Ford Otosan ABD`ye ihracata başlayacak

07.02.2008 - 15:42 | Son Güncelleme :

Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, Kocaeli fabrikasında üretilen Transit Connect araçları gelecek yıldan itibaren ABD`ye ihraç edeceklerini açıkladı.

CNNTURK

Flewitt, ABD`ye ihracatın Türk otomotiv sektörü için bir kilometre taşı olduğunu, bundan gurur duyduklarını dile getirdi.
 
Ford Otosan`ın geçen yıl üretim ve ihracatta başarılı sonuçlar elde ettiğini hatırlatan Flewitt, ihracat pazarlarına ABD`yi de ekleyeceklerini kaydetti.
 
Michael Flewitt, ABD`de ticari araç pazarında Ford`un, yüzde 40`lık pazar payı ile ilk sırada yer aldığını, Transit Connect`in de bu pazarda küçük şirketler için çok cazip olacağını söyledi.
 
Flewitt, Transit Connect`in, Türkiye ve Avrupa pazarlarından farklı olan ABD pazarı dinamikleri doğrultusunda Ford Otosan tarafından yeniden geliştirileceğini, bu pazara sunulacak aracın en önemli farklılığının ise 2.0 litre benzinli motor ve otomatik şanzıman olacağını kaydetti.
 
Fabrikanın kapasitesi genişliyor
 
Geçtiğimiz yıl, Kocaeli fabrikasının kapasitesini 280 binden 300 bine çıkardıklarını hatırlatan Flewitt, 2008`de fabrikaya yatırım yaparak kapasitenin 320 bine ulaştırılacağını, bunun da yüzde 15`lik bir artış anlamına geldiğini vurguladı.
 
Flewitt, İnönü fabrikasında da yatırımadevam ettiklerini, 2004 yılında Türkiye pazarına ilk kez tanıtımını yaptıkları ve dışarıdan ithal ettikleri 2.2 litre önden çekişli Duratorg Ford Transit motorlarını da iç pazar taleplerini karşılayabilmek için Ford Otosan`ın İnönü fabrikasında üretme kararı aldıklarını kaydetti.
 
İkinci üretim tesisi
 
Flewitt ayrıca, Transit Connect`in Avrupa`da üretilmesi için ikinci bir tesis araştırması yapılacağını ifade etti.
 
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Flewitt, Transit Connect`in Avrupa`da üretilmesine ilişkin bir soru üzerine, Ford ve Ford Otosan`ın Transit Connect`in Avrupa`da nasıl üretileceğine ilişkin araştırma yapacağını, Transit Connect`te Ford Otosan`ın liderliğinin korunacağını vurguladı.
 
Avrupa`da üretim yapılması halinde buna Ford Otosan`ın da dahil olacağını belirten Flewitt, ancak üretimin sahibinin Ford olacağını kaydetti.
 
Transit Connect`in fikri haklarının Ford ve Ford Otosan`da olduğuna, Avrupa`da üretilmesi durumunda ise bu hakkın Ford`a ait olacağına işaret eden Flewitt, Ford Otosan`ın üretimde destek sağlayacağını söyledi.
 
Yatırımı artırdık, geri çekilmedik

 
Avrupa`da nerede üretim yapılacağına ilişkin bir soru üzerine de Flewitt, bunun henüz netleşmediğini belirtti.
 
Flewitt, Neden Gölcük`te bir üretim tesisi düşünmedik? Hep aynı cevabı veriyorum. Kapasiteyi artırmayı düşünüyoruz. Gelecekteki talebi de dikkate alıyoruz. Tabii yatırımınız geri dönmezse, o zaman istihdam ettiğiniz insanlar hayal kırıklığına uğramış olacak. Bu konuda çok dikkatli olmanız gerekiyor ifadesini kullandı.
 
Geçmiş 5 yılda her yıl tesislerindeki yatırımı artırdıklarını belirten Flewitt, Hiç geri çekilmedik. Türk piyasasında iniş çıkış da olsa dengeyi kurabildik. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Tam bir kesinlik göremezsek o zaman yatırım yapmayız diye konuştu.
 
Aracın ihracatına gelecek yıl ortalarında başlayacaklarını belirten Flewitt, Daha önce hiçbir oyuncunun olmadığı bir nişe girdiğinizde talebin ne olduğunu bilmek zordur. Ancak bu araç çok çekici bulunacak. İhracat, 2009-2010`daki gelirlerimize mutlaka katkıda bulunacak dedi.
 
Üretimin yüzde 46`lık payı Koç`tan
 
Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Turgay Durak da, Türk otomotiv sanayinin yakaladığı başarıya dikkati çekerek, sektörün 2012 hedefinin 2 milyon araç üretmek olduğunu hatırlattı.
 
Üretimde Koç Holding şirketlerinin 520 bin adet araç ile yüzde 46`lık paya ulaştığını belirten Durak, ihracatta da Ford ve Tofaş`ın aynı başarıyı göstererek yüzde 45`lik pay aldığını anlattı.
 
Transit Connect`in ABD`ye ihracının kendileri için duygusal anlamda önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Durak, 1998 yılında 60 kişilik mühendis ekibinin ABD`ye gönderildiğini, bu ekibin orada öğrendiklerini Türkiye`ye döndükten sonra diğer çalışanlara aktararak ortaya Transit Connect`i çıkardıklarını anlattı.
 
Durak, ABD pazarına uygun araçların Ford Otosan tarafından tasarlanmasının kendileri için gurur verici olduğunu söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.