olan G-8 liderlerinin işi bir hayli zor görünüyor. G-8 ülkeleri ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Rusya`dan oluşuyor. Bu zirveye Çin, Hindistan, Brezilya, Meksika, gibi büyük çaplı gelişen ülkelerin liderleri de katılacak. G-8 liderleri ayrıca Afrika`dan Cezayir, Etiyopya, Nijerya, Senegal, Güney Afrika, ve Tanzanya liderleri ile de bir araya gelerek sorunlara çözüm arayacak. Öte yandan dün Japonya`ya giden G-8 liderleri protestolarla karşılandı. Göstericiler G-8`in feshedilmesini, iklim değişikliğine ve açlığa çözüm bulunması için acil önlemler alınmasını istiyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.