Faiz sürprizi

17.07.2003 - 10:08 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası ani bir şekilde, gecelik faizleri yüzde 35`e, borç verme faizini yüzde 41`e, bir haftalık faizi de yüzde 35`e düşürdü. Faiz indirimi erken bulunurken piyasalarda kar satışları gözlerden kaçmadı

Ekonomideki olumlu beklentiler, enflasyondaki aşağı yönlü seyir; Merkez Bankası`nın sürpriz kararla gecelik borçlanma faizlerini düşürmesine neden oldu. Merkez Bankası, aldığı kararla, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 38`den yüzde 35`e çekti. Borçlanma faiz oranı yüzde 38`den yüzde 35`e düşürülürken, borç verme faiz oranı yüzde 45`ten yüzde 41`e indirildi. Diğer vadeler kapsamında, 1 haftalık borçlanma faiz oranı yüzde 38`den yüzde 35`e çekildi.

Merkez Bankası en son 4 Haziran`daki faiz indiriminin ardından bu kararı aldı.

Banka, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası`nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uyguladığı borç verme faiz oranı yüzde 50`den yüzde 46`ya düşürürken, yüzde 5 olan borçlanma faiz oranını değiştirmedi. Ayrıca, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranları yüzde 41`den yüzde 37`ye düşürüldü.

Merkez Bankası`ndan yapılan açıklamada, bütçe disiplininin harcamaları azaltacak önlemlerle birlikte sürdürüldüğüne işaret edilirken, `Ay başından itibaren yaşananlar, beklentileri olumluya çevirdi` denildi.

Hedefler tutacak gibi

Temmuz başından itibaren gerçekleşen gelişmelerin enflasyonu belirleyen temel faktörlerin gelecek dönemde de olumlu seyretme olasılığını ve gelecek dönem enflasyonu açısından Merkez Bankası`nın olumlu bakışını güçlendirdiği kaydedilen açıklamada, `Bu gelişmelerin başında, yapısal reform süreci ile bütçe disiplinine ilişkin önlemler gelmektedir. IMF ile sürdürülen 5. gözden geçirmenin tamamlanabilmesi ve programın başarı ile sürdürülebilmesi için gerekli reformların gerçekleştirilmesi konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir` denildi. Açıklamada, yapısal reform sürecinden sapılmaması gerektiğinin altı çizilirken; nisan ayından itibaren enflasyonda oluşmaya başlayan olumlu tablonun süreceği ve yüzde 20`lik yıl sonu Tüketici Fiyatları enflasyonu hedefinin tutturulabileceği öngörüldü.

Borsa beklemiyordu

Faiz indirimine piyasalardan sınırlı tepki geldi. Yükseliş içinde olan Borsa`da faiz indiriminin getirdiği olumlu hava yükseliş yerine kar satışları yaşanmasına neden oldu. Datek Menkul Yatırım Danışmanı Ersan Namyeter, `Önceki günkü alışın ardından bu haber gelince onun kar realizasyonunu yaşadık` dedi. Nmyeter, Endeks`in gün içinde yatay seyirde kalabileceğini

belirterek, `Faiz indirimi yapması bugün beklenmiyordu. Bu gelince tartışılacak ve sonucunda piyasalar seyrini belirleyecek. Şu anda beklemedeyiz` dedi. Borsa günü 127 puanlık düşüşle 10 bin 791 puandan kapattı.

Bono ayak uyduramadı

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları hafif bir yükseliş kaydederken bankacılar yukarı hareketin sınırlı kaldığını söylüyorlar. Bir bankanın döviz yetkilisi, `Kurda bazı broker işlemleri ile yükseliş oldu ama sınırlı kaldı. Alıcı olmadığı için yükselişin devam etmesini beklemiyorum` dedi. Dolar günü önceki güne göre 10-15 bin liralık yükselişle 1 milyon 395 bin liradan kapattı.

Bono piyasasında faizler ise faiz indirimi sonrası gerilediği yüzde 47.5-48 bandını korudu. Merkez Bankası`nın kısa vadeli faiz indirimi ile yüzde 46-47 civarından yüzde 42 seviyesine inen gecelik fonlama maliyetine rağmen bono faizlerinin buna paralel bir düşüş yapmamış olmasını bankacılar kar satışlarına bağlıyorlar. Ancak bunun ardından bazı bankacılara göre faizlerin 1-1.5 puanlık bir aşağı gidecek yeri bulunuyor.

50 milyon dolar alacak

Bu arada Merkez Bankası`ndan yapılan açıklamaya göre, bugünden itibaren, günlük döviz alım ihalelerinde 40 milyon dolar olarak belirlenen tutar 50 milyon dolara çıkarıldı. Banka, 1 Temmuz`dan itibaren de çarşamba ve cuma günleri düzenlediği Türk Lirası depo alım ihalelerindeki maksimum alım tutarını 200 trilyon liradan 100 trilyon liraya indirdi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.