FT: Bankacılıktan sonra yeni patlama enerjide yaşanacak

19.07.2007 - 10:19 | Son Güncelleme :

Financial Times, yabancıların finans sektöründe doygunluğa ulaştığını belirterek, seçimden sonra enerji sektöründe patlama olacağını yazdı. FT, “Yabancıların yeni gözdesi özelleştirmelere hazırlanan enerji sektörü. Hidroelektrik santralden, nükleer enerjiye kadar her alanla ilgililer” yorumunda bulundu.

Financial Times (FT) gazetesi, yaklaşan genel seçim öncesinde Türkiye’ye geniş yer ayırdı. FT, Türk ekonomisini incelediği “Türkiye’de Yatırım” ekinde, finans sektöründe yaşanan yatırım patlamasının enerji sektörüne doğru kayma eğiliminde olduğunu savundu. Gazete, finans sektöründeki yabancı yatırımlarla 2004’te yüzde 3 olan bankacılıktaki yabancı payının yüzde 25’e yükseldiğini; bu sektördeki yatırım olanağının azalmasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yeni gözdesinin özelleştirmelere hazırlanan enerji sektörü olacağı yorumunu yaptı.

Türkiye’de enerji sektöründe büyük bir potansiyel olduğunu belirten FT, yatırımların geniş bir yelpazede olabileceğini savundu. Gazete, fosil tabanlı yakıtlardan, yenilenebilir enerjiye, hidroelektrik santrallerden rüzgar enerjisine ve hatta nükleer enerjiye bile yabancı ilgisinin önümüzdeki yıllarda hızla artabileceğini öngördü.

Özelleştirme AKP’nin tutkusu oldu

FT’ın Türkiye hakkında değindiği bir diğer konu son dönemde hızlanan özelleştirmeler oldu. “Türkiye’de Yatırım” isimli bir rapor açıklayan İngiliz gazetesi, “Devlet varlıklarını satmak, iktidardaki AKP için bir tutku oldu, kamuoyu fikre ilgisiz ya da karşı olsa da” görüşünü dile getirdi.

Yabancıların halen İMKB’nin üçte ikisine hakim olduğuna dikkat çeken gazete, seçimlerin Petkim’in satılmasını durdurmadığını belirtti. Petkim için yapılan teklifin beklenenden yüksek olduğunu kaydeden FT, ancak satışın tartışmalara yol açtığını yazdı. Gazete, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler verilerine dayanarak Petkim’in satışı ile Türkiye’nin, bu yıl 25 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye çekebilme durumuna geldiği değerlendirmesini de yaptı.

İstanbul gayrimenkulün en hızlı geliştiği şehir

ABD’nin en saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) yaptığı araştırmada, Avrupa’da gayrimenkül sektörünün en hızlı geliştiği şehrin İstanbul olduğunu belirledi. İstanbul’un, Avrupa kıtasının en büyük 27 şehri arasında gelişme hızı açısından birinci sırada yer aldığını belirten gazete, seçim döneminin de gelişmenin devam etmesi açısından önemli bir süreç olduğunu vurguladı.

1 YTL’lik mazot en uçuk seçim vaadi

Financial Times, ilk önce Genç Parti’nin ortaya attığı daha sonra ise CHP, DP ve MHP’nin de sahiplendiği ‘Mazot fiyatları 1 YTL’ye inecek’ yönündeki açıklamalarını Türkiye’deki seçim kampanyasının en müsrif vaadi olarak ilan etti. Türkiye’deki seçim sürecini değerlendiren FT, “Şu anda 2 YTL olan mazot fiyatını 1 YTL’ye çekme vaadi en göze batan, müsrif ve sorumsuz seçim vaadi” yorumunda bulundu.

Yatırımcılar için ideal sonuç AKP

İngiliz gazetesi The Independent ise anketlerin gösterdiği gibi AKP’nin seçimlerde yüzde 40 oy almasının uluslararası yatırımcılar için ’ideal sonuç’ olduğunu yazdı. Gazete, “Bu, AKP’nin, Batı ve piyasa yanlısı politikalarından mutlu olan ancak yargıda ve ordudaki laiklerle çatışmacı ilişkileri konusunda ihtiyatlı olan uluslararası yatırımcılar için ideal bir sonuçtur” görüşünü aktardı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.