Faiz Artışı Nakitle Çalışan Şirketlere Yarayacak

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Faizlerdeki artışın nakit fazlası bulunan petrol şirketlerin karlarını olumlu etkilemesi beklenirken, bono portföyü olan bankalar olumsuz etkilenecek.


İMKB şirketlerinin yılsonu bilanço döneminin kapanışına son bir ay kala yükselen faizlerin etkisiyle özellikle nakit fazlasını repoda değerlendiren şirketlerin karları olumlu etkilenecek. Bazı analistler özellikle perakende ve petrol şirketlerinin faiz artışından karlı çıkabileceğini belirtiyorlar. Perakendi şirketleri gibi düzenli olarak nakit tutan şirketlerin yanısıra tek tek incelendiğinde nakit fazlası olan şirketlerin faiz yükselişinden karlı çıkacağını söyleyen Strateji Menkul Değerler`den Gürkan Bayraktar, Kısa bir süre için de olsa portföylerin nakit bulunduran şirketlere doğru kayacağını tahmin ediyorum dedi.


BANKALAR OLUMSUZ ETKİLENECEK;

Geçtiğimiz yılsonunda ekonomideki canlanma ve faizlerdeki düşüş beklentisiyle daha çok sanayi şirketlerine yönelme başlamış ve bu trend 2000 yılında devam etmişti. Tüketici kredilerinin cazip hale gelmesi özellikle otomotiv ve beyaz eşya satışlarına olumlu yansımış ve hisse senedi yatırımları da bu sektörlere yönelmişti. HSBC analisti Hayriye Turgay nakit fazlası olan şirketlerin karlarının son bir aydaki faiz yükselişinin etkisiyle daha önceki tahminlerin üzerinde çıkabileceğine dikkat çekti. Turgay, Son günlerde faizlerin çok yüksek seviyelere gelmesi bazı şirketlerin yılsonu karlarında büyük ölçüde sapmalara yol açacak. Bunların içinde elinde nakit fazlası olan ve genellikle repoda değerlendirenler, özellikle petrol şirketleri olumlu etkilenirken hazine bonosu portföyü bulunanlar, burada da bankalar geliyor, oldukça olumsuz etkilenecektir dedi. Koç Menkul Değerler`den Bora Özeren de Faizlerin kısa süreli bile olsa yükselişi perakende ve petrol şirketlerine olumlu yansır. Ancak bu yükselişin ne kadar devam edeceği önemli diye konuştu. Garanti Yatırım Araştırma`dan Kenan Coşkuner aşırı faiz yükselişinin sadece son birkaç haftayı kapsayacağı için çok büyük etkiler yaratmayacağını belirterek, Ancak çok fazla nakit fazlası olan şirketlerin karlarında değişiklik olur. bankalar ise olumsuz etkilenirler ancak onlar uzun vadeye yayarak gösterecekleri için bu olumsuzluk bir anda görülemeyebilir dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.