Fon, İmar Bankası için 1 katrilyon borçlanıyor

09.07.2003 - 08:58 | Son Güncelleme :

Elinde yeterli nakit kaynak bulunmayan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, bankadaki mevduatları ödemek için Hazine`den 1 katrilyonluk tahvil istedi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yönetimi ve denetimini üstlendiği İmar Bankası`nın mevduatlarını ödemek için Hazine`den 1 katrilyon devlet tahvili istedi. Mart 2003 bilançosuna göre, bankada 912 trilyon liralık mevduat bulunuyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun (BDDK) 3 Temmuz itibariyle yönetim ve denetimini TMSF`ye devrettiğini açıklamasından sonra, dondurulan ödemelerle ilgili çalışmalar sürüyor. Ancak 912 trilyon liralık tasarruf mevduatını ödedikten sonra bankanın iflasını istemeyi düşünen TMSF, bununla ilgili ilk aşama olan mevduatların ödenmesi konusunda sıkıntılı.

Yeterlik kaynak yok
Edinilen bilgiye göre Fon, elinde nakit kaynak olmadığı için bankadaki mevduatları ödemek için Hazine`ye başvurdu. TMSF, daha önceki bankacılık operasyonlarında yaptığı gibi ödemeler için Hazine`den devlet tahvili isteyeceği bu rakamın 1 katrilyon lira olacağı belirtiliyor. Fon`un elinde yeterli nakit kaynak olmadığı için bu yola başvurduğu kaydediliyor. 2003 Mayıs verilerine göre, TMSF`nin elinde 3.4 katrilyon TL, 4 milyar 967 milyon dolar, 1 milyar 347 milyon euroluk uzun vadeli devlet iç borçlanma senedi bulunuyor.
Mart sonu verilerine göre, TMSF`nin elinde 382 trilyon lira hazır değeri (hemen paraya çevrilebilecek kaynak) bulunuyor. Bu kaynağın 371 trilyonu yurtiçi bankalarda, 8.1 trilyonu Merkez Bankası`nda tutuluyor. Hatırlanacağı üzere, bankanın yönetimine el konulmasının ardından bir açıklama yapan BDDK, mevduat garantisindeki yasal sınırı kaldırarak bankadaki tüm mevduatları ödeneceğini duyurmuştu. Bunun için iki haftalık bir hazırlık süresi olacağını açıklayan BDDK, hazırlıkların tamamlanmasının ardından isteyen mudiye ödeme yapacak. Ödemelerin bankanın şubeleri aracılığıyla ilan edileceğini kaydeden BDDK, İmar Off - Shore`daki mevduatlara ise bir ödeme yapılmayacağını açıkladı.


Standart Kimya`ya dolaylı tedbir
Uzanlar`ın tedbir koyulan 55 şirketi içinde yer almayan Standart Kimya`ya da dolaylı olarak ihtiyati tedbir alındığı öğrenildi. PETKİM ihalesini kazanan Standart Kimya`nın ortakları arasında Kemal ve Yavuz Uzan`ın olması nedeniyle bu şirketin Uzanlar`a ait hisseleri de tedbirli hale geldi. Edinilen bilgiye göre, Kemal Uzan`ın bu şirkette yüzde 49, Yavuz Uzan`ın ise yüzde 5 düzeyinde ortaklığı bulunuyor. Dolayısıyla, PETKİM`e en yüksek teklifi veren Standart Kimya`nın hisselerinin yarıdan fazlasının üzerinde Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`nin verdiği tedbir kararı bulunuyor. Bu karara göre, mahkeme tedbiri kaldırana kadar Uzanlar bu hisseleri hiçbir şekilde elden çıkaramayacak. 6 Haziran`da yapılan PETKİM`in özelleştirme ihalesine en yüksek teklifi 605 milyon dolarla Standart Kimya vermişti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.