`Fenerium` borsaya geliyor...

13.11.2012 - 07:29 | Son Güncelleme :

Kiğılı’nın ciroyu en geç nisan ayına kadar 100 milyon TL`ye çıracaklarını ve...

100 milyon TL ciro, 35 milyon TL civarı EBİTDA kârı demektir. <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349fenerbahcestadi.jpg">12 ile çarpılırsa piyasa değeri 400 milyon TL’nin de üzerinde bir Fenerium ortaya çıkar. İlk etapta yüzde 25’lik bir halka arz olsa, F.Bahçe kulübünün kasasına 100 milyon TL girecek demektir ki rakiplerini korkutacak bir gelir olur.

Milliyet

HEP yazılır çizilir. ‘G.Saray UEFA kupasını kazandı ancak bunu ekonomik değere dönüştüremedi.’ Haklı bir tespit.

Zaten genel olarak Türk takımları ne yazık ki stat dışı gelirlerde sorun yaşıyor. Önceki hafta sonu Liverpool-Newcastle maçını Liverpool yöneticilerinin konuğu olarak izlemiştim. Sonra kulüp yöneticileri ile sohbet etme imkanımız oldu. Sponsorluk gelirlerinin 170 milyon sterlin olduğunu (485 milyon TL) bunu bu yıl 200 milyon sterline (570 milyon TL) çıkarmayı hedeflediklerini söylemişlerdi.

ÇÜNKÜ konuya ciddiyetle yaklaşıyorlar. Sponsorluğun hakkını veriyorlar. Bu ciddiyeti şöyle aktarmıştı Liverpool Satış Direktörü Olly Dale: “Sponsorluk şartlarına harfiyen uyarız. Mesela giyim sponsoru. Takım maçlara eşofmanla değil mutlaka sponsor firmanın kıyafeti ile gelir. Yöneticiler tribünde bir örnek sponsor firma takım elbiseleri ile oturur. O hafta 18’e giremeyen oyuncular bile eğer maçı tribünden izleyecekse sponsor firmanın elbisesini giymek zorundadır. Biz bu özeni gösterince ‘win-win’ bir durum ortaya çıkıyor. Bize destek olan firmaya katma değer yaratıyoruz. Böylece biz de ciddiyetimizle sponsorluk gelirimizi artırıyoruz.”

3 BÜYÜK’E FARK

OLAYA ciddiyetle yaklaşanlar işte böyle 500 milyon lira gibi bir sponsorluk gelirine ulaşabiliyor. Sözü fazla dolandırdım ancak konuyu Fenerium’un halka arzına bağlayacağım. Fenerium, Beşiktaşlı olmama rağmen faaliyetlerini kıskanarak izlediğim bir oluşum. Kulübün lisanslı ürünlerini satıyorlar ve satış rekorları kırıyorlar.  Geçen yılki cirosu 60 milyon TL civarındaydı. F.Bahçe’nin rakipleri G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un satışlarının toplamı ancak Fenerium kadar ediyor.
FENERIUM’UN inanılmaz bir ürün çeşidi var. Geçtiğimiz aylarda F.Bahçe amblemli tost makinası bile çıkardıklarında ‘Bu işin Türkiye’de hakkını veren tek zihniyet F.Bahçe’de ve Fenerium’da. Tost makinası bile yapmışlar ya helal olsun’ diye düşünmüştüm. Kartal Yuvası’na girdiğimde ne yazık ki bana hitap eden ürün bulmakta sıkıntı yaşıyorum. Oysa bizim renklerimiz siyah ve beyaz. Kırmızı ile kombine edip inanılmaz şık kreasyonlar yapılabilir ancak çeşit çok az.

BÜYÜK SÜKSE YAPAR

Saha dışı gelirlerin önemini farkeden ve bunun üzerine çok profesyonel biçimde kafa yoran Fenerium halka arz edildiğinde Borsa’da bir hayli sükse yapar.

BUGÜN F.Bahçe’nin piyasa değeri 950 milyon TL civarında. Fenerium’un 100 milyon TL ciroya ulaştığında halka açılması planlanıyor. 100 milyon TL ciro demek aşağı yukarı 35 milyon TL civarı EBİTDA kârı demektir. EBİTDA kârı bir şirketin piyasa değerini bulmakta önemli bir endikatördür. Şu ara genelde 9-10 çarpan ile piyasa değerine ulaşılıyor. Yani EBİTDA kârı 9-10 ile çarpılıyor.

FENERIUM’DA işin içine biraz renk aşkı gireceğinden fiyatlama yapılırken 12 gibi bir çarpan kullanılabilir. 12 çarpı 35 dersek ortaya 400 milyon TL’nin biraz üzerinde bir piyasa değeri olan Fenerium çıkar. İlk etapta yüzde 25’lik bir halka arz olsa, F.Bahçe’nin kasasına 100 milyon TL girecek demektir ki rakiplerini korkutacak bir gelir olur.

‘En geç nisanda borsadayız’

F.BAHÇE’NİN lisanslı ürünlerini satan Fenerium’un rakipleri kıskandıracak kadar büyümesinde başkan vekili Abdullah Kiğılı’nın payı büyük. Kiğılı, VATAN’a yaptığı açıklamada 80 milyon TL’lik ciroya ulaştıklarını belirtip bu rakamı en geç nisan ayına kadar 100 milyon TL’ye çıkaracağız ve ardından da borsaya açılacağız. Bu sayede hem kulübümüz hem de taraftarlarımız kazanacak” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
992 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.