Finans piyasaları yeni bir eşikte mi?

15.07.2008 - 17:31 | Son Güncelleme :

Eski Merkez Bankası Başkan Vekili ve Hurriyet Gazetesi yazarı Ercan Kumcu uluslararası piyasalarda yeni bir döneme girildiğini işaret etmekte

Eski Merkez Bankası Başkan Vekili ve Hurriyet Gazetesi yazarı Ercan Kumcu yılların deneyimiyle uluslararası piyasalarda yeni bir döneme girildiğini işaret etmekte.

Bugüne kadar borçlanma kriterleri ve kredibilite açısından en yüksek oranları içeren ve bütün piyasaların bir anlamda sigortası işlevini gören Amerikan kağıtlarına iliştirilmiş AAA notunun ilk kez tehlikede olduğunu söylüyor.

`Hey dünya ne günlere kaldık` dedirtecek bu gelişme eğer rating kuruluşları tarafından değerlendilirse bu kez kriz gerçekten yeni ve derin bir evreye giriyor demektir.

İskender Özturanlı

İşte Sayın Ercan Kumcu`nun yazısı...

AMERİKA’da finansal krizin nerelere geldiği yönünde son işaret çok çarpıcıydı. Devletin desteklediği, ticari bankalardan konut kredileri satın alan iki şirketin batma noktasına geldiği konuşuluyor. Devletin bu şirketlere desteğini devam ettirip ettirmeyeceği tartışılıyor.

Bu şirketler konut kredilerinin toptancılığını yapıyorlar. Ticari bankaların verdikleri belli özellikler taşıyan konut kredilerini satın alıyorlar. Belli bir sermayeleri var. Amerikan Hazinesi garantisinde borçlanabiliyorlar. Dolayısıyla, çıkardıkları bonolar en üst düzeyde (AAA) itibarı olan borçlanma senetleri.

Konut kredilerinde yaşanan krizle beraber bu şirketler de zor duruma düştü. Batıkları arttı. Sermayelerinin önemli bir bölümünü kaybettiler. Devlet birkaç kez sermaye artırım kararı aldı. Her dedikodu çıktığında, devlet bir şeyler yaparak piyasada yaşanan kaygıları gidermeye çalıştı.

DEVLETİN KREDİ DEĞERLİLİĞİ

Son günlerde bu şirketler yeniden gündemin ortasına oturdu. Bu kez tartışmalar çok daha ciddi boyutlara geldi. Seçenekler konuşulmaya başlandı. Yüklüce bir sermaye artırımı yapılmayacaksa, şirketlerin tamamen devletleştirilmesi gerektiği öne sürüldü. New York Borsası’nda hisse senetleri birkaç saat içinde yüzde 50’ye yakın değer kaybetti.

Merak edilen bir başka konu bu şirketlerin borçlanmalarında kredi değerliliği AAA’nın altına düşüp düşemeyeceği idi. Amerikan Hazinesi’nin garanti verdiği bir borçlanmada kredi değerliliğinin AAA’nın altına düşmesi Amerikan devletinin kendi parası cinsinden kredi değerliliğinin düşmesi anlamına gelir. Hiçbir ülkenin devletinin kendi parası cinsinden kredi değerliliği tartışılmaz. Amerika’da geçen hafta bu konu tartışıldı.

Konunun tartışılması dahi krizde gelinen noktanın vahametini gösteriyor. Bankacılık komisyonu başkanı bir senatörün yaptığı bir açıklama ile panik biraz atlatıldı. Konut kredileri şirketlerinin sermayelerinin yeterli olduğu vurgulandı. Hazine Bakanı da gerektiğinde devletin bu şirketlere her türlü desteği vereceğini duyurdu. Panik yatıştı, ama bitti denemez. Bu şirketler daha çok konuşulacak.

Amerikan İdaresi’nin bu şirketlerin kredi değerliliğinin düşmesine göz yumması beklenemez. Bu şirketlerin kredi değerliliğinin düşmesi Amerikan Hazine’sinin kredi değerliliğinin düşmesi anlamına gelir. Dünya kendini bir ödemeler krizinin tam ortasında bulur.

BEKLE GÖR


Şirketlerin tamamen devletleştirilmesi de iyi bir çözüm gibi görünmüyor. Tam devletleştirilirse, Amerika’da konut kredileri sektörü çok daha ciddi sorunlar yaşayabilir. Çözüm bu şirketlerin sermayelerinin artırılması gibi görünüyor. Geleceği giderek belirsizleşen bu şirketlere özel yatırımcıların yeni sermaye koyması zor olabilir. Devletin bu şirketlerdeki payı kaçınılmaz olarak artacak. Piyasalar karıştıkça, bu şirketler devletleştirme yolunda biraz daha yol almış olacaklar.

Konut kredilerinde yaşanan sorunları hafifletmeye yönelik olarak borçlarını ödemekte zorlanan ailelerin evlerine bankalarca el konulmasın diye 300 milyar dolar tutarında bir paket üzerinde çalışılıyor. Bu para devlet destekli konut kredileri şirketlerinin batıkları karşılığında belli bir likidite görevi görecek. Ama, batıkların daha artmasını teşvik edebilecek.

Amerikan mali piyasaları, bazı günler durulmuş gibi görünse de, karmakarışık. Bir şekilde, Amerika’da yaşanan tedirginliği tüm dünya hissediyor. Zaman yeni atılımlar yapma değil, bekle gör zamanı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.