Faizler son çeyrekte inebilir

07.09.2007 - 09:47 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faizin yılın son çeyreğinde `Ölçülü` biçimde başlayabileceğini bunun da veriakışına bağlı olduğunu söyledi

Enflasyondaki ana eğilimin düşüş yönünde olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, `Kısa vadeli faizlerde öngörülen ölçülü indirim yılın son çeyreğinde başlayabilir` dedi. Yılmaz `Ancak bu veri ve bilgi akışına bağlı` uyarısında bulundu.

RADİKAL

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faizin yılın son çeyreğinde `Ölçülü` biçimde başlayabileceğini bunun da veri ve bilgi akışına bağlı olduğunu söyledi. Yılmaz son dönemde ekonomik birimlerin hedef enflasyonu daha az dikkate aldığını belirterek şartlar oluşmadan yapılacak bir faiz değişikliğinin ters tepebileceği uyarısında da bulundu.
Özellikle kuraklığın da etkisiyle gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürmesini beklediklerini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası`nda `Para Politikaları` konulu bir konferans verdi.

`Faiz ne zaman iner?`

Makroekonomik gelişmeleri değerlendiren ve Merkez Bankası`nın para politikası uygulamaları hakkında bilgi veren Yılmaz, uzun süredir beklenen faiz indirimleri konusunda, zamanlama olarak yılın son çeyreğini işaret etti. Yılmaz, Kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim süreci yılın son çeyreğinde başlayabilecektir. Ancak bu veri ve bilgi akışına bağlıdır uyarısında bulundu.
Bunun bir `taahhüt` değil, mevcut bilgi seti ve varsayımlar altında üretilmiş bir öngörü olduğunu ifade eden Yılmaz, Uluslararası likidite koşullarındaki gelişmeler, dış talep, kamu harcamaları ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak faiz indirimlerinin zamanlaması ve miktarı farklılaşabilecektir diye konuştu.

Enflasyon aşağı doğru

Gelecek dönemde enflasyonun görünümünü etkileyebilecek risk unsurlarının varlığına karşın, enflasyonda ana eğiliminin aşağı yönlü olduğunu vurgulayan Yılmaz, enflasyonla mücadelede gelinen aşamayı değerlendirdi.

Gıda fiyatlarına dikkat!

Merkez Bankası Başkanı, 2001-2005 döneminde 61 puan düşen enflasyonda, dört yıl üst üste hedeflerin tutturulduğunu, 2006`da ise hedefin 5 puana yakın aşıldığını anlattı. Ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyonun öngörüldüğü gibi yükselerek yüzde 7.39 olduğunu belirten Yılmaz, Ancak enflasyonun bu seviyelerde istikrarlı olarak kalması mümkün değildir. Bugün gelinen nokta fiyat istikrarı olarak tanımlanamaz dedi.

Yılın ilk dört ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında yüksek artışlar yaşandığını belirten Yılmaz, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve sulama sıkıntısından kaynaklanan verimlilik kayıplarının gıda fiyatları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Yılmaz hizmetler grubu enflasyonundaki yavaşlamanın ağustos ayında belirginleştiğini, düşüş eğiliminin eylülde de sürmesini beklediklerini kaydetti.

`Talep artmaya başladı`

Enflasyonun görünümünü etkileyen unsurlardan talep konusunda bir gösterge olan tüketici kredisi kullanımının özel tüketim harcamalarında canlanmaya işaret ettiğini belirten Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ticari kredilerin artış hızının da temmuzdan itibaren yükseldiğini vurguladı.
Yılmaz, uluslararası piyasalardaki fiyatların enflasyon üzerindeki etkilerine işaret ederek, enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan artışlara karşılık, metal fiyatlarında yavaşlama olduğunu, petrol fiyatlarının yılbaşından bu yana izlediği artış eğiliminin de kesintiye uğradığını anlattı.

Beklentilerin, gerçekleşen enflasyon üzerindeki etkilerine de işaret eden Durmuş Yılmaz, orta vadeli beklentilerdeki katılığın sürmesini enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk olarak değerlendirdi.

Başkan Durmuş Yılmaz, Enflasyon beklentilerinin hedeflere yakınsaması para politikası uygulamaları açısından kritik öneme sahiptir dedi.
Durmuş Yılmaz, enerji fiyatlarına ilişkin risklerin devam etmesi, gıda fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesi, uluslararası likidite koşulları ve küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin sürmesi, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedefle uyumlu düzeye gelmemesi, bazı hizmet alanlarına geçmişe endeksleme konusundaki katılık ve mali disiplinle ilgili riskleri, enflasyonun görünümü açısından temel riskler olarak anlattı.

Dalgalı kur rejiminin enflasyon hedeflemesi rejiminin temel dayanak noktalarından biri olduğunu söyleyen Yılmaz, YTL`nin aşırı değerlendiği yönündeki eleştirilere, kurun değerinin piyasada belirlendiği, Türk parasının değerinin bir amaç değil sonuç olduğu yanıtını verdi. Yılmaz, Merkez Bankası`nın döviz piyasalarında, rezerv biriktirme ve aşırı oynaklığı önleme olmak üzere iki amaçla işlem yaptığını söyledi.
Döviz piyasasında zaman zaman hızlı ve ani hareketler yaşandığını belirten Durmuş Yılmaz, güçlenen makroekonomik yapıya bağlı olarak dalgalanmaların şiddetinin azaldığı, süresinin kısaldığını vurguladı.

Yılmaz, küresel likidite ve finansman koşullarının önemine işaret ederek, Ancak asıl belirleyici olan unsurekonomik temellerdeki iyileşmedir dedi. Dalgalanmaların önemli maliyetleri olduğunu belirten Yılmaz, finansal kesimde risk yönetim ilkelerinde elde edilen ilerlemenin reel kesim tarafından da kat edilmesinin, dalgalanmaların ekonomiye etkisinin azaltılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

`Cari açık dalga boyunu artırır`

Konuşmasında bugün itibarıyla cari açığın finansmanının son derece sağlıklı olduğunu ve yüzde 65`ten fazlasının yabancı sermaye girişi ile finanse edildiğini açıkladı. Yılmaz uluslararası piyasalarda yatırımcı güveninin bozulması halinde cari açığın Türkiye piyasalarındaki
dalga boyutunu artıracağı uyarısında da bulundu.

Durmuş Yılmaz, enflasyon başta belirsizliklerin azalması, yapısal reformlarla ekonominin iç ve dış şoklara daha dayanaklı hale gelmesi, makro dengeler ve güven ortamının kalıcı biçimde tesisine yönelik adımların atılması, beklentilerin iyileşip güvenin artması durumunda, nominal ve reel faizlerin istenen düzeylere ineceğini kaydetti.

Haberin Devamı


 

Haberin Devamı


 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.